Hoe moet je je voorbereiden op een sollicitatiegesprek

Voorbereiden op een sollicitatiegesprek

De basis voor een succesvolle presentatie én een vlot sollicitatiegesprek leg je door je goed voor te bereiden. Je moet je afvragen hoe je jezelf presenteert, hoe je overkomt en hoe je jezelf verkoopt. Je kunt in je mooiste kleding en met het meest indrukwekkende cv nog zo goed overkomen, maar als je je niet hebt verdiept in de organisatie sla je alsnog een modderfiguur. Een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek is dus erg belangrijk.

De voorbereiding op een sollicitatiegesprek

Spanning Het is heel normaal om wat nerveus te zijn voor een sollicitatiegesprek, het geeft juist aan dat je een serieuze sollicitant bent die de functie graag wil vervullen. Maar het is niet de bedoeling dat je zó zenuwachtig bent dat je begint te trillen of dat je ineens een black-out krijgt. Daarom hier wat tips om een zelfverzekerde indruk te maken. Probeer het sollicitatiegesprek enigszins te relativeren. Het is namelijk niet zo dat je leven ervan afhangt. Als je deze baan niet krijgt, dan krijg je de volgende vast wel. In het grote geheel maakt het niet eens zo veel uit. Probeer aan een prettige herinnering te denken, bijvoorbeeld toen je op vakantie helemaal lekker ontspannen aan het strand lag. Je zal merken dat je zenuwen meteen wat minder worden. Probeer niet te veel te drinken, omdat je blaasspieren zich verslappen wanneer je zenuwachtig bent, waardoor je veel sneller naar de wc moet. Probeer ook geen koffie of thee te drinken, omdat dit zal resulteren in een droge mond en dat wordt niet makkelijk praten tijdens het sollicitatiegesprek. Haal een paar keer diep adem en die wat ontspanningsoefeningen (bijvoorbeeld op het toilet als je te vroeg bent).

Bepaal je doelen Natuurlijk ga je altijd met een doel naar een sollicitatiegesprek toe. Bepaal van tevoren wat voor indruk je wilt maken en wat je allemaal kwijt wilt. Een sollicitatiegesprek is maar een momentopname voor je potentiële werkgever, en in die korte tijd moet het voor de werkgever duidelijk worden of je geschikt bent voor de functie. Maar in die tijd moet het echter ook duidelijk worden of het bedrijf aansluit bij jouw capaciteiten, vaardigheden en wensen. Je moet dus ook zorgen voor je eigen bijdrage aan het gesprek zodat deze zaken duidelijk worden. Je potentiële werkgever zal altijd een beeld over je vormen, en zorg ervoor dat dit een positief beeld is dat bij de organisatie past. Je moet van tevoren weten hoe je jezelf gaat presenteren. Zorg ervoor dat je op tijd bent en dat je je presentatie goed hebt voorbereid. Het bedrijf heeft meestal zelf een beeld voor ogen waar de ideale sollicitant aan moet voldoen. Dit kan je achterhalen aan de hand van de personeelsadvertentie. Speel hierop in tijdens het gespreken en maak duidelijk dat juist jij de persoon bent die ze zoeken. Toon dit aan met concrete voorbeelden zodat je wat bewijs hebt. Zorg ervoor dat er geen leugens staan in je sollicitatiebrief! Als er bijvoorbeeld instaat dat je over uitstekende communicatieve vaardigheden beschikt, maar je durft tijdens het gesprek je gesprekspartner nauwelijks aan te kijken, dan kom je niet meer zo geloofwaardig over. Bedenk voor jezelf waarom je juist bij dat bedrijf zo graag wilt werken, en laat dat ook duidelijk blijken in je sollicitatiebrief en tijdens het gesprek. Aan het eind van elk sollicitatiegesprek krijg je de mogelijkheid om vragen te stellen, dus zorg ervoor dat je wat goede vragen hebt zodat je geïnteresseerd en intelligent overkomt. Zorg er ook voor dat je al wat weet over het bedrijf (internet, brochures etc) en laat dit ook blijken tijdens het gesprek. Het zal zeker worden gewaardeerd.

Uiterlijke verzorging Het is zeker geen slecht idee om je netjes te kleden voor het sollicitatiegesprek. Hiermee laat je zien dat je een goede indruk wilt maken en dat het gesprek belangrijk voor je is. Stem je kleding af op het bedrijf waar je gaat werken, bij sommige bedrijven met een heel informele werksfeer hoef je niet in pak te komen, dus zorg ervoor dat je dat van tevoren al weet. Zorg er altijd voor dat je kleding hebt die lekker zit. Het is al een moment waarop je waarschijnlijk gespannen bent, dus het helpt niet bepaald om in bijvoorbeeld te strakke kleding te zitten. Let ook op de details, dus zorg ervoor dat je schoenen bij de rest van je kleding passen en dat ze schoon zijn. Als je nieuwe kleding draagt, controleer dan goed of je alle prijskaartjes hebt verwijderd. Het is natuurlijk belangrijk dat je kleding goed in orde is, maar minstens net zo belangrijk is je uiterlijke verzorging. Zorg voor een verzorgd kapsel, dus schoon haar, netjes gekamd en geen uitgroei als je haar geverfd is. Zorg ervoor dat er niets tussen je tanden zit, dus als je na de laatste keer dat je je tanden hebt gepoetst nog wat hebt gegeten, controleer dan zeker op etensresten. Gebruik niet te veel en/of te zware parfum of aftershave, dit kan namelijk niet alleen jou maar zelfs je potentiële werkgever hoofdpijn bezorgen. Zorg voor goed verzorgde nagels, niet te lang maar ook niet te kort afgebeten. Als je je nagels bijt, vijl ze dan even zodat het in ieder geval minder zichtbaar is dat je aan nagelbijten doet. Voor de vrouwen: gebruik niet te veel make-up, omdat dit nogal goedkoop en niet erg serieus overkomt. Uiteraard is je houding ook heel belangrijk. Iemand kan wel in de perfecte kleren aankomen met een geweldige presentatie waar je potentiële werkgever nog bijna jaloers op zou worden, maar als je er verveeld en onderuitgezakt bijzit of als je van de zenuwen ongelooflijk veel beweegt met je benen bijvoorbeeld, dan vermindert dit je kansen uiteraard wel aanzienlijk. Dus probeer daar ook op te letten! Veel succes!

Tip

Probeer ondanks je zenuwen toch wel gewoon jezelf te blijven. Doe jezelf niet anders voor om in de smaak te vallen, want je potentiële werkgever prikt daar zo doorheen.