Weer leren breien

Inleiding

Iedereen heeft het vroeger wel geleerd op de lagere school: breien. Het begon vaak met een eierwarmer voor moederdag en als je er een beetje handigheid in kreeg dan kon je zelf thuis verder gaan met een leuke sjaal voor pop of beer. Daarna heb je mogelijk nog gebreid als je zelf kinderen hebt gekregen. Het is leuk om kleren (of accessoires) voor je kinderen te maken maar als je deze niet hebt gekregen vergeet je dat het best handig is om zelf iets te kunnen maken. Afgezien dat het goedkoper kan zijn om iets zelf te maken, is je nieuwe en zelfgemaakte aanwinst ook helemaal uniek! Je kunt alles maken naar je eigen inzicht en wensen. Deze winter/ voorjaar zijn de breisels goed vertegenwoordigd op de catwalk, dus zijn we ook nog eens vreselijk hip! Dat klinkt natuurlijk erg goed, maar hoe zat het ook alweer met dat breien.

De voorbereidingen

Je kunt pas beginnen als je hiervoor de juiste spullen hebt. Koop 2 breinaalden (bij de Action bijvoorbeeld zijn ze ook te koop) van ongeveer maat 3,5 of 4 (hoe kleiner hoe lastiger in het begin). Je kunt ze natuurlijk ook lenen van je moeder, oma of andere enthousiastelingen. Schaf hierna wat wol aan. Dat kan tegenwoordig ook bij de Wibra of Zeeman. Hier is het niet zo duur. Als je begint is het lekker om wat langere naalden te hebben (dus minimaal 35 cm zodat je ze onder je oksels kunt klemmen) Wat ernaast ook wel erg handig is, is de toegang tot een computer met internet. Kijk hiervoor bij de links als je het meer visueel wilt hebben.

Bedenk van te voren wat je wilt maken. Begin niet te moeilijk: een sok of trui is echt nog even een stap te ver als je net begint. Denk bijvoorbeeld aan een shawl (desnoods voor je hond: dan hoeft de shawl nog niet te lang te worden). Je kunt ook gewoon starten met een "whatever-lapje", als het iets moois wordt kun je er altijd nog wat nuttigs mee doen!

Motivatie

Laat je in het begin niet ontmoedigen als het niet lukt: alle begin is moeilijk en ik heb al meerdere broddellapjes door de kamer gesmeten. Nu ik door heb gezet ben ik bezig met een mooie warme coll! Begin niet te moeilijk en stel niet te hoge eisen aan je zelf! Zorg dat je eerst de makkelijke steken leert en krijg die eerst onder de knie. Begin eerst een stuk met " rechte" steken en erna de " averechte" steken. Als je deze goed in de pen hebt kun je zoeken naar motieven en bijvoorbeeld kabels.

Een beginnetje maken

Je kan het beste starten met een pen met een pendikte van 4 a 5. Neem een bol wol en begin met het breien van rechte steken. Als je hier wat handig in bent geworden kun je rechte pennen (de hele pen afbreien) afwisselen met averechts breien. Zet 20 steken op en leef je helemaal uit!

Pennen opzetten Niet alle begin hoeft moeilijk te zijn. Toch moet je de truc even doorhebben. Er zijn meerdere manieren om je naalden op te zetten. Je kunt zelf het beste kijken wat bij je past. Als je niet meer weet hoe dat moet kun je kijken op onderstaande sites.

Enkele handige links

  • http://www.breien.nl
  • http://www.jessica-tromp.nl
  • http://www.breienmetplezier.nl