Hoe stop ik met piekeren

Wat is piekeren

Je ligt in bed te malen en kunt maar niet in slaap vallen. Je moet morgen weer vroeg op en je weet dat je, als je nú direct in slaap valt, nog precies genoeg slaap mee kan pakken om morgen weer scherp te kunnen zijn. Je hebt een drukke dag achter de rug, maar nog niet echt de tijd gehad om die te kunnen verwerken. Je bent ontzettend moe en je wil/ moet morgen weer een hoop gedaan krijgen. Dàt is het klassieke piekermoment. Voor mij in ieder geval meestal wel. In dit artikel schrijf ik daarom over een aantal manieren die mij helpen (en al vaker geholpen hebben) om op dat soort momenten je hoofd leeg te krijgen. Ik hoop dat jij er ook iets aan hebt de volgende keer als je weer ligt te piekeren en te woelen in je bed.

Hoe stop je met piekeren

Beseffen dat je aan het piekeren bent of doorhebben dat je veel aan je hoofd heb is waarschijnlijk niet zo moeilijk, maar kan voor je gevoel soms zelfs averechts werken. Gedachten als 'ik heb het druk en ben moe, dus ik moet nu in slaap vallen' of 'ik ben veel te hard aan het nadenken, ik ga nu in slaap vallen want morgen moet ik veel doen' werken voor mij in elk geval totaal niet. Wat wel werkt is een of meer van de volgende tips:

  • Koppel gedachten los die gaan over dingen die je nog wil/ moet doen en schrijf ze ergens op. Zet ze op je to-do lijst, of beter nog, plan ze meteen in je agenda. En vertrouw er vervolgens op dat het dan ook goedkomt. Bij mij werkt dit het beste, zodra ik dit heb gedaan is het uit m'n hoofd. In het verleden had ik in drukke periodes altijd een to-do en m'n agenda naast m'n bed liggen. Tegenwoordig zet ik het in m'n telefoon (google calendar & gtasks).
  • Luister naar je lichaam. Dit klinkt misschien wat vaag, maar probeer bijvoorbeeld vast te stellen of je echt moe bent en of je misschien honger hebt of dorst. Handel hier vervolgens naar. Als je niet moe bent, ga dan nog een stukje lopen of pak een boek en lees een paar bladzijdes. Als je dorst hebt, drink iets en als je honger hebt, smeer een boterham. Vooral eten werkt overigens erg goed. Dan gaat er meer zuurstof naar je spijsverteringsstelsel toe en minder naar de hersenen. Dan wordt je vanzelf slaperiger dus.
  • Neem een nachtmutsje (een borreltje voor het slapen gaan). Een kruidenbittertje werkt het beste in mijn ervaring. Heb ik van m'n opa geleerd :).
  • Praat met iemand over de dag en/of over de dingen waar je over piekert. Dit kan je partner of huisgenoot zijn, maar je kunt ook gewoon een vriend(in) of familielid opbellen. Dit zorgt ook vaak al voor een hoop opluchting en soms ook relativering vind ik.

Ik hoop dat je na deze tips niet meer piekert in het vervolg!