Hoe ziet het landschap van Thailand eruit

Inleiding

Thailand is een populair vakantieland dat ligt in Zuidoost-Azië. Thailand wordt begrensd door Laos, Cambodja en Birma. Thailand is als vakantieland populair om de bijzondere cultuur maar ook om het landschap. Er zijn namelijk uitgestrekte bossen en regenwouden te vinden. Maar hoe ziet het landschap van Thailand er nou eigenlijk precies uit? Wat voor bodems zijn er en welke begroeiing is er te vinden?

Landschap

Het noorden van Thailand is bebost. Er groeien in die bossen vooral bomen die een periode van het jaar hun blad verliezen, zoals de teakboom, die wel 40 meter hoog kan worden. In het noorden zijn ook veel bergen te vinden. Ook de hoogste berg van Thailand, de Doi Inthanon (2565 meter hoog), heeft hier plaats. Er lopen vanaf dit gebied veel riviertjes naar centraal Thailand. In het noordoosten is verder nog het Khorat Plateau te vinden, een gebied dat zo’n 250 meter boven zeeniveau ligt en erg onvruchtbaar is.

In het midden en zuiden van Thailand ligt het rivierengebied. De Thaise hoofdstad Bangkok ligt aan de 370 kilometer lange Menam-rivier. Het schiereiland Malakka is het zuidelijke deel van het land. Op dit schiereiland zijn veel bergen en een oeroud tropisch regenwoud te vinden. Verder liggen er voor de Thaise kust honderden kleine eilandjes.

Bodem

Thailand heeft twee verschillende soorten bodems. In het noordoosten bestaat de grond vooral uit fijn leem. Dit is erg onvruchtbare grond. Toch wordt hier aan landbouw gedaan. Vaak mislukt de oogst echter. Dit deel van Thailand is het armste deel van het land, mede door de weinige mogelijkheden van landbouw. De grond in het noordoosten is niet altijd onvruchtbaar geweest. Vroeger was dit gebied bedekt met bossen en was dit een vruchtbaar gebied. Door roofbouw is dit echter verloren gegaan. Dit houdt in dat er onverstandig met de grond is omgegaan waardoor deze uiteindelijk niet meer te gebruiken was. Het grootste deel van centraal en Zuid-Thailand heeft een moerasbodem, die is ontstaan doordat de vele rivieren al eeuwen slib aanvoeren. Daardoor is dit een erg vruchtbaar gebied dat veel gebruikt wordt voor de verbouwing van rijst. Een groot deel van de Thaise grond is geschikt voor rijstbouw.

Begroeiing

In het noordelijke, onvruchtbare deel van Thailand is geen grote verscheidenheid aan begroeiing te vinden. In de weinige bossen groeien vooral bladverliezende bomen, zoals de teakboom, die eerder al is beschreven. In het noordoosten van Thailand groeien vooral veel soorten grassen. Andere vegetatie kan daar niet overleven. In het centrale en zuidelijke deel van het land zijn, in onder andere het regenwoud, zeer veel verschillende bomen en planten te vinden. Er is hier dus een grote verscheidenheid aan vegetatie.

Rivieren

Door Thailand lopen 24 grote rivieren van 100 km of meer. De grootste is de Mun-rivier (673 km), in het noordoosten van Thailand, die uitkomt in de Mekong-rivier. Deze rivier vormt de grens van Thailand met Laos. Andere grote rivieren zijn de Pa Sak (513 km), de Nan (627 km), en de Ping (590 km). Thailand is in grote mate afhankelijk van haar rivieren. De rivieren leveren namelijk slib, waardoor een deel van de grond erg vruchtbaar is. Wanneer deze rivieren er niet zouden zijn, zouden de Thai het erg moeilijk hebben met betrekking tot voedselproductie.

Door hevige regenval treden veel rivieren bijna jaarlijks uit hun oever. Dit gebeurt vaak in het najaar.

Klimaat

In Thailand heerst een tropisch klimaat. Dat tropische klimaat is weer in twee andere klimaten onder te verdelen:

Tropisch savanneklimaat  

  • Dit heerst in het noorden van Thailand      
  • De zomers zijn nat, de winters droog                   

Tropisch moessonklimaat

  • Dit heerst in het zuiden van Thailand
  • Er is een regenseizoen en een droge periode

Volgens het Klimaatsysteem van Köppen vind je in Thailand een A-klimaat. Hier horen deze tropische klimaten ook bij. De gemiddelde temperatuur in het land ligt rond de 27 graden Celsius. 

Conclusie

Thailand is qua landschap een erg verscheiden land. In het noorden is er een onvruchtbare bodem waardoor er maar weinig verschillende soorten flora en fauna leven. In het centrale en zuidelijke deel van het land stromen er echter tientallen rivieren en zijn er welig tierende regenwouden te vinden. Het is niet geheel onlogisch dat dit deel van het land het aantrekkelijkst is voor toeristen.

Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, Biswarup Ganguly