Tips om te besparen op kleding

Inleiding

Kleding is duur. Maar ook met een gering budget is het mogelijk om leuke kleding te kopen. Met een beetje creativiteit en door slim in te kopen kun je er fantastisch uitzien voor weinig geld. Met onderstaande tips kom je vast een heel eind.

Opruimen

Kijk eerst eens goed in je kledingkast en ruim op wat je niet meer draagt. Doe dat ook bij de kasten van je kinderen en je partner. Weggooien is natuurlijk zonde dus probeer alle kleding die nog goed genoeg is voor een tweede ronde te verkopen op bijvoorbeeld marktplaats of een op kledingbeurs.

Maken

Als je een beetje handig bent kun je zelf je kleding maken. Een stofje op de markt is niet zo duur en ook voor beginners zijn er leuke patronen verkrijgbaar. Wil je helemaal meedoen met de laatste trend, brei dan zelf die lekkere warme trui.

Uitverkoop

Koop kleding in de uitverkoop, maar ga niet meteen in de eerste ronde, wacht even af tot dat er nog meer van de prijs af gaat. Voor kinderen kun je vaak aan het eind van het seizoen heel goedkoop slagen. Koop die leuke winterjas aan het eind van het seizoen met een flinke korting en hang het weg tot volgend jaar. Denk er dan wel aan om een kledingstuk voor kinderen 2 maten groter te kopen. Let ook aanbiedingen als “de tweede voor de helft van de prijs”.

Internet

Veel winkels hebben tegenwoordig ook een webshop. Je kunt bij deze winkels je e-mailadres achterlaten zodat je op de hoogte wordt gehouden van alle nieuwtjes, dus ook van de aanbiedingen. Je kunt dan rustig achter de computer uitzoeken welke aanbieding voor jou interessant is. Let daarbij wel op de verzendkosten die soms in rekening worden gebracht. Ook zijn op internet speciale online winkels en outlets te vinden voor merkkleding, zowel voor kinderen als volwassenen.

Uitwisselen

Kinderen groeien snel, en zijn zo uit hun nieuwe kleren gegroeid. Wissel met familie, vrienden en bekenden kleding uit. Organiseer 2x per jaar een gezellige “wisseldag”. Op deze manier kom je zelf van de kleding af die niet meer wordt gedragen en je komt goedkoop aan nieuwe kleding. Ook de kinderen vinden dit vaak erg gezellig.

Onderhoud

Onderhoud van je kleding is natuurlijk ook heel belangrijk. Als kleding kapot is gooi het dan niet zomaar weg. Vaak kun je kleding vrij goedkoop (laten) herstellen. Let ook op met het wassen van je kleding, kijk goed op de wasvoorschriften en was kleding binnenstebuiten dan blijft het langer mooi. Wees ook voorzichtig met het gebruik de wasdroger, sommige materialen kunnen krimpen in de droger.

Ruiltermijn

Kleding kopen heeft veel te maken met emotie. Het komt dan ook nogal eens voor dat mensen in een opwelling kleding kopen en dat het kledingstuk bij thuiskomst toch tegenvalt. Bewaar de aankoopbonnen en labels van de kleding zorgvuldig en breng ze terug als je niet 100% tevreden bent.

Laatste mode

Koop niet te veel kleding volgens de laatste mode en loop niet achter alle rages aan. Als de kleding te opvallend is draag je het niet lang. Mode kleuren kun je beter uit laten komen in een minder dure accessoire. Koop bijvoorbeeld een paarse sjaal in plaats van een paarse jas.