Persoonlijke aandacht op papier

Inleiding

Door alle nieuwe technologische hoogstandjes wordt het steeds makkelijker om met mensen contact te hebben. We whatsappen, pingen, hyven, FB-en en smsen wat af. Mail is soms zelfs al een beetje uit de tijd en niet eens real time (tenzij je weer een smartphone hebt; maar dan ping je weer even). Ideaal zou je denken: snel en makkelijk contact. Maar hoe zit het met de mensen die geen smart- of mobiele telefoon hebben? Hoe hebben we daar nog contact mee? Niet iedereen heeft een hippe oma met een mobiel. En wat betreft de inhoud hebben we niet altijd wat te melden in een sms of ping. Voor veel mensen gaat er dan ook niets boven een persoonlijke kaart of brief. Maar hoe doen we dat dan ook zo leuk mogelijk?

Internet

Allerlei sites bieden mogelijkheden aan om leuke kaarten samen te stellen die je digitaal maakt, maar die wel via de post worden verstuurd. www.kaartjetogo.nl is bijvoorbeeld zo’n site. Hier kun je creatief aan de gang met het bewerken en samenstellen van je eigen kaart. Zo kun je aan de slag met foto’s, kleurtjes, lettertypes, teksten etc. Je kan de kaart zo mooi maken als je zelf wilt. Op deze site betaal je met creditcard of pay-pal. Als je niet zo heel handig bent, of niet veel tijd hebt, kun je ook een kaart sturen die al bestaat en die persoonlijk maken met een persoonlijke tekst. Voor meer tips over online kaarten versturen kun je kijken op: http://www.leerwiki.nl/Online_kaarten_versturen

Zelf kopen

Er zijn veel winkels die leuke kaarten aanbieden. Je kunt zelf kaarten bij sommige tankstations kopen! De echt mooie kaarten in een uitgebreide variatie koop je nog steeds bij de boekhandel. Hier zijn veel kaarten te koop die gesorteerd zijn op merk, gelegenheid en prijs. Hier kun je ook rustig kijken wat je mooi vindt en wat bij de ontvanger past. Neem de tijd om de kaart netjes te schrijven. Als je een onleesbaar handschrift hebt kun je met potlood lijntjes trekken op je kaart om jezelf te helpen netter te schrijven. Als je dit niet wilt kun je een getypt briefje op de kaart plakken. Aan de andere kant is een handgeschreven kaart wel heel persoonlijk en attent!

Zelf maken

Met kaarten maken, kun je zo los gaan als je zelf wilt. Op het internet zijn allerlei voorbeelden te vinden van leuke kaarten en hoe je deze zelf kunt maken. Je hebt er op zich niet veel voor nodig: neem een mooi stukje karton, zoek een leuk plaatje (of sticker) uit en neem een mooie kleur pen. Schrijf een mooie boodschap op de kaart. Het gaat erom dat je er aandacht aan hebt besteed.

Zelf postzegels maken

Op de website van TNT kun je ook zelf postzegels maken. Als het hele creatieve je niet aanstaat of als je er gewoon geen tijd voor hebt, kun je ook een zelfgekochte kaart versieren met een mooie persoonlijke postzegel. Op http://persoonlijkepostzegel.tntpost.nl kun je deze zelf maken. Zoek alvast een leuke foto uit en ga aan de gang.

Iedereen vindt het leuk om post te krijgen. Het is persoonlijker dan een email en je kunt het nog een tijdje neerzetten of hangen. Als je mooie kaarten niet weg wilt gooien omdat je dit zonde vindt, kun je er een leuke collage van maken of ze bewaren in een plakboek (hier kun je dan ook de data onthouden en een bijschrift plaatsen).