Boekrecensie: Botanisch woordenboek


  • TITEL: Botanisch woordenboek
  • AUTEUR: Henk Eggelte
  • ISBN: 978 90 5011 289 5
  • BEOORDELING: ****

Eenieder die met weinig ervaring en veel goede moed voor het eerst een plant wil determineren komt voor hetzelfde probleem te staan: in een determinatie tabel bijt je vaak al vanaf het begin je tanden stuk op de gebruikte terminologie. Het is moeilijk om te beslissen of een bloemblad wel of niet genageld is als je niet weet wat die term wil zeggen. Wat is ook weer een hauwtje of hoe herken je een schijnkrans? Alvorens te kunnen determineren zou je eerst een cursus plantkunde moeten volgen. Dat is jammer want de natuur in onze omgeving wordt meteen een stuk interessanter als je de dingen die je om je heen ziet een naam kan geven.

WAT

Het ‘Botanisch woordenboek’ is een overvloedig geïllustreerd woordenboek dat doeltreffend afrekent met het probleem van de te moeilijke woorden in een determinatietabel. In het boek staan ongeveer 1500 botanische termen helder omschreven en vertaald in het Engels, Duits, Frans en Latijn. Bij de termen staan voorbeelden van planten waarbij het beschreven kenmerk voorkomt en verwijzing naar tegenovergestelde en verwante termen.

HOE

De honderden zwart-witte lijntekeningen van Marjolein Spitteler geven de specifieke morfologische kenmerken tot in de kleinste details weer. De betekenis van vele termen is op die manier zelfs al duidelijk zonder de tekst te lezen. Dat is als je een beetje snel wil bijleren heel erg meegenomen.

De termen staan ingedeeld in 17 duidelijke categorieën (blad, vrucht, afwijkingen, kleuren, oppervlaktekenmerken,..), waardoor het Nederlandse woord opzoeken mogelijk is zonder het inhoudsregister te moeten raadplegen. Een anderstalig woord kan je gewoon opzoeken in het register achteraan, wat je vervolgens naar de juiste pagina verwijst. Ideaal dus voor de iets meer gevorderde plantenkenner die wel eens een anderstalige flora gebruikt. Voor de meest moeilijke taxa, zoals zeggen en grassen, zijn aparte lijsten met termen opgenomen. Tot slot bevat het boek ook alle termen uit de wereld systematiek, floristiek, vegetatiekunde, ecologie en landschapskunde.

Het boekje is klein en makkelijk hanteerbaar. Het past gemakkelijk in je jaszak zodat er geen reden is om het niet mee te nemen naar buiten. Het vormt de perfecte uitbreiding voor je flora. Ideaal voor dagdagelijks gebruik door beginnende plantenliefhebbers en studenten biologie en aanverwante richtingen en de perfecte achtergrondinformatie voor wie al wat meer vertrouwd is met plantendeterminatie.

ANDERE BOEKEN VAN HENK EGGELTE

De auteur van het botanisch woordenboek zal voor hen die al langer bezig zijn met planten determineren vast geen onbekende zijn.

9789090210575 Nederlands Arnhemse uiterwaarden : natuur in Meinerswijk, Bakenhof en Stadsblokken
9789050112895 Nederlands Botanisch woordenboek : verklaring en vertaling van floristische termen
9789050 Nederlands Floristisch Woordenboek
9789050112611 Nederlands Nederlandse flora
9789050111355 Nederlands Nederlandse flora
9789050111553 Nederlands Paardenbloemen en verwanten in beeld

CONCLUSIE

Een botanisch woordenboek lijkt niet echt een boek om lekker mee onder een dekentje op de sofa te kruipen en toch heeft dit boekje me verschillende uren in de ban weten te houden. Het lijkt een beetje op surfen op internet; door de vele verwijzingen blijf je maar bladeren. Een slimme aankoop dus, die je al heel snel niet meer kan missen.


Meer boekrecensies van natuurboeken lezen?

Klik hier.