Gezonde babyvoeding voor je baby

Waarom is gezonde voeding essentieel voor de baby?

Een gezonde baby heeft gezonde en goede voeding nodig. De moeder is een onmisbare schakel in het verzorgen van de babyvoeding, enerzijds via goede voeding tijdens de zwangerschap, anderzijds gezonde voeding na de bevalling.

Maar welke babyvoeding is nu het gezondst voor de baby? Welke voeding kun je beter mijden? Welke babyvoeding dien je met mate aan je baby voeren?

In dit artikel gaan we in op allerlei babyvoeding merken, op de soorten babyvoeding en waar je voor je baby allemaal rekening mee moet houden. Zo vertellen we meer over:

  • babyvoeding uit potjes
  • borstvoeding
  • flesvoeding
  • zelf babyvoeding maken
  • Merken babyvoeding, zoals Friso, Nutricia en Olvarit babyvoeding

Babyvoeding uit potje

Een paar jaar geleden dacht men nog dat babyvoeding uit potjes niet al te gezond was. Tegenwoordig is babyvoeding uit potjes bijna net zo gezond als vers gemaakte baby voeding.

De kant en klare maaltijden uit potjes kan beter niet de dagelijkse kost voor de baby zijn, maar zo nu en dan eten uit een potje kan niet schaden. Gebruik de babyvoeding uit potjes dus met mate.

Borstvoeding en moedermelk

De moedermelk is van nature uit een goede voedingsbron voor de baby, het herbergt namelijk vele essentiele voedingsstoffen voor je baby. De moedermelk uit de borst bestaat uit goede voedingsstoffen, maar ook uit een aantal antistoffen, zodat de baby ook gelijk enige weerstand opbouwt. Zo worden infecties en babyziektes voorkomen.

Een ander voordeel van borstvoeding is dat de borstvoeding erg goed voor de opgroeiende baby is. Infecties aan het middenoor, maag-darmkanaal komen minder voor bij kinderen die met borstvoeding zijn grootgebracht. Tevens ontwikkelen baby's door de borstvoeding hun motorische gestel en krijgen ze minder vak last van astma of eczeem.

Flesvoeding

Een alternatief voor borstvoeding is de flesvoeding. Flesvoeding is verkrijgbaar in vele soorten, van zuigelingenmelk tot opvolgmelk en melk speciaal voor baby's met een allergie.

Als je baby geboren is, kun je al relatief snel beginnen met flesvoeding. Wel dien je hierbij met verschillende zaken rekening te houden, zoals: welke fopspeen gebruik ik? Hoeveel en welke soort voeding moet ik in de fles stoppen? Hoe moet ik de flesvoeding bereiden? Moet ik de baby ook opvolgmelk voeden?

Vooraf dien je goed uit te zoeken welke flesvoeding je baby nodig heeft. Er zijn genoeg consultatiebureau's of artsen die u hierover tips kunnen geven. Daarbij is het ook belangrijk uit te zoeken hoeveel voeding de baby nodig heeft, zodat uw baby niet teveel of te weinig essentiele voedingsstoffen binnen krijgt. Zo heeft opvolgmelk bijvoorbeeld een betere verdeling van eiwitten en zouten voor de baby dan gewone melk. Zo heeft opvolgmelk genoeg ijzer, maar ook Vitamine D.

Let op: Het is belangrijk om spenen en flessen goed schoon te maken na gebruik.

Zelf babyvoeding maken

Als je zelf babyvoeding wilt bereiden, moet je op de volgende tips letten:

  • zorg dat je hygiënisch werkt
  • Gebruik geen zout of kruiden (en ook geen vet) bij het bereiden van de babyvoeding
  • kook groenten en fruit in een stoompan omdat babys moeilijk rauw eten kunnen verteren
  • Geef eens rijpe bananen, perziken of nectarines.
  • Oudere baby's met tandjes kunnen minder lang gekookte groenten eten, zo krijgen ze meer vitamine C binnen, en kunnen ze leren om te kauwen.
  • Baby's van een half jaar kun je puree van vers fruit geven, en soms beetgare groenten.
  • Verdun het eten met wat water of flesvoeding als het iets te dik is.
  • Vries het teveel gemaakte eten in, voor een volgende keer. Het blijft zo aardig vers.

Merken babyvoeding

Uiteraard zijn er vele bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in Babyvoeding. Zo heb je bijv. de volgende soorten merken :

  • Friso babyvoeding
  • Nutricia babyvoeding
  • Olvarit babyvoeding

Alle merken hebben meerdere soorten en smaken babyvoeding op de markt gebracht. Laat uw baby eens verschillende merken en ook zeker verschillende soorten voeding proeven. Zo leren ze alles te eten en ontwikkelen ze hun smaakpapillen het beste.