Hoe werkt reclame op je mobieltje

Geld verdienen met reclame op je mobieltje

mobieltjeDe telecombedrijven worden voortaan meer en meer reclamejongens. Het gaat daarbij om drie partijen: adverteerders, gsm-operatoren en de gebruiker. In Nederland en België komt binnenkort als tussenpersoon Blyk op de markt, het meest succesvolle Britse, gratis mobiel netwerk voor jongeren.
 

GSM reclamecampagnes

Het betreft hier 'direct marketing campagnes' en omdat in de marketingwereld alles in het Engels is, heet het ook 'mobile message advertising', kortweg MMA.

Hoe werkt het driehoekje?

Er zijn, naar het voorbeeld van Groot-Brittannië en Frankrijk waar MMA veel verder staat, 3 varianten mogelijk:

  1. Een adverteerder vraagt aan een operator om (een deel) van zijn klanten reclame te sturen op zijn/haar mobieltje. De adverteerder betaalt uiteraard de operator hiervoor maar verder bemoeit deze zich nergens mee.
  2. Een adverteerder vraagt meerdere operatoren om reclame naar mobieltjes te sturen. Ook hier is de rol van de operatoren passief te noemen.
  3. De operator beheert zelf, als enige contactpersoon voor zowel adverteerders als gebruikers, de hele keten.

Waarin schuilt het succes van deze reclameformule

  1. Gebruiksgemak: wenst de ontvanger gebruik te maken van de ontvangen aanbieding dan kan hij/zij onmiddellijk actie ondernemen. Een voorbeeld: bestellen van tickets: hij kan direct on line bestellen.
  2. Betalingsgemak: doordat elke operator ook over een betalingsplatform beschikt, komt het bedrag van de transactie gewoon op de factuur van de gebruiker.
  3. Operatoren kennen via hun databanken hun klanten door-en-door. Daardoor kunnen zij zeer gericht reclameboodschappen versturen die bij het 'juiste' publiek terecht komen. Dat is de slagroom op de taart van de adverteerder: deze heeft niets liever dan dat zijn reclame bij de juiste potentiële klant terecht komt. De verhouding kosten/gericht verzenden ziet er dus heel gunstig uit.
  4. De operatoren hebben rechtstreeks invloed op de inbox van het mobieltje. Dit in tegenstelling met internetreclame waar de mailboxen hoe langer hoe meer dichtgetimmerd worden door spamfilters zodat reclameberichten niet bij de potentiële consument geraken.

Wettelijk toegelaten?

Volgens de strenge privacywetgeving mogen telecomoperatoren de databanken van hun klantengegevens niet gebruiken voor commerciële doeleinden. Hoe zit dat dan?

  1. Dat probleem wordt handig omzeild door de ontvangers om toestemming te vragen of ze reclameboodschappen wensen te ontvangen. Niet zelden kunnen ze met een 'ja antwoord' geld verdienen of extra belminuten. Het lezen van de toegezonden reclame levert dus (onrechtstreeks) geld op. Niet verwonderlijk dus dat meer dan de helft positief antwoordt! Je kan dus stellen dat ze met toestemming 'gespamd' worden. In vakterminologie heet dat dan 'Permission marketing'. Overigens: die 'spam'-toestemming kan ook weer opgezegd worden bij de operator.
  2. Een tweede mogelijkheid is dat de adverteerder zelf zijn databank(en) aanlevert zonder gebruik te maken van de data-gegevens van de telecom-operatoren.

Wat zit erin voor de ontvanger?

  1. Ook hij/zij blijft de baas over de mobiele inbox door aan te geven of men al dan niet reclameboodschappen wenst te ontvangen.
  2. Bovendien is het ook nog eens mogelijk om aan te geven welke boodschappen men wenst te ontvangen, bijvoorbeeld tickets, mode, DVD's enz...
  3. Toen mobiele reclame in het wilde weg werd verstuurd, reageerde maar 10% van de jongeren op de boodschappen. Echter vanaf er gratis belminuten verdiend konden worden, steeg de acceptatie tot 56%.

Blyk

  • Eén van de succesvolste MVNO-aanbieders in Groot-Brittannië waarbij MVNO staat voor Mobile Virtual Network Operator.
  • Blyk is het gratis mobiele netwerk voor jongeren tussen 16 en 24 jaar en betaalt voor je medewerking elke maand met gratis SMS’jes en belminuten.
  • Heeft intussen becijferd dat 6 mobiele reclameboodschappen per dag wel het maximum is.
  • Binnenkort in Nederland!: Blyk

Update mei 2010: hoezo gratis bellen met Blyk?

De gratis beldienst Blyk is sinds mei 2010 in Nederland van start gegaan. Blyk mikt op de jongeren (16-29 jaar): zij krijgen 1000 gratis sms'jes per maand en gratis bellen met andere Blyk-leden in ruil voor ontvangen van reclame-mms'jes. De nieuwe beldienst werkt samen met Vodafone. Blyk levert een simkaart die op elke moderne simlockvrije telefoon werkt. Voor mobiel internetverkeer moet een prepaidtarief worden betaald. Alle reclameberichtjes zijn in het Nederlands.