Wanneer ben je verslaafd aan gokken

Mensen gokken om verschillende redenen. De meeste doen het voor de gezelligheid, maar er zijn ook steeds meer mensen die spelen uit verslaving. Door de komst van het internet is deze groep steeds minder goed zichtbaar, maar de gevolgen zijn er niet minder om.

Gokverslaafden

Het verschil tussen een gezelligheidsspeler en een gokverslaafde is dus helemaal niet zo groot, maar er zijn drie facoren die het verschil bepalen.

De eerste factorligt op het gebied of de speler de beheersing heeft om te stoppen met het spelen. Belangrijk is dat je als speler op tijd kunt stoppen of je nou gewonnen of verloren hebt. Mensen met een verslaving weten eigenlijk wel wanneer ze moeten stoppen, maar doen niet vaak gewoon niet.

Een tweede factordie wijst op een gokverslaving is de behoefte om te spelen. De behoefte is vaak groter dan alle andere zaken. Alles draait om het gokken en zaken als vrienden, relatie en familie zijn opeens niet meer belangrijk.

De derde factorligt aan de kick die een verslaafde krijgt tijdens het gokken en hier niet meer zonder kan. De kick die iemand krijgt tijdens het spelen en het risico om alles te verliezen. Een kick die men vaak alleen maar tijdens het spelen ervaar.

Redenen van verslaafden om te spelen

Vaak bestaat de gedachte dat de gokverslaafde speelt alleen maar puur om hebzucht, maar dit is niet altijd het geval. De meeste verslaafden spelen inderdaad met de intentie om de spelen, maar de verslaving heeft meer te maken met het risico van het spel en het gevoel van het verliezen.

Vlucht uit de werkelijkheid

De meeste gokverslaafden zijn toch vaak kwetsbare mensen die wat buiten de samenleving staan, maar dit hoeft niet altijd. Het zijn vaak wel mensen die problemen hebben of zich gewoon vervelen in hun leven. Gokken biedt dan vaak de ontsnapping van de dagelijkse werkelijkheid. Tijdens het gokken vergeten ze hun leven en problemen.

Macht

Sommige gokkers hebben het gevoel dat ze hun leven niet in de hand hebben. Ze denken juist door het gokken de boel weer onder controle te krijgen, dat ze iets voor elkaar krijgen. Winnen wordt dan ook een obsessie. Vooral jongeren hebben vaak de behoefte om ergens goed in te zijn.

Actie

Sommige gokkers worden vooral gedreven door de kick die ze krijgen als ze risico’s nemen. Dit is met name het geval bij mensen die op fruitautomaten spelen. Dat zorg voor spanning en opwinding. Maar er ontstaan al gauw geldproblemen, omdat ze er steeds meer geld in moeten gooien om dezelfde kick te krijgen en te behouden.

Wat zijn de tekenen dat iemand gokverslaafd is?

Mensen met een verslaving aan bijvoorbeeld drugs of alcohol vertonen vaak duidelijke lichamelijke symptomen die wijzen op een verslaving. Ze zijn makkelijker te herkennen en daarom is het ook belangrijk voor de familie en vrienden om direct in te grijpen. Bij iemand die verslaafd is aan gokken is het moeilijker te herkennen. Het is vaak een verborgen verslaving en de verslaafde weet zich er vaak makkelijk uit te praten. Het is moeilijk om te zien dat iemand verslaafd is doordat:

  • Verslaafden ontkennen dat ze verslaafd zijn.
  • Gokverslaafden heel goed verborgen houden wat er aan de hand is.
  • Geldgebrek en schulden zijn makkelijk uit te leggen.
  • Verslaafden vertonen vaak ook in andere opzichten afwijkend gedrag.
  • Gokverslaafden praten met niemand over het feit dat ze gokken.