Stoverij met frietjes

Vlaamse stoverij

Stoofvlees.jpg
Als men spreekt over de Belgische keuken is het eerste wat je hoort meestal 'frietjes'. Maar bij die frietjes past een heerlijke specialiteit die je overal in België op de kaart vindt. Vlaamse stoverij, ook wel stoofvlees of stoofkarbonaden genoemd. Vroeger werden de taaie stukken vlees lange tijd in bouillon gekookt om ze mals te krijgen. Door er nog enkele ingrediënten aan toe te voegen is het stoofvlees ontstaan. Dit stoofpotje kan gemaakt worden van runds-, varkens, kalfs- of lamsvlees. Ik vind het stoofvlees met rundsvlees het lekkerst, rundsvlees valt mooi uit mekaar als het lang genoeg op het vuur staat en het is ook zeer smaakvol. Je kan zelf ook variëren door extra smaken of groenten toe te voegen.

Ingrediënten

Dit recept levert voldoende stoofvlees op voor 4 personen. Als je kan maak je beter wat meer want stoofvlees leent zich perfect om in grote hoeveelheden te maken en erna in de diepvries te bewaren.

  • 1 kilo rundsstoofvlees
  • 1 dikke ui
  • 1 flesje donker bier
  • 4 gedroogde laurierblaadjes
  • 8 kruidnagels
  • 1 bruine boterham
  • azijn
  • luikse siroop
  • mosterd
  • bruine suiker

Recept

Stoverij is een stoofpotje, dat betekent dat het gerecht lang moet stoven om zijn smaak te verkrijgen. Gebruik daarom een ketel met een extra dikke bodem. Er zijn speciale stoofketels in de winkel verkrijgbaar.

Zet de ketel op een laag vuurtje en laat wat boter smelten. Bak hierin de blokjes stoofvlees bruin, als ze wat te groot zijn mag je ze fijner snijden tot blokjes van 5 centimeter. Kruid het vlees met peper en zout. Snij de ui fijn en voeg deze bij het vlees.

Nu mag je het vlees laten zwemmen door een flesje bier toe te voegen. Ik hou ervan om Leffe bruin of Westmalle trappist te gebruiken. Gebruik een donker sterk bier voor extra smaak, geen tafelbier uiteraard. Voeg ook de laurierblaadjes en de kruidnagel toe. Als je ziet dat er te weinig saus en te veel vlees in je ketel zit mag je water of bruine vleesfond toevoegen. Het vlees moet 'zwemmen' in de saus.

Nu komt het belangrijkste, het afsmaken van de saus. Voeg eerste een scheutje azijn toe aan de saus. Daarna mag er een grote eetlepel luikse siroop bij. Om het nog zoeter te maken voeg je 2 eetlepels bruine suiker toe. Op het vlees leg je nu een bruine boterham die je insmeert met mosterd. Dit zal zorgen voor de binding van je saus.

Laat het stoofpotje nu op een laag vuurtje rustig stoven, roer regelmatig.

Proef ook regelmatig eens. Als je de saus zoeter wil maken mag er naar eigen smaak nog wat extra siroop of bruine suiker bij. Vind je ze te zoet doe je er wat mosterd of azijn bij.

Als je saus niet genoeg gebonden is, kan je dit voor het serveren doen met maïzena, een bindmiddel voor bruine sauzen. Vergeet ook niet de laurierblaadjes en kruidnagels uit te saus te vissen, deze geven een bittere smaak af als je er op bijt.

Frietjes

Natuurlijk passen frietjes het beste bij een vlaamse stoverij. En liefst met een kwak mayonaise erbij. Maar ook kroketten en puree zijn zeer lekker. Als je er ook groenten bij wil serveren, kies dan voor erwtjes en wortelen of een frisse portie appelmoes.

Het bier dat je gebruikt hebt in de saus past natuurlijk perfect bij deze stevige maaltijd.

Smakelijk !!!