Hoe maak ik aardappels met boterjus


Aardappels met boterjus is een typisch nederlands gerecht. Veel variaties kunnen gemaakt worden zoals het wel of niet verwijderen van de schil of het gebruiken van een ander soort jus. Ook kan gewoon vocht van gebakken vlees worden gebruikt wat er ook heerlijk bij smaakt (als jus).

Benodigdheden (2-3 personen)

  • 1 kilo aardappelen
  • 100 gram boter
  • zout

Voorbereidings- en bedieningstijd

Voorbereiding: 10 minuten

Bediening: 25 minuten

Stap 1: Schillen

Schil de aardappels met een dunschiller of mesje. Snijd ze in min of meer gelijke stukken, anders worden ze niet tegelijk gaar. Speoel ze af onder koud (stromend) water. Erg lekker (en gezond) is om de aardappels in de schil te koken. Vooral aan te bevelen bij jonge aardappels met een dunne schil. Voor het koken de aardappel onder stromend water schoon schrobben.  Na het koken krimpen de aardappels een beetje dus maak de stukken aardappeln niet te klein.

Stap 2: Koken

Doe de aardappels in een pan met ruim water en zorg dat ze net onder water staan. Breng ze aan de kook met een deksel op de pan (dat gaat sneller). Voeg net voordat het water kookt wat zout toe voor de smaak. Laat het water pruttelen, niet hard koken, anders koken de aardappels stuk. Prik, na circa 15 tot 20 minuten, met een mes of vork in een paar aardappels om te controleren of ze al gaar zijn. Je mag geen weerstand voelen en de aardappels mogen ook niet als een brok uit elkaar vallen. Ze kunnen wel eventueel in 2 vallen als je ver doorprikt met de vork. Als je de aardappel met een mes of vork uit de pan haalt, moet hij langzaam van het bestek afglijden.

Stap 3: Afgieten

Giet het water af (dat kan je doen door de deksel vast op de pan te houden, dusdanig dat er nog een gaatje vrij is waar water doorheen kan stromen zodat de aardappels in de pan blijven, maar het water dus uit de pan stroomt. Gebruik een theedoek of keukenhandschoenen of ovenwanten). Zet de pan met aardappels terug op het fornuis. Laat ze op laag vuur heel even droogkoken (en let erop dat ze niet aanbranden dus zet het fornuis zo laag mogelijk). Niet te lang laten staan op het fornuis na het droogkoken. Er kan dan aangekoekte aardappels overblijven op de bodem van de pan, wat niet lekker ruikt en ook nog eens slecht is voor de pan.

Stap 4: Boter

Verwarm 100 gram boter in een pannetje op halfhoog vuur. Gebruik meer boter als je een nog voller smakende boterjus wilt. Laat de boter uitbruisen maar niet bruin worden. Haal de pan met droggekookte aardappels van het vuur. Snijd de aardappel in vier stukken en serveer de boterjus erbij. In plaats van boterjus kan er ook gewone jus gemaakt worden of eventueel bouillon. Als je van jezelf niet weet wat je lekker vindt, probeer ze gewoon allemaal eens. Boter, jus en bouillon is erg goedkoop in de supermarkt en water is de enige ingrediënt die extra nodig is bij de bereiding van de boterjus, jus of bouillon. De bekende zakjes van Maggi en Knorr en tegenwoordig zelfs knijpflessen met kant-en-klare jus kan gebruikt worden om goede jus te maken. Alle hulpstoffen die nodig zijn om jus te maken zitten in deze zakjes. Diverse smaken zijn beschikbaar in de supermarkt. Jus kan ook gemaakt worden met verse grondstoffen en enkelvoudige smaakbepalers.

==

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden