Wat is Ouderdomsstaar

Inleiding

Een van de vormen van staar of cataract is ouderdomsstaar. Staar is een oogaandoening waarbij de lens in het oog geleidelijk aan meer troebel wordt. Dit onstaat doordat de heldere doorzichtige ooglens minder helder wordt. Die lens zit voor in het oog vlak achter de pupil. Het gevolg van staar is dat je dingen waziger en grauwer van kleur ziet.

Ouderdomsstaar

Ouderdomsstaar is en veel voorkomend normaal verouderingsproces. In het algemeen ontwikkelt staar zich heel geleidelijk en kan het soms jaren duren voordat je er iets van merkt. Het gezichtvermogen wordt dan heel langzaam steeds minder. Sommige mensen merken echter al rond hun veertigste dat het zicht minder wordt. Vaak zit dan de vertroebeling in het midden van de lens en dat merk je op die plaats natuurlijk het snelst.

Symptomen

  • Troebel zicht en mist voor de ogen.
  • Last van het zonlicht.
  • Minder heldere kleuren zien, de kleuren zijn doffer.
  • Dubbelzien.
  • Wazig zien.
  • Snelle verandering van de brilglazen.

Onderzoek

Om erachter te komen of er inderdaad sprake is van ouderdomsstaar is een bezoek aan de oogarts noodzakelijk. De oogarts bekijkt je ogen met de spleetlamp. Deze spleetlamp geeft een smalle licht bundel waarmee hij het voorste deel van je oog kan bekijken, want daar zit namelijk je ooglens. De oogarts kan met het licht zien of er vertroebelingen zijn op de ooglens en hij kijkt hoever de staar zich al heeft ontwikkeld. Hij zal natuurlijk ook onderzoeken hoeveel je nog kunt zien.

Meteen behandelen?

Wie nog voldoende kan zien hoeft zich niet meteen te laten behandelen. Je moet echter wel rekening houden met een staaroperatie in de toekomst want de staar zal alleen maar erger worden en gaat niet vanzelf over.

Behandeling

Ouderdomsstaar is goed te behandelen. De operatie gebeurt meestal poliklinisch. Tijdens de operatie wordt de troebele lens uit het oog verwijdert en vervangen door een kunstlens. Er wordt altijd maar een oog geopereert, op deze manier kun je na de operatie snel weer voldoende zien door het niet geopereerde oog.

Na de operatie

Na de operatie moet je oog gedruppeld worden en wordt ter bescherming een oogdop geplaatst die je de eerste week na de operatie ook 's nachts opdoet ter bescherming van je oog. Je mag de eerst week geen zwaar lichamelijk werk doen en ook niet sporten. Denk eraan dat je ook meteen na de operatie niet mag autorijden. Je hebt dan verband met een oogdop op je geopereerde oog waardoor je diepte en afstand niet goed kunt inschatten. Ook kun je je na de ingreep nog niet helemaak fit voelen. Zorg dus voor een begeleider die je na de operatie thuis kan brengen.

Bril?

Soms heb je na een staar operatie, wanneer je in de verte scherp ziet, toch nog een leesbril nodig. Het kan ook zijn dat je van dichtbij scherp ziet maar om ver weg scherp te zien een bril nodig hebt. De combinatie van allebei kan natuurlijk ook voorkomen. Het oog heeft op zich ongeveer 4 tot 6 weken nodig om te herstellen. Na deze periode is de gezichtsscherpte meestal stabiel en kan de nieuwe sterkte van het brilglas worden bepaald.