Roughball is dood, leve Hardball

Wie herinnert zich nog het aloude roughball? Vergeet Roughball, er is een remake gemaakt: Hardball. Dit online management spel geeft je de controle over brutale strijders die in een arena proberen te scoren. Je raadt het al, de manier waarom er gescoord wordt is van ondergeschikt belang. De gameplay van roughball is terug te vinden in het nieuwe Hardball dat te vinden is op Hardball.


Gameplay

Hoewel het nog steeds een alpha versie is, zijn er toch enkele opmerkelijke gameplay elementen die de moeite waard zijn om uit te proberen. Je beschikt over 5 'Bruten' die je kan opstellen in een 3x4 veld. De plaatsing is van strategisch belang en bepaalt de manier waarop er gespeeld zal worden. Dit aspect alleen is verschillend van roughball. Het spelen van wedstrijden gebeurt zoals bij roughball automatisch op maandag, woensdag en vrijdag. Op deze dagen word je automatisch geselecteerd om een match te spelen die punten in een league kunnen opleveren. Op het einde van de week is de winnaar van de league bekend. De beloning van een wedstrijd winnen of zelf een hele league winnen is niets minder dan geld. Geld waarmee je betere Bruten kan kopen. Bruten die niet langer een plaats hebben in je team kan je simpelweg verwijderen. Interessanter is echter van ze te recycleren. Het stoffelijk overschot brengt nog een duitje op, en datverzacht de pijn om een nieuwe Bruut aan te kopen.

Geen Geweld, althans niet visueel

Hoewel dit alles erg geweldadig klinkt, is er echter geen sprake visueel geweld. De nadruk ligt op de management van je Bruten. Na een match zijn ze gewond, en moet de afweging gemaakt worden of ze een volgende match wel overleven. Hierdoor is er geen rechtstreeks geweld aanwezig, dat wordt over gelaten aan de fantasie van de speler. Dat Bruten verhandeld worden als koopwaar kan meedogenloos lijken, maar het is aan de speler zelf gelegen hoe hij het beeld van een Bruut invuld. Dit hoeft niet noodzakelijk een menselijke persoon te zijn.

Tactiek

Net als roughball werkt het snel verslavend. Je hebt een tactiek die werkt, maar een tegenstander heeft misschien een betere. Match na match groeien je Bruten, en ook je vermogen. Het virtuele geld moet nauwkeurig beheert worden. Je kan sparen voor 1 zware Bruut, of 2 kleinere kopen. Handige modificaties kunnen je bestaande Bruten verbeteren, maar door de hoge prijs hiervan lijkt het enkel aangewezen wanneer je de zwaarste Bruten reeds in je bezit hebt.

Community

Je merkt wel dat deze site een potentieel heeft, maar het is nog geen nieuws roughball. Enkele minuutjes per dag volstaan om het wedervaren van je team op te volgen. Het is dus een leuke aandachtafleider. Een echte community heeft dit spel nog niet, maar dat lijkt recht evenredig met het aantal speler toe te nemen. Elkaar uitnodigen om matchen te spelen, een forum en een persoonlijk message systeem zijn alvast aanwezig.

Rating

Een onderhoudend spel met veel potentieel. De graphics zijn eerder basic. Hierop zou meer nadruk gelegd mogen worden om onwetende bezoekers over de streep te trekken. Al bij al toch een geslaagde poging om de gloriedagen van roughball te evenaren. Ik ga het alvast spelen.