Waarom hebben zoveel mensen last van het jojo-effect

Het jojo-effect

Iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving die een poging deed om gewicht te verliezen. Vaak lukte het die persoon wel om wat kilo's te verliezen, maar vaak kwamen na het gewichtsverlies de kilootjes langzaam weer terug en woog de persoon weer evenveel of zelfs meer dan voor het afvallen. Dit wordt ook wel het jojo-effect genoemd, even wat kilo's afvallen met behulp van een bepaald dieet en daarna gewoon weer even snel aankomen.

Wat is de oorzaak van het jojo-effect?

Eigenlijk zijn er meerdere oorzaken die het jojo-effect veroorzaken.

  • Een belangrijke oorzaak is dat de meeste mensen die een dieet volgen, eigenlijk niet precies weten waar ze mee bezig zijn. Ze eten wat het dieet voorschrijft en als ze op hun streefgewicht zijn, vallen ze weer terug in het eetpatroon dat ze voorheen hadden. Het is juist heel belangrijk dat je leert wat er fout was aan het eetpatroon dat je had voordat je ging afvallen. Dat je je bewust wordt waarom je niet elke avond een kilo kaas of een zak chips moet eten als je niet aan wil komen.
  • Een andere belangrijke oorzaak is dat de stofwisseling van de persoon die flink gaat diëten op een lager pitje gaat draaien. Dit komt doordat personen die diëten, vaak te weinig eiwitten tot zich nemen. En eiwittekort leidt weer tot spierafbraak. Spieren zijn juist de onderdelen van het lichaam die veel energie nodig hebben. Spierafbraak naast gewichtsverlies betekent eigenlijk niets anders dan dat de persoon minder energie per dag nodig heeft om te overleven, ofwel de persoon hoeft minder caloriën per dag te consumeren. Als die persoon dan na het diëten weer gewoon gaat eten, dan zal hij waarschijnlijk teveel caloriën tot zich nemen en daardoor dus weer in gewicht toenemen.
  • De derde oorzaak ligt eigenlijk meer op celniveau en daar kun je als persoon niet zoveel aan doen. Vetcellen houden er niet van om de opgeloste vetten los te laten tijdens het afvallen en komen daardoor als het ware in een stresstoestand. Als de persoon weer met zijn normale eetpatroon start, zijn de vetcellen geneigd sneller vet op te slaan om uit deze toestand van stress komen.

Nu kun je ook  Deze methode is al jarenlang in gebruik en kent vele successen!

 

Hoe kun je het jojo-effect voorkomen?

  • Het belangrijkste om het jojo-effect te voorkomen is dat je je bewust bent van waar je mee bezig bent. Iedereen die echt gewicht wil verliezen zal zich enigszins moeten verdiepen in de voeding die hij tot zich neemt. Weet waarom het beter is om een stuk fruit als tussendoortje te nemen in plaats van een koekje of snoep. Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet je ook weten hoeveel energie en welke voedingsstoffen er in het voedingsmiddel zitten, wat je van plan bent te gaan eten. Als je dat weet, zal je bij een energierijk voedingsmiddel met bijvoorbeeld veel vetten erin, wel twee keer nadenken voordat je het ook echt opeet.
  • Daarnaast is het belangrijk dat je niet te snel afvalt, waardoor je stofwisseling niet al teveel omlaag gaat. Zo voorkom je spierafbraak en blijf je toch ongeveer evenveel energie nodig hebben per dag. Als je dan na een periode van afvallen weer wat meer eet, kom je niet direct alle verloren kilo's aan.

Lees hier meer over het voorkomen van het jojo-effect.

Afvallen zonder het jojo-effect!

Hierboven is beschreven wat de oorzaken zijn van het jojo-effect en hoe je het kan voorkomen.

Hoe kan je nu op een goede manier afvallen zonder last te hebben van het jojo-effect? Dat is toch het uiteindelijke doel van iedereen die gewicht wil verliezen; voorkomen dat je weer op je oude gewicht terug komt. Hoe moet je dat nu precies doen?

Om gewicht te verliezen zonder het jojo-effect is een interessante methode ontwikkeld. Hierin wordt je bewust gemaakt van wat je eet, hoeveel energie voedingsmiddelen bevatten en welke voedingsstoffen je bijvoorbeeld veel moet eten om lang verzadigd te blijven en spierafbraak te voorkomen.

Bij deze methode krijg je niet puur en alleen recepten en dagmenu's voorgeschoteld, maar je leert ook de achterliggende gedachte van het afvallen. Hierdoor wordt je je veel bewuster van wat je aan het doen bent. Dit zorgt ervoor dat je ook nadat je je streefgewicht behaald hebt veel bewuster met eten omgaat.