Oorzaken storing CV-ketel

De CV-ketel

Afb.1. Een CV-ketel van Vaillant!

In de zomer hebben we hem alleen nodig om te douchen en voor warm water in de keuken.

In de winter hebben we hem nodig om het huis warm te houden.

De CV-ketel!

Een storing aan de CV-ketel is heel vervelend. Een storing komt vaak op een onverwacht moment. Vaak moet je dan ook nog een monteur laten komen om de CV te laten repareren, wat veel tijd kost. Een aantal storingen kun je echter zelf verhelpen of voorkomen.

Wat is een CV-ketel?

Een centraleverwarmingsketel of CV-ketel is het onderdeel van een centraleverwarmingsinstallatie dat voor warm water zorgt, zie afbeelding 1. De CV-ketel zorgt voor het warm houden van het huis in koude tijden. Het systeem waarvan de CV-ketel onderdeel is wordt de centrale verwarming genoemd. Vaak kun je met één knop, ook wel de thermostaat genaamd, aangeven welke temperatuur je in huis wilt hebben. Een combiketel zorgt ook nog eens voor warm water uit de kranen.

Hoe werkt een CV-ketel?

Een CV-ketel werkt meestal op aardgas of stookolie. Met een brander wordt het water in het systeem verhit. Het systeem is gesloten en het verwarmde water wordt rondgepompt door een circulatiepomp. De CV-ketel staat aangesloten op de buitenlucht zodat het gevormde rookgas kan worden afgevoerd. Bij moderne CV-ketels is de keteltemperatuur in de stellen in verschillende modussen. Zo heb je een eco-modus waarbij de temperatuur van het water niet boven de 55 graden komt. Het voordeel is dat dit energie bespaart. Nadeel is dat legionella hierin soms kan overleven.Een CV-ketel is na vijftien jaar wel toe aan vervanging.

Rendement

De laatste jaren is het rendement van een CV-ketel door stijgende energieprijzen steeds belangrijker geworden. Tegenwoordig heb je de keuze uit Verbeterd Rendement (VR) en Hoog Rendement(HR).Als minimaal 83% van de energie wordt omgezet in nuttige warmte, spreken we van Verbeterd Rendement (VR), vanaf 90% is er sprake van Hoog Rendement (HR). Hoog Rendement is weer onderverdeeld in HR100 (vanaf 90%), HR104 (vanaf 94%) en HR107 (vanaf 96%). Hoe hoger het rendement van de CV-ketel hoe hoger de besparingen per jaar, zeker als je een groot gezin hebt of veel gas verbruikt. Het nieuwste type CV-ketel is een gecombineerde ketel die het huis verwarmt en van warm water voorziet, en met de restwarmte elektriciteit opwekt.

Meest voorkomende storingen van een CV-ketel

Wanneer de CV-ketel niet lijkt te werken, check dan even of de stekker in het stopcontact zit en of de verwarmingen wel open staan. Als blijkt dat het bovenstaande in orde is, zijn er nog twee dingen die je zelf kunt doen.

CV-ketel bijvullen

Als er van de verwarming te weinig warmte komt of als de verwarming veels te veel tijd neemt om warm te worden, zou het kunnen zijn dat de waterdruk van de CV-ketel te laag is. Op iedere CV-ketel zit een meter, waarvan de pijl als de waterdruk in orde is, in het groene gedeelte staat. Dit ligt meestal tussen de 1 en 2 bar. Als de pijl in het rood staat, is de waterdruk minder dan 1 bar. De ketel moet dan worden bijgevuld.

Verwarming ontluchten

Als je last hebt van veel getik en geborrel in de CV leidingen, of de verwarming wil niet warm worden, dan kan er lucht in het systeem zitten. Buiten het geven van lawaai is dit energieverspilling. Je moet de verwarming dan ontluchten. Doe dit echter bij een afgekoelde CV-ketel, zodat er geen heet water uit de verwarming kan spuiten. Het zou zomaar in je gezicht kunnen spatten.

Bekende leveranciers van CV-ketels

  • Vaillant (afbeelding 1)
  • Remeha
  • Nefit
  • ATAG
  • Bosch

Tot slot

Een CV-ketel is een apparaat dat onderdeel is van een heel systeem. We vinden het heel normaal dat deze gewoon werkt zoals gewenst , maar als dat niet zo is, mis je hem meteen. Onderhoud daarom je CV-ketel zo goed mogelijk, dit bespaart veel geld en voorkomt een hoop narigheid.