Waarom moet er fluor zitten in tandpasta

Tandpasta en fluor

De folders bij de tandarts, bij het ziekenfonds en de reclamespotjes op TV benadrukken met klem dat je tandpasta moet kopen waar fluor in zit. Fluor is namelijk noodzakelijk voor de groei, dus ook voor onze tanden. Van fluor krijg je dus sterke tanden. Een verkoopverhaal of echt waar?
 

Wat is fluor?

Fluor alleen komt bijna niet voor dus heeft men het meestal over fluoride. We nemen het op via vis, thee, zout en (drink)water. Zoals je ziet, komt fluor dus niet veel voor in onze dagelijkse voeding als je bijvoorbeeld niet veel vis eet en geen liefhebber van thee bent. Dus is tandpasta met fluor een goed advies!

Juist omdat fluor weinig voorkomt in de dagelijkse voeding wordt In sommige landen kunstmatig fluor aan het drinkwater toegevoegd. In Nederland en België wordt dit sinds 2008 en na veel duscussie niet meer gedaan.

Minder gaatjes bij de tandarts?

  • Als we de reclame mogen geloven, helpt fluor bij het voorkomen van gaatjes. Dat is zo maar niet waar! Als je veel zoet eet, zorgen de bacteriën in de mond ervoor dat zoet wordt omgezet in zuren. En het zijn juist deze zuren die het tandweefsel oplossen met broze tanden als gevolg. Ook tasten ze het glazuur van de tanden aan. Fluoride kan dan ervoor zorgen dat het tandweefsel beter wordt beschermd tegen de schadelijke invloed van suikers. In die zin kan het gebruik van tandpasta met fluoride dus worden aangemoedigd en heeft de reclame gelijk!
  • Wat is dus aan te bevelen? Om voldoende voorraad per dag fluor bij te vullen is 2 maal poetsen per dag het absolute minimum. Onze grootouders wisten dat ook: poetsen bij het opstaan en poetsen voor het slapen gaan!
  • Als ouder hoef je je geen zorgen te maken: als je de juiste tandpasta koopt voor de kinderen, is de hoeveelheid fluor die er in verwerkt is, aangepast aan de leeftijd van het kind (bijvoorbeeld tot 2 jaar een ‘laag’ fluoridegehalte (<1000ppm). Sterker nog: sinds 2009 staat ‘wettelijk verplicht’op elke fluoride bevattende tandpasta voor kinderen tot en met 6 jaar een waarschuwingstekst. De tekst luidt: ‘Gebruik voor kinderen van 6 jaar of jonger niet meer tandpasta dan de grootte van een erwt'.
  • Vanaf 12 jaar wordt er verondersteld dat de tanden gewisseld zijn: dan is het tijd om fluoride tandpasta van 1550 ppm te gaan gebruiken.

Aanvullende maatregelen

Ben je zelf of de kinderen echte zoetekauwen dan kun je extra fluoride innemen door middel van fluoridetabletten. Daar zit echter een ‘maar’ aan: bij teveel fluoride kunnen er witte (zebratanden) tot zelfs bruine vlekken op de tanden verschijnen: dat is een alarmsignaal om met deze tabletten te stoppen!

Overdreven?

Soms gaat de reclame echt te ver!

► Zo is er dag- en nachttandpasta. Of ze ook echt beter werken dan een gewone tandpasta is nog niet wetenschappelijk bewezen.

► Dan is er nog antitandsteen’-tandpasta. Deze moet de vorming van nieuw tandsteen tegen gaan. Dat kan allemaal wel maar bedenk dat reeds aanwezig tandsteen niet door deze tandpasta wordt verwijderd. Conclusie: het is en blijft belangrijk om de tandarts regelmatig het tandsteen laten verwijderen.

► En tandpasta voor gevoelig tandvlees? Ook hierover zijn de meningen verdeeld!

► Tandpasta voor gevoelige tanden? Deze blijken wel te helpen! Het ene merk heeft een ander werkend bestanddeel dan het andere dus het is even zoeken welk merk wel of niet werkt bij jou. Bij gevoelige tanden is het overigens raadzaam naar de tandarts te gaan om een mogelijk ernstige oorzaak op te sporen of uit te sluiten.

Homeopathische tandpasta? Deze bevat geen pepermuntolie.

Biologische tandpasta? Zijn samengesteld uit plantenextracten, palmolie/aromatische oliën en mineralen en bevatten geen fluoride. Alhoewel de samenstelling van deze tandpasta’s aanzienlijk kan verschillen, zijn ze allemaal veilige en efficiënte producten.

Gels? Tussen gels en pasta is er weinig verschil.

Conclusie

Regelmatig tandartsbezoek is altijd de beste oplossing! Verder is er de persoonlijke en letterlijke smaak die een grote rol speelt bij de keuze van tandpasta’s of gels! En voor kinderen volg je gewoon de instructies op de verpakking.

De mening van…

Niet alle wetenschappers zitten op dezelfde golflengte met betrekking tot fluor en de voeding, in het drinkwater enz… Daarom volgende video: Reportage Oral B

Wist je dat... het aantal bacteriën op een tandenborstel toeneemt naarmate de borstel langer wordt gebruikt? Na 3 maanden dagelijks gebruik zitten er gemiddeld maar liefst 7 miljoen bacteriën!

Shopping

, , , ,