Een kitten aanschaffen

Als je besloten hebt om een kitten in huis te nemen en je hebt een nest kittens gevonden, is het belangrijk om de juiste keuze te maken voor een kitten.

Wees eerlijk

Op het moment dat je besluit om een kitten in huis te nemen, begint je zoektocht naar een nestje kittens. Maar voordat je dit gaat doen, moet je jezelf een paar vragen stellen:

  • Wil ik een raskat of een huis-tuin-keukenkat?
  • Waarom wil ik een kitten?
  • Wil ik een rustig kitten, of een kat met een wat ruiger karakter?
  • Wanneer wil ik het beestje ophalen?

Prijs van een kitten

Zo zijn er nog wel meer vragen te bedenken die jij jezelf wilt stellen. Als je een raskat in huis neemt, weet je dat je er geld voor moet betalen. Hierbij kan het om 300 euro gaan, maar je kan bij sommige rassen ook 15.000 euro betalen. Je kan natuurlijk ook een huis-tuin-keukenkat in huis nemen. Deze zijn goedkoper in de aanschaf (soms zelfs gratis), maar kunnen net zo lief zijn.

Fokken of niet?

Je moet je ook afvragen waarom je een kitten wilt. Wil je een kat voor in huis, ben je op zoek naar een muizenvanger of wil je in de toekomst gaan fokken met de kat? Als je op zoek bent naar een huiskat of een muizenvanger, kan je ook een huis-tuin-keukenkat nemen. Maar als je plannen hebt om met het dier te gaan fokken, kan het verstandig zijn om een raskat in huis te nemen.

Ga op zoek naar informatie over het ras

Als je een raskat in huis wilt nemen, ga dan eerst op internet zoeken naar informatie over de bepaalde rassen. Naast verschillen in uiterlijk, verschillen raskatten ook qua karakter sterk van elkaar. Zo is de Egyptische Mau een aanwezige, drukke kat die graag bezig is. Maar een Brits Korthaar is bijvoorbeeld weer rustiger.

Rustig of wild?

Als je op zoek bent naar een kitten, heb je ook voorkeuren voor het karakter van de kat. Ben jij iemand die liever een rustige kat in de buurt heeft, of wil jij een kat die constant aanwezig is en eigenlijk het gedrag van een hond vertoont?

Kater of poesje

Ook is het belangrijk om voor jezelf te bepalen of jij een kater of een poesje wilt hebben. Beiden hebben voor- en nadelen. Een poesje zal je moeten laten steriliseren (als je geen nestje wilt hebben) en een kater kan, als je er niet mee wilt fokken, beter gecastreerd worden. Ongecastreerde katers kunnen, als zij geslachtsrijp zijn, de neiging hebben om in huis te gaan 'sproeien' (met hun urine geurvlaggen uitzetten in hun territorium). Ongesteriliseerde poezen worden krols als zij de vruchtbare leeftijd bereiken, en zijn dan heel creatief in het aanlokken van katers. Er zijn zelfs verhalen bekend van een poes die door de brievenbus naar buiten is ontsnapt, op jacht naar katers die haar wilden dekken...

Langhaar of korthaar?

Ook is het belangrijk om voor jezelf na te gaan of je een langharige of kortharige kat in huis wilt. Langharige katten kunnen heel mooi zijn, maar je moet je wel realiseren dat deze katten veel meer verzorging nodig hebben. De vacht moet elke dag geborsteld worden, om klitten en vervilting tegen te gaan. Ook wordt de vacht van langharige katten sneller vies dan de vacht van zijn kortharige soortgenoot. Langer haar betekent ook meer haar in huis.

Op bezoek bij de fokker

Heb jij je oog laten vallen op een raskat? Neem dan vrijblijvend contact op met een fokker van dat ras en vraag of jij het ras een keer in het echt mag zien. Elke fokker zal hieraan meewerken, omdat zij graag het ras dat zij fokken willen promoten. Op deze manier kan je de kat ook in het echt zien, maak je het karakter 'real-life' mee en weet je precies hoe de katten eruit zien. Dat is altijd beter dan wanneer je alleen maar afgaat op de informatie die je via internet kan krijgen.

Wanneer wil ik het kitten ophalen?

Je hebt besloten om een kitten in huis te nemen. Maar wanneer wil je deze al in huis hebben? Volgende week of wacht je liever tot je het geschikte kitten gevonden hebt? Dit zijn allemaal keuzes die je vooraf moet maken, zodat je geen overhaaste beslissingen neemt. Heb jij je oog laten vallen op een bepaalde raskat? Dan kan het wel zijn dat er pas volgend jaar een nestje beschikbaar is, dus dat jij een jaar moet wachten op de thuiskomst van jouw kitten.

Een lang leven samen

Veel bezitters van katten realiseren zich niet dat een kat oud kan worden. De dieren worden ouder dan een hond en bereiken een gemiddelde leeftijd van zo'n 16 jaar. Er zijn zelfs gevallen bekend van katten die 22 of ouder werden! Een kat neem je dus niet voor twee of drie jaar, maar voor een groot deel van je leven!