Chiang mai

CHIANG MAI

Roos van het noorden

De hoofdstad van de provincie Chiang Mai. Thailand bestaat uit 76 provincies, en deze hebben allemaal als hoofdstad een stad met de zelfde naam als de provincie. Chiang Mai ligt dus in de provincie Chiang Mai en is de tweede stad van Thailand. De stad wordt genoemd `de roos van het Noorden` alhoewel er weinig rozen te vinden zijn. Er zijn meer orchideeen kwekerijen maar dit terzijde. De stad ligt op een afstand van 700 km. van Bangkok, wordt min of meer doormidden gesneden door de rivier Ping een zijrivier van de Menam. De stad heeft bijna 200.000 inwoners. Chiang Mai is geen wereldstad zoals Bangkok maar heeft zijn eigen charme. Er komen jaarlijks duizenden toeristen naar deze prachtige stad om meerdere redenen. Als eerst door zijn ligging, omsloten door prachtige bergen en rijstvelden. Ten tweede omdat het zijn eigen cultuur heeft behouden. Dit vooral omdat het nog niet zo heek lang mogelijk is om Chiang Mai te bereiken. Pas sinds het begin van de vorige eeuw is Chiang Mai op een goede manier te bereiken over de weg. Daarvoor was het een tocht van drie weken op de rug van een olifant door de dichte jungle. Ten derde, Chiang Mai heeft naast de eigen cultuur ook diverse mooie ambachten uit het verleden over gehouden. Zijde weven, lakken, houtsnijden, parasols meken en beschilderen en meer.

Het verleden

De stad is in 1296 gesticht door koning Mengrai. Hij regeerde in het vorstendom Chiang Rai en Chiang Sean. Door veroveringen en samenwerking breidde Mengrai zijn koningrijk Lanna uit. Lanna betekent `land van de miljoen rijstvelden`. Hij stichtte een nieuwe stad in 1296 onder aan de voet van Doi Suthep. De vierkante stad met rondom een muur en grachten werd in vier maanden gebouwd door duizenden krijgsgevangenen. Tijdens zijn strooptochten door Birma bracht hij regelmatig ambachtslieden mee die zich in de stad vestigden.

Het langdurige slechte bereik van de stad zorgde ervoor dat Chiang Mai zijn eigen sfeer behield. Sinds de jaren 40 tot 50 staat Chiang Mai open voor de buitenwereld. De laatste jaren is de stad in hoog tempo ontwikkeld en gemoderniseerd. Jaarlijks ontvangt het duizenden toeristen vanwege zijn bezienswaardigheden, aangename temperatuur en mooie ligging in het noorden.

Tempels

Chiang Mai heeft binnen de oude stadsmuren zo,n 74 tempels en in haar direkte omgeving ruim 300 tempels. Velem zijn een bezoek meer dan waard. Wat Prasing, Wat chedi Luang, Wat suan Dok tussen de muren en daarbuiten als belangrijkste Wat Phra That Doi Suthep.

Markten

Zoals overal in Thailand vindt u in Chiang Mai diverse markten. De wereldbekende avondmarkt of night/bazaar biedt een scala aan produkten, souvenirs, houten beelden, zijden sjaals en kinderkleding. Nagemaakte merkprodukten en handvervaardigde produjkten van de bergvolken. De Warorot markt is de grootste markt van Chiang Mai. De markt bestaat uit een zwaar vervallen hal en omringd door vele kleine stalletjes en winkels. De Viang Ping markt en de Anusarn/markt.

Bezienswaardigheden

De bezienswaardigheden rondom Chiang Mai zijn ook zeer aantrekkelijk. Er is bijvoorbeeld de prachtige zomerresidentie van de koninklijke familie het Phu Phing Paleis. In dezelfde omgeving het Wat Phra That Doi Suthep. Het olifantenkamp van Mae Sai, Bo Sang het parasoldorp waar de parasols worden gemaakt en beschildert. Warmwaterbronnen van San Kampheng. Het Nationale Park Doi Inthanon met de hoogste berg van Thailand en natuurlijk de zoo met de Panda´s .

Hoe komt u in Chiang Mai

Er rijdt een nachttrein van Bangkok naar Chiang mai. Dat is een bijzondere ervaring. De trein doet er 12 uur over. De bus doet het iets sneller, dan bent u zo´n uur of tien onderweg. Het vliegen gaat het snelst, ruim een uur Vanaf Bangkok naar airport Chiang Mai.