Wat met extra garantie bij aankoop

Verlengde garantie bij aankoop

Heb jij het ook al meegemaakt? Je koopt iets nieuws en de verkoper in de winkel begint over de verlengde garantie. Vooral bij huishoudelijke toestellen zoals een wasmachine krijg je deze vraag. Of als je een nieuwe laptop koopt. Het winkelpersoneel stelt je dan aan het einde van zijn verkooppraatje voor om de wettelijke garantie te verlengen. Moet je dat dan doen? Want die langere garantie kost wel geld en heeft dat zin?

Wat krijg je extra?

Je krijgt extra een verlengde garantie van een tot soms wel 3 jaar. Dat moet je dan zo maar even ter plekke beslissen en extra voor betalen. In het beste geval wordt je in een paar zinnen uitgelegd wat die extra garantie inhoudt maar hoe betrouwbaar dat allemaal is? Daar kom je helaas pas achter als je nieuwe wasmachine, laptop of scheerapparaat toch niet aan je verwachtingen voldoet of nog erger: technische mankementen vertoont. Een eenvoudig voorbeeld: ik kocht een wasmachine maar achteraf bleek er geen 'halve capaciteit' op te zitten. Niet goed opgelet? Ja, akkoord maar op dat ogenblik niet aan gedacht en mijn vorige machine had wél een 'half trommel' programma. Dan verwacht je toch dat een wasmachine die je nu koopt (8 jaar na je vorige machine) die mogelijkheid ook heeft?

Goed, het gaat dan over een aankoop die niet aan de verwachtingen voldoet. Eigen schuld, dikke bult wellicht. Maar het kan ook anders verlopen. Stel dat je wasmachine na de wettelijke garantie andere mankementen heeft? En dat er in het aankoopcontract staat dat defecte producten worden vervangen door een nieuw exemplaar?

De wet zegt...

Wist je ook dat de wet altijd een dubbele garantieplicht van 2 jaar oplegt? Er geldt namelijk een wettelijke garantie voor een gebrek en de garantie voor verborgen gebreken? Dit is uiteraard een ingewikkelde materie maar ook logisch: 1) Als je als klant een toestel koopt, verwacht je wél dat de normale garantie is gebaseerd op het idee dat het gekochte product overeenstemt met de beschrijving van de verkoper en dat het aangekochte apparaat de kwaliteiten bezit die je als klant mag verwachten. 2) Ten tweede: je koopt een wasmachine in de showroom en bij levering blijkt dat die machine niet (goed, naar behoren) werkt? Dat zie je uiteraard niet in de showroom maar ervaar je pas als het apparaat thuis in gebruik is. Wat dan? Je verwacht dan toch dat de boel gratis wordt vervangen?

Kleine lettertjes: zeer belangrijk!

Je betaalt altijd extra voor verlengde garantie. Deze meerprijs is afhankelijk van het artikel. En dat is de kern van de zaak. Want... er zijn winkels die zeggen: de extra garantie hangt af van de prijs die je hebt betaald. Kost je aankoop bijvoorbeeld 250 euro dan betaal je voor de uitgebreide garantie 80 euro bovenop. Of kost je nieuwe wasmachine 500 euro dan kost extra garantie 100 euro. Dat is natuurlijk onzin: kapot is kapot of niet soms? Maar de verkoper is natuurlijk ook niet gek! Wat mag een extra garantie dan wel kosten? Daarvoor is een zogenaamde 'algemene regel' van toepassing. Die zegt dat 30% van de nieuwwaarde de max is. Met andere woorden: betaal niet voor uitgebreide garantie tot (meestal) 5 jaar.

Voorbeelden van dergelijke onzin: 125 euro voor een verlengde garantie tot 5 jaar op een Amerikaanse koelkast van euro 1.699 euro. Of 150 euro voor een Home Cinema met luidsprekers. Of nog (uit de praktijk) 100 euro extra voor 5 jaar uitgebreide garantie op een Bosch wasmachine van 599 euro. En lees ook welke garnaties de fabrikant zelf biedt.

Advies van deskundigen

In het algemeen: wettelijke garantie is wel OK. Maar de clausules in de contracten zijn meestal onzin! De kleine lettertjes zijn meestal zo beperkenden dubbelzinnig dat de verlengde garantie bijna nooit geldt! Want er staan zo veel vrijstellingen en beperkingen in dat je extra betaalt voor eigenlijk niks. Want wat te denken over de bepaling 'abnormaal gebruik’? Wat is abnormaal? Als ik één keer per week mijn wasmachine aanzet of 5 keer? En onderdelen onderhevig aan slijtage wat wil dat zeggen? Als ik elke dag de afstandsbediening van mijn TV gebruik? Met andere woorden: er is een wettelijke garantie waarop je als klant gewoon recht hebt en er is de zogenaamde commerciële garantie. De wettelijke garantie is normaal gezien 2 jaar. Deze garantieperiode is standaard.

Conclusie: wie is de pineut?

Garantie is altijd een discussie tussen de winkel waar ik mijn toestel heb gekocht en de fabrikant van mijn scheerapparaat (als voorbeeld). En je mag er vanuit gaan: verlengde garanties worden meestal niet terugverdiend door de consument.