Wat is de invloed van chronisch ziek zijn

Inleiding

Soms is het bij de geboorte van een kind meteen herkenbaar. Bij de meeste mensen komt het later in hun leven: chronisch ziek zijn. Dit betekent dat je een kwaal of ziekte hebt die niet over gaat. Waar je de rest van je leven mee verder moet. Wat betekent dit voor jezelf en je omgeving?

Ziek of gehandicapt vanaf de geboorte

Een handicap of ziekte welke bij de geboorte direct herkenbaar is. Natuurlijk is dit heel erg voor de baby en zijn ouders. Wel kan er bij directe herkenning ook de juiste behandeling worden ingezet.

Wat is een chronische ziekte

Een chronische ziekte verloopt meestal slepend en zonder regelmatige of snelle opeenvolging van verschijnselen. Bepaalde kenmerken van acute ziekten kunnen bij chronische ziekten ontbreken; de lichaamstemperatuur hoeft niet verhoogd te zijn, pols en ademhaling kunnen normaal zijn.

Ziekten kunnen vanaf het begin chronisch zijn of na een acuut verloop chronisch worden.

Voorbeelden van ziekten welke vanaf het begin (primair)chronisch zijn:

  • Stofwisselingsstoornissen
    • suikerziekte of diabetes
    • jicht
  • Ziekten van klieren welke hormonen afscheiden
    • myxoedeem (een stoornis van de schildklier)
  • Degeneratieve ziekten en aandoeningen van onbekende oorsprong
    • aderverkalking
    • bepaalde hartziekten
    • reumatische en andere aandoeningen van de gewrichten

Dit soort ziekten beginnen sluipend, worden langzaam erger en tonen geen duidelijke neiging tot genezen.

Ziekten die na een acute fase niet genezen maar slepend worden zijn meestal infectieziekten of parasitaire ziekten. Zo'n ziekte wordt chronisch wanneer er aanpassing optreedt tussen patiënt en ziekteverwekker. De afweerreactie van de patiënt wordt kleiner en de aanvalskracht van de ziekteverwekker neemt af maar verdwijnt niet, waardoor definitieve genezing uitblijft.

Hoe herken je een chronische ziekte

Vaak voel je je al jaren niet goed. Je bent bijvoorbeeld steeds moe, zonder er een reden voor te kunnen bedenken. Je hebt vaak pijn of bent constant misselijk De klachten komen zo geleidelijk dat je eraan gewend raakt. Meestal ga je er niet snel mee naar een arts. Soms merk je helemaal niet dat er iets niet goed is, totdat er een ernstige aanval optreedt.

  • Het duurt vaak 4 tot 8 jaar voordat bij iemand de diagnose diabetes type II wordt gesteld. Dit verhoogt de kans op ernstige complicaties .

Diabetes is te herkennen aan verschillende symptomen, ook wel kenmerken of klachten van diabetes genoemd. Het is aan te raden je bloedsuiker te laten bepalen als je klachten hebt van dorst, moeheid, gewichtsverlies of veel plassen.

  • Een vernauwing van de bloedvaten wordt vaak pas herkent als iemand een hartaanval krijgt. Het kan een teken van aderverkalking zijn, doordat de kransslagaderen (bloedvaten die bloed aanvoeren naar het hart) vernauwd zijn.

Wanneer je hart te weinig zuurstof krijgt, kun je pijn op de borst voelen, meestal vooral achter het borstbeen of een beklemmend gevoel hebben. Deze pijn kan uitstralen naar nek, kaak, armen of rug. Je kunt ook last hebben van zweten, klam aanvoelen, misselijkheid, kortademigheid, zwakte.

  • Een reumatische aandoening verloopt vaak grillig en vertoont uiteenlopende klachten. Algemene klachten van reuma zijn: stijfheid, pijn in de gewrichten, problemen met bewegen. Dat soort klachten kunnen natuurlijk ook het gevolg zijn van iets anders. Of je een chronische reumatische aandoening hebt weet je pas zeker als de huisarts of reumatoloog de diagnose heeft gesteld.

Dit zijn een paar voorbeelden. De meeste chronische ziektes zijn moeilijk te herkennen. Het kan namelijk zoveel zijn en iedereen heeft wel eens ergens last van.

Invloed op het dagelijkse leven

Moderne behandelingsmogelijkheden hebben gelukkig het verloop van veel chronische ziekten grondig gewijzigd.

Met medicijnen, leefregels en therapieën zijn de verschijnselen van de ziekte meestal aardig te onderdrukken. De oorzaak van de ziekte verdwijnt echter niet. Van een chronische ziekte hebt je dus altijd in min of meerdere mate last. Je moet ermee leren leven. Vaak is dit makkelijker gezegd dan gedaan.

Invloed van de maatschappij

De tegenwoordige maatschappij maakt het iemand met een chronische ziekte niet gemakkelijk. Lang niet altijd is het aan iemand te zien dat hij of zij een ziekte heeft. Men oordeelt vaak onterecht.

Vaak weet je niet welke zorg wel wordt vergoed en welke niet. Het is een puzzel om dit uit te zoeken.

Tenslotte

Probeer begrip op te brengen voor je medemens.

En bedenk: Het leven is een ongeneeslijke ziekte; iedereen overlijdt er aan.