De oorzaak van netelroos

De oorzaken van netelroos

Netelroos wordt veroorzaakt door een allergische reactie van het lichaam. Antibiotica is bijvoorbeeld zo’n boosdoener die regelmatig vlekken, plakkaten of bultjes veroorzaakt. Menig persoon kan niet tegen een bepaalde penicillinesoort en dat uit zich dan in netelroos. Bacteriële infecties willen ook nogal eens de oorzaak zijn, net als kou, warmte of teveel fysieke inspanning. Maar ook kleur-, geur- en smaakstoffen in voedsel, schaaldieren, melk, ei, soja, dierlijke huidschilfers, insectensteken of contacten met de huid vormen de aanleiding voor het uitbreken van netelroos.

Het ontstaan van netelroos is een natuurlijke allergische reactie van het lichaam om bepaalde stoffen die als schadelijk worden gezien te weren. Netelroos is een overgevoeligheidsreactie en daarom is het zaak om de oorzaak van het plotselinge optreden van netelroos te achterhalen. Dit gebeurt vaak door middel van een lijstje, waarop wordt weergegeven wat er de laatste tijd is gegeten, waar men is geweest, welke (al dan niet vreemde) omstandigheden zijn geweest en of men veel te maken heeft gehad met hitte, kou, werkdruk of stress. Om de oorzaak te vinden wordt op chronologische wijze geschreven en weer doorgestreept.

Soms is de oorzaak makkelijk aan te wijzen, op een ander tijdstip wordt deze niet gevonden. Een allergietest in het ziekenhuis kan een aanknopingspunt opleveren, maar regelmatig wordt ook hier de oorzaak van de klachten niet gevonden. In dat geval blijft het een kwestie van doorbijten en letterlijk wachten tot de netelroos als vanzelf weer tijdelijk verdwijnt, om op een onbewaakt ogenblik toch weer de kop op te steken.

Antibiotica

Als antibiotica de oorzaak is, kan in veel gevallen bij de dokter gevraagd worden om een andere versie. Als dit niet het geval is, wordt het wat moeilijker om in te schatten welke prikkel tot netelroos leidt. Alcohol is ook een boosdoener, het gebruik van aspirines kan eveneens niet goed vallen. Maar ook stress en hitte kunnen er voor zorgen dat de 'galbulten' die onder de noemer netelroos vallen regelmatig de kop opsteken. Krabben helpt niet, wel is het handig als bij warm weer luchtige kleding wordt gedragen. Een katoentje dat niet aan de huid plakt zit het lekkerst.

Ook zorgen of andere stress kan de grondlegger van netelroos zijn. In dit geval is de oorzaak vaak bekend, maar wel moeilijk om te bestrijden. Een lauwe douche en eventueel een lapje met wat azijn op de zere plaats wil dan verlichting brengen.

Er zijn wel wat middelen in de handel die allergische reacties verminderen. Hierbij is het een kwestie van uitproberen. Daarnaast kan een bezoek aan de homeopaat de klachten op langere termijn verminderen. Als dit mocht helpen, verergeren de klachten direct na het bezoek aan de homeopaat en nemen ze vervolgens in sterkte af, omdat het lichaam zelf antistoffen tegen de allergie aan gaat nemen. Het is een compleet andere benadering dan bij de reguliere geneeskunst en kritisch volgen van het resultaat is zeker aan te raden. Voor de korte termijn is het geen oplossing, maar wie met regelmatig terugkerende netelroos te maken heeft kan dit zeker een keer proberen.