Wat is sexting

Sexting

Sexting is een samenvoeging van twee woorden. Het woordje sex spreekt voor zich, dit woord gecombineerd met het engelse texting (sms'en) vormt 'sexting. Men stuurt suggestieve teksten of foto's via de GSM naar elkaar, dikwijls zijn deze foto's erotisch van aard. Het is een nieuwe hype die vooral onder jongeren voorkomt.

Jongeren en sexting

De technologie heeft het mogelijk gemaakt om op elk tijdstip digitale foto's te nemen en te verzenden. Het hoeft zelfs niet meer met een digitale camera te gebeuren. De meeste GSM toestellen hebben een ingebouwde camera die kwaliteitsvolle foto's kan maken. Ook de goedkopere toestellen beschikken overdeze opties zodat de technologie voor iedereen bereikbaar is. Uiteraard beschikken de meeste jongeren tegenwoordig over een GSM. Het maakt net zoals internet deel uit van hun hele sociale netwerk.

Jongeren zijn ook in volle verkenning van hun eigen sexualiteit. Het is logisch dat zij willen experimenteren en sexting is één van de stappen die ze daarvoor gebruiken. Onderzoek heeft aangetoond dat 1 op 5 jongeren al erotisch getinte foto's ontving via gsm. De jongeren zijn de dag van vandaag heel open, maar ze moeten wel de mogelijke gevolgen van hun openheid onder ogen zien. Daar wringt meestal het schoentje. Wie een naaktportret van zichzelf verstuurt kan dat later terug zien opduiken op plaatsen waar hij of zij het liever niet heeft. Denk maar aan een solicitatie of dergelijke. Voor de ouders is het belangrijk om hun kinderen voldoende te informeren over de mogelijke gevaren.

Soorten

Men onderscheidt drie soorten van sexting.

  • Het doorsturen van pikante berichtjes of foto's kan gebeuren tussen mensen die een intieme relatie hebben. Dit gebeurt zowel bij jongeren als bij volwassenen. In principe dienen de berichten en foto's enkel om elkaar te prikkelen en krijgt niemand anders ze te zien.
  • Is er nog geen sprake van een relatie, gebruikt men sexting om iemand anders te prikkelen of te verleiden. Hier is natuurlijk al een hoog risico aan verbonden aangezien er geen sprake is van een vertrouwensband zoals bij een relatie. Je weet dus niet wat er gaat gebeuren met de foto's die je doorzendt.
  • De foto's worden soms ook stiekem gemaakt of zonder toestemming van de persoon op de foto. Wordt er van de pikante berichtjes misbruik gemaakt spreekt men van cyberpesten. Dit kan zeer zware gevolgen hebben. Zo kan er bij een gebroken relatie door de ex-partner misbruik gemaakt worden van de beelden. De zaak 'Jessica Logan' in de verenigde Staten in 2008 is een voorbeeld van cyberpesten. De naaktfoto die ze doorstuurde naar haar vriendje werd via mail verspreid in haar hele vriendenkring. De pesterijen die erop volgden zorgden ervoor dat het meisje uit het leven stapte. Ze was achttien.

Conclusie

Ook al geef je de toestemming voor een naaktfoto, of maak je hem zelf. Het is en blijft een risico om deze online te plaatsen of door te zenden naar vrienden of een partner. Je weet nooit zeker of er misbruik gemaakt zal worden van de beelden. Zeker voor jongeren die vaak wat ondoordachter te werk gaan kan dit grote gevolgen hebben. Het kan natuurlijk ook een verrijking of een prikkeling zijn voor je relatie. Want als er niets leuk aan was, deed men het waarschijnlijk ook niet.