Besmetting en behandeling netelroos

Is netelroos besmettelijk?

Netelroos is niet besmettelijk, omdat het een allergische aandoening is. Het is het lichaam zelf dat antistoffen aanmaakt om bepaalde niet-lichaamseigen stoffen te weren. Dit uit zich soms in grote, rode en witte plekken die de vorm van schijven aan kunnen nemen en soms in kleine of wat grotere galbulten. De plekken en bulten verdwijnen bijna altijd na korte tijd als sneeuw voor de zon, waarbij ze soms weer op een andere plaats op het lichaam tevoorschijn komen.

Met name netelroos die zich met heel veel rode vlekken over het hele lichaam verspreidt, kan de vraag of dit besmettelijk is oproepen. Maar wie dieper op de oorzaak ingaat, zal merken dat de allergie voor bepaalde stoffen of omstandigheden bij iedereen anders is. De aanleg om last te krijgen van netelroos komt in de ene familie vaker voor dan in de andere familie. Een behandeling is voor het merendeel niet nodig en het normaal functioneren in de maatschappij wordt niet belemmerd door de eventuele aanwezigheid van netelroos.

Bezoek een arts

Wie langer en vaker last heeft van netelroos die de kop opsteekt, wordt aangeraden om een arts te bezoeken om vast te stellen of het een acute of chronische vorm is. Het gaat het in beide gevallen om een reactie van binnenuit om het lichaam te beschermen tegen bepaalde stoffen. Netelroos is vervelend, komt zomaar op, is ook vaak zomaar weer weg en is absoluut niet besmettelijk. Het is alleen niet zo fraai om te zien.

De behandeling

In principe hoeft netelroos niet behandeld te worden. Als met name de jeuk te erg wordt, kan het aanbrengen van mentholpoeder wat verlichting brengen. En als de klachten zo erg worden, dat de gang naar een arts als een logische stap wordt gezien, gaat deze als eerste op zoek naar de oorzaak van de klachten. En die kunnen zeer divers zijn. Ook kan de arts besluiten om een ontstekingsremmer voor te schrijven om in eerste instantie de netelroos te stabiliseren en eventueel af te laten nemen. Daarmee wordt de onderliggende oorzaak echter niet weggenomen.

Logisch is om de oorzaak van de netelroos –als deze bekend is- te vermijden. Daarnaast is het beter om geen strakke en knellende kleding te dragen. Een flinke mok brandnetelthee wil in de praktijk weleens goed werken om de jeuk tegen te gaan. Wie langere tijd last van netelroos heeft, kan het beste een allergieonderzoek in het ziekenhuis laten uitvoeren. Dit is een tijdrovend klusje en geeft niet altijd het gewenste resultaat. Het blijkt in de praktijk echt moeilijk te zijn om de stoffen die de allergie veroorzaken op te sporen.

Sauna

En wie eenmaal last heeft van netelroos, kan beter de sauna vermijden, omdat netelroos soms behoorlijk heftig reageert op extreem warme omstandigheden. Dit kan de bestaande netelroos behoorlijk verergeren, waardoor de klachten ook weer zullen toenemen. De jeuk, wat door de regel de meeste klachten veroorzaakt, reageert daarentegen wel goed op een verkoelende omgeving. Een verkoelende douche doet meer wonderen dan een warm bad.