Als je ongewenst zwanger bent

Het zal je als vrouw maar overkomen... Erachter komen dat je zwanger bent, terwijl dit niet de bedoeling is. Dit wordt ook wel een ongewenste zwangerschap genoemd, omdat het kindje niet welkom is.

Wat is ongewenst zwanger?

Ongewenst zwanger is het moment waarop de vrouw zwanger is, maar dit ongewenst is. Het kan zijn dat de vrouw in kwestie vergeten is de pil in te nemen, maar het kan ook vele andere oorzaken hebben. Een gescheurd condoom, een verkrachting, door het gebruik van antibiotica (waardoor de pil niet werkt) enzovoort. Een ongewenste zwangerschap hoeft echter niet te betekenen dat de vrouw van plan is om de zwangerschap te laten afbreken (abortus). Er zijn hier meerdere mogelijkheden mogelijk.

Toch gewenst

Een vrouw kan al ongewenst zwanger zijn als de zwangerschap niet geplant was. Ondanks dat het een 'foutje' is, kan het kind van harte welkom zijn en wordt de zwangerschap gewoon uitgedragen. Het kindje wordt met liefdevolle, open armen ontvangen.

Ongewenst zwanger

Als een vrouw bemerkt dat zij ongewenst zwanger is en niet in staat is om het kind, om wat voor reden ook, een goede toekomst te bieden, kan zij over een aantal opties nadenken. Hiervoor is het noodzakelijk dat zij hier met de huisarts of andere instanties over gaat praten, om haar te ondersteunen in haar beslissing en om eventueel andere oplossingen te bedenken.

Morning after pil

Er bestaat een speciale morning after pil, welke binnen vierentwintig uur na de geslachtsgemeenschap moet worden ingenomen. Meestal volgt er een aantal uren daarop nog een pil. De pillen zorgen ervoor dat er een hoge stoot aan hormonen door het lichaam van de vrouw giert, waardoor het (eventueel) bevruchte eitje zich niet kan nestelen in de baarmoeder. Deze methode wordt niet als anticonceptiemiddel gebruikt, maar wordt vaak gegeven aan vrouwen die slachtoffer zijn geworden van verkrachting. Ook kan je naar de huisarts of naar de apotheek gaan als je onbeschermde seks hebt gehad, of als het condoom bijvoorbeeld gescheurd is.

Abortus

Eén van de mogelijkheden om een ongewenste zwangerschap te stoppen, is abortus. Abortus is tot de achttiende of twintigste week van de zwangerschap mogelijk, de precieze tijd is afhankelijk van een paar factoren. De huisarts kan hier meer over vertellen. Met een abortus zal het ongeboren kindje uit de baarmoeder verwijderd worden, waar het nog geen overlevingskansen heeft. Hierdoor is de vrouw niet meer zwanger.

Adoptie

De zwangere vrouw kan er ook voor kiezen om de zwangerschap gewoon uit te dragen en het kindje direct na de geboorte af te staan voor adoptie. Veel zwangere vrouwen denken niet aan deze optie, maar het kan een ouderloos stel toch een prachtige zoon of dochter opleveren. Zo hoeft de vrouw die ongewenst zwanger is geraakt, het kindje niet op te voeden en te verzorgen, maar staat zij het kindje af aan de toekomstige ouders hiervan.

Een moeilijke keuze

Als de vrouw heeft besloten dat zij ongewenst zwanger is en zij het kindje geen toekomst wilt of kan geven, zijn de keuzes die zij moet maken erg moeilijk. Welke keuze de vrouw ook maakt, het is een zware lichamelijke en geestelijke belasting. In Nederland en België zijn verschillende instanties die vrouwen (en hun omgeving) kunnen helpen om door een moeilijke tijd heen te komen. De huisarts en/of de apotheek kunnen duidelijke antwoorden geven op al jouw vragen en je adressen en telefoonnummers toereiken van instellingen en instanties die jou kunnen helpen met de keuzes die je moet maken en de verwerking van de ongewenste zwangerschap.

Weet dat je niet alleen bent en dat meerdere vrouwen deze moeilijke keuze hebben gemaakt. Er zijn dus vele lotgenoten, die graag met jou over de ervaring willen praten. Bovengenoemde instanties kunnen jou, als je dat wilt, in contact brengen met andere vrouwen die een ongewenste zwangerschap hebben meegemaakt.