Wat is Netelroos

Wat is netelroos?

Netelroos is een lastige huidaandoening. Het begint met een uitslag van rode vlekken, die langzamerhand overgaan in rode en soms ook witte plakkaten. Het zijn onderhuidse vochtophopingen die lijken op blaren. Ook kunnen zwellingen optreden van oogleden, tong of mondslijmvlies. De vlekken komen zomaar op en kunnen daarna ook zomaar weer verdwijnen, om weer ergens anders op het lichaam de kop weer op te steken. Netelroos levert geen besmettingsgevaar op, omdat het vaak een allergische reactie is op bijvoorbeeld de aanraking van een brandnetel of conifeer. Ook medicijnen, voedingsmiddelen en een breed complex aan andere zaken kunnen de grondslag van de uitslag zijn.

Reconstructie

Wie met netelroos bij de huisarts komt, zal al gauw ontdekken dat er een complete reconstructie van de leefomgeving wordt gemaakt. Vaak is het een bepaalde stof die deze allergische reactie veroorzaakt en daarvoor neemt de arts allerlei zaken onder de loep. Het voedsel, de leefomgeving, het medicijngebruik, psychische klachten en zelfs een te grote werkdruk. Sommigen hebben er last van als ze aardbeien eten, anderen vermijden het voorjaarsplantje primula, omdat ze uit ervaring weten dat ze geheid onder de plekken komen te zitten. Het gebeurt echter zeer regelmatig dat de oorzaak nooit gevonden wordt.

Netelroos wordt regelmatig vastgesteld bij kinderen wiens ouders ook allergisch zijn. Vaak verdwijnen de plekjes binnen een dag en binnen drie weken moet de netelroos echt helemaal verdwenen zijn. De overgevoeligheidsreactie is maar tijdelijk, behalve als de haard van het ongemak niet wordt weggenomen. De plekken jeuken en branden, wat met een beetje mentholpoeder aanmerkelijk verminderd kan worden.

Rode en witte vlekken

De symptomen van netelroos uiten zich in het spontaan ontstaan van rode en witte vlekken op de huid, die soms langzaam vergroten totdat het complete plakkaten zijn. Het ziet er allemaal erg heftig uit, terwijl de aandoening op zich onschuldig is. Ook uit netelroos zich soms in heel veel kleine bultjes bij elkaar. De huid jeukt behoorlijk, omdat kleine haarvaatjes direct onder de bovenste laag van de huid zich verwijden en vocht lekken in het onderliggende weefsel. Soms gaat dit samen met dikke, opgezette oogleden, een dikke tong of mondslijmvlies. Deze laatste klachten kunnen tot een dag of drie duren, de plakkaten op de huid zijn bijna altijd binnen een paar uren of een dag verdwenen.

Alle leeftijden

Netelroos is een aandoening die op alle leeftijden voorkomt. Er zijn ook vormen waarbij de uitslag van de netelroos langer op het lichaam aanwezig blijft. Als deze langer dan vier weken aanhoudt, wordt het chronische netelroos genoemd. Dit is echter een zeldzame vorm, maar kan na jaren wel voor gele en bruine vlekken op het lichaam zorgen. De uitslag heeft een rode kleur, maar de huid zelf vertoont verder geen schilfering of iets dergelijks.

Afweermechanisme

De allergische reactie is een onderdeel van het afweermechanisme van het lichaam en uit zich vaak daar waar de oorzaak vandaan komt. Bij het branden aan een brandnetel zwelt de plaats op waar de aanraking heeft plaatsgevonden. Bij het eten van verse aardbeien is de allergie op het gehele lichaam waar te nemen. Netelroos heeft niet een bepaalde plaats of vaste verschijningsvorm. Veel hangt af van de oorzaak van de klachten.