Hoe zat het nu echt met de Boleyn Girls

Inleiding

Na het zien van de film de Other Boleyn girl vroegen wij ons ineens af hoe het nou ook alweer écht zat met die 2 zusters. Of de film een representatieve weerspiegeling was is natuurlijk niet zo heel erg relevant (voor de drama en een leuke avond film) maar het zette onze nieuwsgierigheid en weggezakte kennis op scherp. Hieronder nog even hoe het ook alweer écht zat!

Anna Boleyn

Geboren

In 1502 (de geschiedkundigen weten dit eigenlijk niet zeker en schatten ergens tussen 1500 en 1509) 

Zij is de dochter van Thomas Boleyn, (graaf van Wiltshire) en Elisabeth Howard (dochter van de tweede hertog van Norfolk).

Jeugd

Zij bracht een groot deel van haar jeugd door bij Margaretha van Oostenrijk (dochter van Maximiliaan I, keizer van het Heilige Roomse Rijk). Van het voorjaar van 1513 tot de herfst van 1514 woonde zij in de Nederlanden en, daarna enige jaren in Frankrijk als hofdame van Mary Tudor, de zuster van Hendrik VIII die getrouwd was met de Franse koning (Louis XII). (Toen de koning stierf ging haar zus Mary terug naar Engeland met Mary Tudor terwijl Anne aan het France hof bleef)

Verloving In het voorjaar van 1523 verloofde zij zich met Lord Henry Percy (de toekomstige 6e graaf van Northumberland). Zijn vader keurde hij hun huwelijk niet goed toen hij dit hoorde van kardinaal Wolsey.

Hendrik VIII Zij werd hofdame van Hendriks eerste echtgenote Catharina van Aragón in ongeveer 1522. Toen de koning interesse kreeg in Anna (Mary was al eerder zijn minnares geweest en Anne had gezien hoe hij met Mary was omgegaan) weigerde zij zijn minnares te worden en weigerde seks met hem te hebben zodat Hendrik alleen nog maar meer interesse kreeg in haar. Voor haar was het "Koningin of niets". Rond 1527 zocht Hendrik een manier om snel zijn huwelijk met Catharina van Aragón nietig te laten verklaren. Hendrik schreef haar in die tijd veel liefdesbrieven. 17 zijn er bewaard gebleven. 

Huwelijk met Hendrik VIII Hendrik VII wilde van Catharina scheiden omdat zij hem zoons had gebaard. Paus Clemens VII trachtte te onderhandeling over de scheiding van Hendrik VIII en Catharina maar dit mislukte en Hendrik verrstootte zijn eerste vrouw . Anne bleek ook zwanger dus er was ook wat spoed geboden voor een huwelijk met haar. Ze  trouwden in het geheim. Na de uiteindelijke nietigverklaring van het eerste huwelijk met Catharina van Aragón in mei werd Anna Boleyn op 1 juni 1533 gekroond in de Tower van Londen.

Saillant detail: Hendriks 1e vrouw, Catharina van Aragón, was eerst getrouwd geweest met Hendriks oudere broer, Arthur. Hendrik gebruikte dit huwelijk later als de rechtvaardiging voor zijn scheiding van Catherina, omdat haar huwelijk met Arthur (er vanuitgaande dat het een seksuele relatie was geweest) een verwantschap creëerde tussen Hendrik en Catherina. Maar toen Anna minnares van Hendrik werd, bestond er dus ook een gelijkaardige verwantschap tussen Hendrik en de zus van Anna.

Kinderen

In augustus 1533 werd haar dochter Elizabeth (de latere koningin Elizabeth I)geboren. Maar in de daaropvolgende drie jaar had zij tenminste drie miskramen.

Nieuwe minnares Jane Seymour verscheen als eerste minnares (gevolgd door velen)

Executie

Het hof was nooit gecharmeerd geweest van Anne; ze had vernieuwende ideeen en ze had een scherpe tong. Daar ze nog geen mannelijke troonopvolger had voortgebracht en de aandacht van de koning naar Jane verschoof zagen zij hun kans schoon, In mei 1536 werd Anna gearresteerd en overgebracht naar de Tower of London op beschuldiging van overspel en incest. Haar broer werd ook gevangen genomen voor de incest. De beschuldiging was dun, maar de eega van haar broer getuigde tegen hem. De straf voor incest was de brandstapel of onthoofding.

Haar vijf zogenaamde minnaars , haar broer en Anne werden onthoofd. Volgens historici was zij niet geheel onschuldig en had zij geen hoogstaand karakter. Vlak voor haar onthoofding is haar huwelijk met Hendrik ongeldig verklaard (hoe je dan overspel kan plegen laat zich raden)

Voor haar onthoofding gaf ze nog een korte rede:

<i>Good Christian people, I am come hither to die, for according to the law, and by the law I am judged to die, and therefore I will speak nothing against it. I am come hither to accuse no man, nor to speak anything of that, whereof I am accused and condemned to die, but I pray God save the king and send him long to reign over you, for a gentler nor a more merciful prince was there never: and to me he was ever a good, a gentle and sovereign lord. And if any person will meddle of my cause, I require them to judge the best. And thus I take my leave of the world and of you all, and I heartily desire you all to pray for me. O Lord have mercy on me, to God I commend my soul.</i>
Na deze laatste bovenvermelde woorden, knielde ze voor het kapblok en prevelde ze gebeden samen met de priester. De beulsknecht wou haar blinddoeken, maar ze weigerde. Knielend voor het kapblok, herhaalde ze een aantal malen:
To Jesus Christ I commend my soul; Lord Jesus receive my soul.<i>

Toen haar hoofd viel, werd er vanaf de Tower een kanonschot afgevuurd. Dat was het teken voor koning Hendrik VIII dat zijn tweede echtgenote gestorven was. Hij vertrok met zijn gevolg naar Jane Seymour die zijn derde vrouw zou worden maar niet de laatste. Het lichaam van Anne werd, samen met haar hoofd, in een ongemarkeerd graf begraven. Later heeft zij een mooie steen gekregen in Chapel of St. Peter ad Vincula.

Mary Boleyn

Geboren

Als dochter van Thomas Boleyn, graaf van Wiltshire, en Elisabeth Howard, (dochter van de tweede hertog van Norfolk). Ze is zeker tussen 1499 en 1508 geboren in Hever Castle. De meeste historici geven nu de voorkeur aan een vroegere datum van ongeveer 1499. Er zijn veel aanwijzingen voor dat zij de oudste van de drie Boleyn kinderen is. Ze is vernoemd naar Mary Tudor en ze groeide op in Engeland.

Hofdame aan het Franse hof in Parijs In 1514 werd zij naar het buitenland gestuurd als hofdame voor de zuster van de Engelse koning prinses Mary Tudor, die onderweg was naar Parijs om met koning Lodewijk XII van Frankrijk te trouwen. Na een paar weken in Parijs te hebben verbleven, moesten vele Engelse hofdames van de koningin vertrekken naar Engeland, maar Mary mocht in Frankrijk blijven, waarschijnlijk vanwege de connecties van haar vader met de nieuwe Engelse ambassadeur. Mary werd in Parijs vergezeld door haar vader, Sir Thomas en haar jongere zuster Anna, die de voorgaande jaren in de Nederlanden had gestudeerd. Toen ze in Frankrijk verbleef werd zij al snel een minnares van koning Frans I (die Mary later beschreef als een grote hoer). Toen de relatie met koning Frans I beëindigd was, raakte Mary verstrikt in vele andere affaires. Deze affaires leidden uiteindelijk tot haar verbanning naar Engeland in 1519.

Hofdame aan het Engelse hof Mary werd hofdame van de koningin, Catharina van Aragón en dat bleef ze tot aan het einde van het huwelijk tussen Catharina en Hendrik VIII in 1532.

Huwelijk Op 4 februari 1520, trouwde Mary met Sir William Carey, die een aantal taken aan het Engelse hof had.  Hendrik VIII en Mary begonnen na dat huwelijk een affaire. De affaire werd nooit openbaar gemaakt. De meeste historici denken dat de affaire eindigde vlak voor de geboorte van Mary’s eerste kind, met de naam Hendrik Carey die geboren werd in maart 1526. Men dacht dat de koning de vader was van de kinderen van Mary; maar hier is geen biologisch bewijs van. Het kind is ook nooit door hem erkend; mogelijk omdat hij in die tijd al oog voor Anne had.... Over de gelijkenis tussen hem en het kind zijn alleen geruchten.

In 1523 stierf de echtgenoot van Mary tijdens een epidemie van de zweetziekt en liet haar met aanzienlijke schulden na.

Toen William Carey stierf waren Anne en Hendrik bang dat Mart zich anders zou gedragen; en een smet zou worden op de naam van de koning en zijn nieuwe bruid, Anne. Anne zou Mary niet toestaan om de jonge Hendrik Carey te zien als haar zoon en liet hem opvoeden in een respectabel klooster. Anne regelde voor dat Mary een klein jaarlijks pensioen van £100. Mary vergezelde haar zus toen Anna samen met Hendrik VIII naar Calais vertrok tijdens een staatsbezoek in 1532; hier leerde zij haar latere echtgenoot Stafford kennen. In 1533 werd Mary hofdame van haar zus.

2e huwelijk In 1534 trouwde ze met William Stafford, een burger zonder titel en met een klein inkomen (hierdoor dus mogelijk uit liefde) die zij in Calais had leren kennen. Toen dit huwelijk bekend werd, was haar familie furieus en liet hen, vanwege een huwelijk beneden haar stand verbannen van het Hof. Over haar verder leven is weinig bekend. Wel is bekend dat ze in onmin leefde met haar zus Anne. Ze heeft haar broer en zus niet bezocht na de beschuldigingen en hun arrestatie .

 In de laatste jaren van haar leven heeft zij rustig en in anonimiteit geleefd, samen met haar man.

Overlijden

Ze stierf uiteindelijk op 19 juli 1543.

Links

  • www.wikipedia.nl
  • http://www.elizabethan-era.org.uk/mary-boleyn.htm