Thuis en eenvoudig de bikinilijn ontharen

Inleiding

Het permanent ontharen van de bikinizone met een laser- of IPL behandeling kan nogal duur zijn. Gelukkig bestaan er opties om het eenvoudig thuis te ontharen. Dit artikel zal u helpen om te beslissen welke methode het beste bij uw behoeften past.

De bikinilijn en vooraf waarschuwingen

De term bikinilijn is de denkbeeldige lijn van een bikinibroek of zwembroek rond de schaamstreek. Bij het ontharen van de bikinilijn wordt er voor gezorgd dat er geen haren piepen van onder het bikinibroekje.

De bikinizone is een erg gevoelige plek, start dus uw eerste onthaar-ervaringen niet bij de kwetsbare plekken, maar begin eerst bij uw benen of armen. De lies is namelijk een gevoelige plek en als u verkeerd handelt kunt u vreselijk de mist in gaan en de huid beschadigen. Daarnaast zijn er gevaren van het harsen of waxen van de bikinilijn, en zeker bij patiënten met herpes of HIV. Hun weerstand is namelijk minder sterk en dat maakt hun meer vatbaarder voor dodelijke infecties. Als u de bikinilijn onthaard is het aangeraden om schone spullen te gebruiken en eventueel plastic handschoenen aan te trekken om infecties te voorkomen.

Harsen en waxen

Harsen of waxen is een warme of koude was die u aanbrengt op ongewenste haartjes en vervolgens het er af trekt. U hebt keuze uit drie soorten: harde-, vloeibare hars en harsstrips. Voor het harsen van de bikinilijn zou u harsstrips of harde hars kunnen gebruiken. Harde hars is uitzonderlijk gepast voor het verwijderen van haar op gevoelige delen. Het kan de eerste keren erg pijnlijk voelen, maar het is zeer effectief. Een groot pluspunt van harsen ten aanzien van andere methoden is dat de haren met de wortel verwijderd worden en pas na een aantal weken terug groeien. Bij regelmatig gebruik wordt de haargroei gaandeweg minder en dunner.

Werkwijze:

  • Voor de harde hars dient u eerst de hars au bain-marie of in de magnetron te smelten.
  • Roer het geheel en test de temperatuur van de hars voordat u het aanbrengt.
  • Breng een laagje hars of een harsstrip in de groeirichting van de haartjes op uw huid aan.
  • Trek de hars(strip) tegen de haargroeirichting in met een snelle beweging, houd daarbij de huid zo strak mogelijk.
  • Desinfecteer eventueel uw huid na het verwijderen van de hars.
  • Herhaal deze behandeling op de rest van uw bikinilijn.

Scheren

De meest gebruikte ontharingsmethode is het scheren. Dit kan met een scherp scheermes of een ladyshave. Het is goedkoop, makkelijk en snel! Helaas komen de haartjes stugger en dikker terug en daarnaast groeien de haartjes snel terug.

Werkwijze met een scheermesje:

  • Zorg dat het scheermesje scherp en schoon is, gebruik dus geen mesje waar u al eerder meerdere malen mee hebt geschoren.
  • Neem een bad met warm water of een warme douche voor enkele minuten. Dit verzacht de huid, opent de poriën en bereidt het voor het scheren.
  • Breng een ongeparfumeerde scheergel op uw bikinilijn aan. Het zorgt ervoor dat het mesje de haren soepel kan verwijderen.
  • Scheer zorgvuldig met de richting van de haargroei mee. Zorg ervoor dat de huid zo strak mogelijk wordt getrokken om wondjes te vermijden.
  • Spoel het scheermesje met warm water af na elke haal, zo voorkomt u ophoping van haartjes en scheergel rondom en tussen de scheermesjes.
  • Spoel de scheergel en verwijderde haartjes af en herhaal de methode nogmaals. Als u ziet dat er op een gegeven moment geen haartjes meer worden verwijderd kunt u rustig tegen de richting in gaan scheren.
  • Spoel nogmaals af met water en dep het gebied droog.
  • Breng aloë vera gel, talkpoeder of babyzalf aan, het voorkomt namelijk rode bultjes en irritaties.

Ontharingscrème

Ontharingscrème is een crème die wordt gebruikt voor het verwijderen van ongewenste haren. Er zijn speciale ontharingsmiddelen voor de bikinilijn die bij de meeste drogisterijen te koop zijn. Dikwijls hebben ze een zeer onaangename, chemische geur. Bovenden zijn allergische reacties niet ongewoon, dus zorg ervoor dat u het eerst test op de binnenkant van uw pols. Deze methode is enigszins vergelijkbaar met het scheren, de haartjes komen dikker en stugger terug en de haarwortels worden niet verwijderd.

Epileren

Voor een langduriger en glad resultaat zou u kunnen epileren. Hedendaags zijn er epileer apparaten verkrijgbaar die verkoelend werken. Deze apparaten zijn beter voor de gevoelige zones, zoals de bikinilijn. De haarwortels worden volledig eruit getrokken, waardoor het langer duurt voordat ze weer aangroeien. Meestal ziet u ze na enkele weken weer verschijnen. Het epileren kan erg pijnlijk zijn, dus wat doorzettingsvermogen is hierbij noodzakelijk.

Aanvullende tips:

  • Scrub de huid voordat u het onthaard, dit kunt u het beste een dag van tevoren doen. De huid wordt soepeler en het scrubben verwijderd de dode huidcellen. Bovendien zullen de haartjes minder snel ingroeien.
  • Als de haren te lang zijn kunt u ze beter eerst trimmen of knippen voordat u het onthaard.
  • Als u liever epileert of harst is er nog wel één voorwaarde. De haartjes dienen al een zekere lengte te hebben, de manier waarop u onthaart kan namelijk de haartjes niet pakken wegens gebrek aan lengte. Voor het beste resultaat dienen de haren van uw bikinilijn 0,5 à 2 cm lang te zijn.
  • Het ontharen van de bikinilijn is een secuur klusje. Wees heel voorzichtig en neem de tijd.

Conclusie

Het ontharen van de bikinilijn hoeft niet duur of moeilijk te zijn. Er zijn heel wat methodes om de bikinizone haarvrij te maken. Er zit vast een manier bij die bij uw voorkeur en budget past!

Lees ook