Hoe werken dienstencheques voor moederschapshulp

Dienstencheques voor ondernemer met baby

Voor bevallingsverlof heeft de zelfstandige onderneemster geen tijd. Geen prestaties, geen inkomen. Bovendien: de klanten of patiënten wachten en verwachten dat de winkel gewoon open is. Of de dokter gewoon weer zijn praktijk uitoefent. De vrouwelijke zelfstandige heeft het na de geboorte niet makkelijk. Er is amper tijd om fysisch te bekomen van de zwangerschap. Gelukkig is er nu Moederschapshulp. Maar hoe werkt het en waar kun je terecht?
 

Druk, druk

Als het goed is, heeft een zelfstandige het druk: klanten, patiënten, spreekuur, administratie, agenda, bestellingen, retouren, BTW aangifte en een huishouden/familie. En dat leidt tot uitstel: ik zoek straks wel uit hoe die moederschapshulp werkt en waar ik moet zijn daarvoor. Dat is logisch: je bent ook een aantal maanden zwanger… Daarom deze korte uiteenzetting!

Wat kun je verwachten?

Als vrouwelijke onderneemster heb je recht op 105 gratis dienstencheques. Je leest het goed: gratis! Doch, juig niet te vroeg: onder bepaalde voorwaarden! Trouwens, ze zijn niet echt gratis: ze worden betaald door het sociale verzekeringsfonds waarbij je bent aangesloten.

De voorwaarden

Niet onbelangrijk om weten!

  1. Je kunt pas gebruik maken van deze cheques NADAT je bevallen bent en opnieuw aan de slag gaat. Met andere woorden: tijdens de (toch wel) moeilijke laatste week/weken is het plan trekken.
  2. Het kind is ingeschreven in het gezin van de moeder.
  3. Vanzelfsprekend moet je als zelfstandige onderneemster helemaal in orde zijn (ingeschreven, bijdragen betaald enz…) met het sociaal verzekeringsfonds.
  4. Je moet minstens 2 kwartalen actief zijn als onderneemster voorafgaandelijk aan het kwartaal van de bevalling.
  5. De aanvraag om toekenning van deze moederschapshulp is vrij ruim: tussen de 6de maand van de zwangerschap en ten laatste in de 15de week na de bevallingsdatum. In de praktijk heb je dus ruim een half jaar tijd maar dat is geen reden om het te vergeten!
  6. Welke hulp? Kort gezegd: enkel huishoudelijke hulp.

Waar aanvragen?

Dat gaat eenvoudig: stuur een brief, fax of email naar het sociaal verzekeringsfonds waarbij je bent aangesloten met het verzoek om 105 moederschapscheques te ontvangen. Hoe je het ook aanvraagt, vraag in elk geval om een ontvangstbevestiging van je aanvraag!

Hoe zit het met de belastingen?

Anders dan bij de 'gewone' dienstencheques komen deze 105 gratis toegekende dienstencheques niet in aanmerking voor belastingvermindering. Daar staat tegenover dat ze ook niet belastbaar zijn.

Conclusie

Het is een 'nul'-operatie maar intussen heb je wel hulp! Waarom daar geen gebruik van maken? Tot voor een paar jaar bestond deze mogelijkheid niet eens!

Dienstencheques en RVA

Dienstencheques voor moederschapshulp