Antarctica

Antarctica is het 5e grootste continent van de 7 continenten en daarmee groter dan Europa en Australië. Het continent ligt rond de Zuidpool en wordt omringd door de Zuidelijke Oceaan.

Geschiedenis

Er werd in de geschiedenis al heel lang gespeculeerd over het bestaan van het zuidelijke continent. Toch werd Antarctica pas vrij recent, in 1820, ontdekt. Vanaf dat moment vertrekken er af en toe wetenschappelijke expeditie's naar Antarctica. Verder hebben alleen enkele walvis- en zeehondenjagers interesse in het gebied. Daarna werd het vanaf 1900 weer drukker op Antarctica. Verschillende expedities proberen als eerste de geografische zuidpool te bereiken. Dit lukt uiteindelijk de Noor Roald Amundsen in 1911 als eerste.

In de periode daarna is Antarctica weer het domein van een enkele wetenschapper die hier heen reist voor onderzoek. In de jaren 50 van 20e eeuw neemt de interesse in het gebied weer toe. Meer en meer landen doen territoriale claims en er is interesse in de grondstoffen die in Antarctica onder de grond liggen. In deze periode zijn hebben een aantal landen afspraken gemaakt over het gebied. dit werd uiteindelijk het Antarctisch verdrag. Inmiddels hebben 46 landen zich aangesloten bij dit verdrag.

Vanaf eind jaren '60 komt ook langzaam het toerisme op gang naar Antarctica. Er beginnen schepen te varen vanuit Ushuaia, Argentinië om passagiers een bezoek te laten brengen aan het Antarctisch schiereiland.

Landschap

De eerste associatie die velen hebben met Antarctica is sneeuw en ijs. Dit klopt ook grotendeels. Een groot deel van het continent wordt permanent bedekt met een dikke ijs en of sneeuwlaag. soms is deze laag tot wel een kilometer dik. Dit ijs ligt niet alleen op het land, maar s'winter vriezen ook grote delen van de zee rondom Antarctica dicht. Zomers smelt weer deels wat resulteert in vele ijsbergen die langzaam naar het noorden drijven en smelten.

Naast dit winterse tafereel wat Antarctica ook wel de naam het witte continent heeft opgeleverd zijn er ook gebieden waar zomers geen sneeuw meer ligt. Hier tref je veelal rotsachtige landschappen aan, en vaak zijn dit ook de gebieden waar de pinguïns aan land komen om hun jongen groot te brengen. Deze landschappen tref je vaak aan bij het Antarctisch schiereiland, omdat dit relatief ver naar het noorden ligt.

Klimaat

In grote delen van Antarctica komt de temperatuur nooit boven het vriespunt, ook niet in de zomer. Temperaturen van -30 °C zijn heel normaal. De koudste temperatuur ooit gemeten was op Antarctica: -89,2 °C. Op het Antarctisch schiereiland is het klimaat iets milder, hier ligt de temperatuur zomers rond het vriespunt.

Natuur

Antarctica en de zee en eilanden er om heen zijn het grootste beschermde natuurgebied ter wereld. Al het gebied ten zuiden van de 60e breedtegraad zuiderbreedte wordt beschermd door het milieuprotocol. Dit is een uitbreiding van het Antarctisch verdrag. 46 landen waaronder Nederland hebben dit verdrag getekend.

Het gebied is nog vrijwel ongerept doordat de mens nog nauwelijks voet heeft gezet in dit gebied. In het verleden, vooral nog voor de 2e wereldoorlog, zijn de kustgebieden wel aangedaan door ontdekkingsreizigers, zeehonden- en walvisjagers, maar daarvan vind je nu nauwelijks nog iets terug.

Op Antarctica kun je vele diersoorten aantreffen waarvan er een groot aantal alleen op en rond Antarctica voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Adéliepinguïn
  • Ezelspinguïn
  • Keizerspinguïn
  • Kinbandpinguïn
  • Koningspinguïn
  • Macaronipinguïn
  • Rotsspringer
  • Antarctische pelsrob
  • Krabbeneter zeehond
  • Rosszeehond
  • Weddell zeehond

Dit lijstje wordt aangevuld met dieren die ook elders voorkomen maar in de zomer naar Antarctica trekken voor de voedselrijke wateren, die dan rijk zijn aan krill. Speciaal hiervoor leggen vele walvissen en vogels de lange reis naar dit zuidelijke continent af.

De mens op Antarctica

Het enige permanente menselijk leven dat voorkomt op Antarctica zijn de bewoners van de onderzoeksstations. Er zijn er zo'n 60. Een aantal hiervan is het gehele jaar geopend en bewoond en een aantal wordt slechts in de zomer van het zuidelijk halfrond bewoond. Daardoor zijn er in de winter ongeveer 1000 mensen in Antarctica en in de zomer loopt dit aantal dan op naar ongeveer 5000.

Deze aantallen worden verder aangevuld met mensen die hier komen voor een kort verblijf. De meeste hiervan zijn toeristen en de bemanningen die de toeristen begeleiden, aangevuld met een handvol avonturiers die hier op expeditie gaan.

Reizen

Het ook mogelijk op vakantie te gaan naar Antarctica. Kijk op de leerwiki pagina: Bestemming Antarctica of ga naar deze site voor actuele reizen naar Antarctica(ontdek-antarctica.nl).


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden