Wat te doen bij spruw

Spruw bij een baby

Spruw is een schimmelinfectie die zich uit door een witte waas in de mond van de baby. Ook kan zo’n kleintje flink last hebben van luieruitslag die helemaal niet overgaat. De witte waas op de tong en aan de binnenkant van de wangetjes valt bijna niet weg te vegen en lijken het meest op restjes melk dat nog in de mond zit. Maar schijn bedriegt, want spruw is wel een aandoening die de nodige aandacht en hygiëne opeist en waar de huisarts zeker even naar moet kijken.

Als een kindje spruw heeft, is de grootste aanrader meer dan veel aandacht aan de hygiëne te schenken. Spuugdoekjes na eenmalig gebruik in de kookwas, spenen, flesjes en andere zaken die de baby in zijn mond stopt iedere dag even uitkoken en vooral ook heel veel aandacht aan de rode luieruitslag schenken. En na iedere voeding het mondje van de baby met een gaasje en desgewenst wat gel goed schoonmaken. Met zo’n terdege aanpak van de baby moet spruw binnen afzienbare tijd tot het verleden horen.

Daarnaast moet ook de moeder zichzelf goed in acht nemen en een aantal maatregelen nemen om kruisbesmetting tegen te gaan. Hygiënisch te werk gaan met het geven van een schone luier, alles dienst schoon te zijn tijdens het voeden en natuurlijk handen wassen met zeep na toiletgebruik. Het gebruiken van antibiotica tijdens de borstvoeding wordt sterk afgeraden. Ook het kinderdagverblijf dient op de hoogte te zijn met de spruw bij de baby, om extra aandacht te kunnen geven aan de verzorging van het kind.

De behandeling van spruw

De behandeling van spruw staat of valt met het toepassen van de hygiënische maatregelen. Natuurlijk zijn er voor moeder en kind diverse geneesmiddelen in omloop die de klachten te verlichten, maar voor een goede werking zijn deze ook weer afhankelijk van een schone en hygiënische behandeling. Daarnaast wil een suikervrij dieet en het mijden van schimmels, gisten, alcohol en melkproducten wel meewerken aan een spoedige genezing van de spruw.

Na iedere voedingsronde dienen zowel de tepels van de moeder als de mond van de baby –al dan niet met behulp van toepasselijke geneesmiddelen- grondig te worden gereinigd. De spuugdoekjes, bh’s, onderbroeken, handdoeken, zoogkompressen en dergelijke kunnen het beste op negentig graden gewassen worden. Het dragen van katoenen ondergoed is een aanrader. Kook alle flesjes, spenen, rammelaars en meer van dit soort zaken dagelijks flink uit en was ze zo nu en dan ook nog eens extra in een sopje. Afkolven is geen probleem, alleen moet de moedermelk dan wel direct aan de baby worden gegeven. Wordt de melk voor korte of langere tijd bewaard –ook in de vriezer- dan blijven de bacteriën aanwezig.

En let goed op de tandenborstel. Aangeraden wordt om deze regelmatig in de afwasmachine te plaatsen of om hem heel eventjes in verdund bleekwater te leggen. Het gebruik van vaste deodorantrollers is ook niet handig en inspecteer de rest van de huisgenoten op een schimmelbesmetting, zodat ieder die er last van heeft adequate maatregelen kan treffen om kruisbesmetting tegen te gaan. Spruw is goed te behandelen, maar het vraagt wel even extra aandacht.