Wat is een Networked Media Tank (NMT)

Een Networked Media Tank (of kortweg NMT) is een mediaspeler voor in de woonkamer, die kan worden aangesloten op een computernetwerk. Door de netwerkaansluiting en ingebouwde software, is het bijvoorbeeld mogelijk om films en muziek te laten downloaden van internet of te streamen vanaf uw pc, YouTube-filmpjes te bekijken en internetradio te luisteren. Voor sommige dingen (zoals downloaden) heeft u een (interne of externe) harde schijf nodig (optioneel). Een harde schijf heeft tevens als voordeel dat u deze via de computer kunt vullen met films en muziek uit uw eigen collectie. U hoeft dan voortaan niet meer op zoek naar de dvd of cd, maar u kiest gewoon via een menu. 

Geschiedenis

"Networked Media Tank" is een handelsmerk van Syabas Technology en staat voor de hoofdfuncties van de apparaten: 1) op het netwerk aan te sluiten; 2) bedoeld voor media (films/muziek) en 3) mogelijkheid van opslag. De eerste NMT was de Popcorn Hour A-100 en werd uitgebracht door Syabas Technology zelf in 2007. Dit apparaat was gebouwd rond de SMP8630 processor van Sigma Designs, met vooral het afspelen van media als sterkste punt. De software is door Syabas ontwikkeld. Inmiddels zijn er talloze andere fabrikanten die op basis van de door Syabas ontwikkelde technologie NMT's uitbrengen. Deze draaien allemaal op firmware van Syabas en de chips van Sigma Designs.

Toekomst

Momenteel komt de concurrentie goed op gang. Niet alleen zijn er talloze netwerk mediaspelers gebaseerd op de Sigma chip en Syabas firmware, maar ook verschijnen er netwerk mediaspelers met chips van Realtek. Deze chip is krachtiger dan de Sigma chip en dat resulteert bijvoorbeeld in snellere netwerkverbindingen (handig bij het overzetten van bestanden tussen pc en mediaspeler). Daarnaast is een een markt voor mediaspelers zonder netwerkaansluiting.

Wat kunt u er niet mee?

  • Een NMT is in eerste instantie een afspeelapparaat. Hoewel ook deze apparaten zich nog volop ontwikkelen, moet u er niet vanuit gaan dat het apparaat kan opnemen van tv. Hiervoor heeft u een zogenoemde Personal Video Recorder (kort: PVR) nodig.
  • Een NMT is geen NAS (Network Attached Storage), hoewel een NMT met harde schijf wel gedeelde mappen ('shares') ondersteunt. Een NAS is speciaal gebouwd op snelheid via het netwerk, en bevat geavanceerde mogelijkheden op het gebied van o.a. beveiliging; een NMT heeft dit niet. Is de snelheid en de beveiliging niet van belang, en heeft u niet erg veel gegevens om er op te zetten, dan kan het een oplossing betekenen.

Handige links

Networked Media Tank - official forum & wiki (handleiding, ondersteuning)

Tweakers.net: Networked Media Tank - deel 3 (o.a. prijzen, reviews, NMT producten)