Jacht op zwerfkat verspilling van tijd en geld

Al jarenlang kampt Nederland met een steeds groter wordende populatie zwerfkatten. Er zijn al vele pogingen gedaan om het aantal terug te dringen, maar zonder resultaat. De manier waarop dat momenteel gedaan wordt, is ernstige geldverspilling, terwijl het geld beter voor andere doeleinden gebruikt kan worden!

Stichting Animal Foundation Platform

De Stichting Animal Foundation Platform is een stichting die zich richt op buitenlandse zwerfkatten en zwerfhonden. Daar zij zich daar al jarenlang mee bezighouden, zijn ze op de hoogte van onderzoeken die in andere landen uitgevoerd zijn om het probleem rondom zwerfkatten op te lossen. Uit dit onderzoek is gebleken dat de manieren die in Nederland uitgevoerd worden, vooral verspilling van geld zijn.

Doden en verjagen van zwerfkatten heeft geen zin

Het doden of verplaatsen (verwijderen) van zwerfkatten in een bepaald gebied is niet effectief. Het zorgt er niet voor dat de productie gereduceerd wordt. Het is dus weggooien van kostbaar geld, wat momenteel, ten tijde van crisis, veel beter ingezet kan worden.

De reden dat het doden of verjagen van zwerfkatten in een bepaald gebied geen zin heeft, is eigenlijk simpel. Een gebied heeft een maximale draagkracht (aanbod van voedsel, water en onderdak). Als je katten doodt of verwijderd, komen er net zo snel weer katten terug. De populatie zal zich herstellen naar de maximale draagkracht van het gebied.

Castreren en steriliseren

Veel beter is het dus om zwerfkatten te laten castreren of steriliseren. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat de zwerfkatten niet meer vruchtbaar zijn, waardoor in de loop der jaren de populatie zwerfkatten in gebieden drastisch terugloopt. Dit is dus een veel effectievere manier voor het bestrijden van zwerfkatten dan de katten te verplaatsen naar een ander gebied, of de katten zelfs te laten inslapen.

Voorlichting

De gemiddelde Nederlander denkt veel over de kat te weten, maar niets is minder waar. De gemiddelde inwoner van Nederland weet zelfs vrij weinig van katten en schaffen zonder na te denken een of meer katten aan. Als blijkt dat de kat ‘lastiger’ is dan gedacht, worden de dieren zonder pardon op straat gezet, vaak ongecastreerd of ongesteriliseerd. Er is weer een zwerfkat bij, die zich twee tot viermaal per jaar kan gaan voortplanten, met een gemiddelde van vier kittens per nest…

Een goede voorlichting is dus belangrijk, evenals een stimulans om eigenaren hun geliefde huisdier te laten castreren/steriliseren. Alleen op deze manier kan het aantal Nederlandse zwerfkatten teruggedrongen worden…

Conclusie van InfoDebster

InfoDebster is veel bezig met dit onderwerp. Als trotse kattenbezitter weet ik als geen ander hoe snel katten zich kunnen voortplanten. Mijn katten zijn allemaal gecastreerd en een nieuwkomer gaat ook direct onder het mes. Mijn mening over dit onderwerp is dat iedere kattenbezitter zijn katten zou moeten steriliseren of castreren, behalve als het gaat om raskatten.

Daarnaast ben ik een groot voorstander van een training. Mensen die een kat willen aanschaffen, moeten een cursus volgen, waarin duidelijk gemaakt wordt aan welke zorg een kat behoefte heeft, welke spullen je in huis moet halen, hoe de dieren behandeld moeten worden en dergelijke.

Een hoop dierenleed zou op deze manier bespaard blijven!