Leer je kinderen met geld omgaan

Leer je kinderen met geld omgaan

Kinderen met geld om leren gaan, is een stukje dat bij de opvoeding hoort. Als je er op tijd bij bent, dit stukje in de opvoeding mee te nemen. Dan kan dit voor dit kind, dat uitgroeit tot een volwassen persoon. Later erg veel problemen voorkomen. Veel mensen die nu als volwassene niet met geld kunnen omgaan. Die zeggen dan ook, dit vroeger niet echt van hun ouders mee gekregen te hebben.

Vroeg mee beginnen

Omdat zo veel volwassenen financiele problemen hebben, geven deskundigen ouders dan ook het advies om hun kinderen te leren met geld om te gaan en daar vroeg mee te beginnen. Als kinderen word gevraagd waar het geld vandaan komt, zullen ze misschien zeggen: 'van pappa'of 'van de bank'. Als u uw kinderen de waarde van geld kunt bijbrengen - wat het verschil is tussen behoeften en wensen, hoe je kunt sparen en hoe je kunt investeren - helpt u hen misschien de zorgen van een zware schuldenlast en financiele slavernij te vermijden. Het spreekwoord, jong geleerd is oud gedaan, is zeker ook nu nog van kracht.

Het belang van zakgeld

Zakgeld, kan later veel problemen voorkomen

Om met geld om te leren gaan, is het inderdaad belangrijk, dat het kind de waarde ervan leert. Het geven van elke week zakgeld, kan hier een handje bij helpen. Dit hoeft helemaal geen groot bedrag te zijn. Een kind leer van 0,50 cent per week al, dat er mogelijkheden zijn. Het bedrag kan dan later zo aan leeftijd aangepast worden. Help het kind met het uitzoeken van beslissingen, wat er met de 0.50 cent mogelijk is. Laat zien dat het kind er wat lekkers voor kan kopen, maar dat het ook mogelijk is om 3 weken te wachten. Zodat er een heel klein speelgoedje gekocht kan worden. Belangrijk hierin is, dat er wel sturing van de ouders is. Maar geen beslissing. Die heb je als ouder namelijk al genomen, bij het vastellen van de hoogte van het zakgeld.

Een mogelijkheid, om het leren sparen nog extra te stimuleren, is om zakgeld in twee delen te splitsen. Als u vind dat uw kind bijvoorbeeld 1 euro zakgeld mag krijgen. Dit het kind dan in twee delen te geven. Waarbij 1 maal 50 cent in een spaarpot moet, die ook is om te sparen. De andere 50 cent, is dan bedoelt, dat het kind volledig vrij is ter besteding. Hierbij geld ook bij de vrije besteding, wel advies, maar geen beslissingen van de ouders. Bij de andere 50 cent bepaalt u het doel. Dit zou bijvoorbeeld kunnen zijn, dat het na een aantal weken, elke keer naar de bank wordt gebracht. Het kind ziet, dan ook op een bankafschrift, in de loop van de tijd, dat zelfs het opsparen van elke 50 cent, nut heeft.

Pubers en geld

Met name pubers, hebben moeite om zelf beslissingen te nemen, als het om geld gaat. Zeker als er iets te laat is begonnen, met het kind leren met geld om te gaan. De puber, zal uitgeven, net zo gaan doen, als de pubers om hem heen. Ook als je pas op de puberleeftijd begint van het kind. Dan is er nog hoop genoeg. In dit geval is het het beste om totaal te stoppen met het kopen van kleding, kosten te betalen voor de telefoon of wat dan ook, wat uw puber wil. Uiteraard uitgezonderd, met de studiekosten, eten etc. Voor alles wat je niet meer voor je kind betaald, geef je dan het bedrag aan de puber, die je zelf vind, dat hier voor nodig is. De puber, zal dan zelf zijn kleding uit moeten gaan zoeken, binnen een norm. Ook zal de puber moeten gaan kiezen; neem ik die merkbroek, of een goedkopere en nog wat beltegoed? De puber valt nog veel bij te brengen, in deze leeftijd, moet men echter soms wel zelf tegen de lamp lopen. Moeders advies doet er lang niet altijd meer toe.