Social Media Marketing

Social Media en Marketing

Onder Social Media vallen websites zoals Facebook, twitter, hyves en linkedin.

Social Media ks zeer sterk in opkomst. Steeds meer mensen vinden hun weg naar dit fenomeen.

Daar waar een paar jaar geleden nog maar een handjevol mensen zich bezig hield met social media kan je nu stellen dat de meesten onder ons wel ergens een account hebben.

Voordelen van het gebruik van Social Media

Ik wil er graag twee even uitlichten. Facebook en Twitter.

De kracht van Facebook is, dat je in een snel tempo een waardevol netwerk kan opbouwen van vrienden, familie, kennissen, vrienden van vrienden, kennissen van kennissen en ga zo maar door. Een ander krachtig ellement is, dat je uit het oog verloren vrienden en/of familie weer terug kan vinden.

Door facebook te gebruiken houd je in elk geval een goed contact met iedereen met wie je dat contact wil. Dagelijks gaan er heel wat berichtjes heen en weer, worden evenementen georganiseerd en ga zo maar door.

Twitter. Ook een heel belangrijke speler op het front van Social Media. Met twitter bouw je ook een netwerk op maar de wijze van communiceren is anders. Twitteren is eigenlijk te vergelijken met korte berichtjes zoals SMS berichtje. Je kan dan ook tot maximaal 160 tekens in een tweet ( berichtje )plaatsen. Een heel sterk punt van twitter is dat je eigenlijk van overal je twitter account kan aanvullen met updates omdat je dit bijvoorbeeld met je mobiele telefoon kan doen. Een netwerk binnen twitter bouw je op door mensen te zoeken met dezelfde interesse en deze te "volgen". In veel gevallen zullen de mensen die jij volgt je ook ( automatisch) terug volgen.

Social Media en Marketing

Je begrijpt dat bovenstaande sterke punten natuurlijk niet onopgemerkt blijven in de wereld van de commercie en steeds meer en meer zie je dan ook commerciele boodschappen de revue passeren. Tot niet zo lang geleden werden door internet marketeers allerlei gevestigde technieken gebruikt om hun product of dienst aan de man te brengen. Je kan hierbij denken aan email-marketing ( het opzetten van een emaillijst die je dan aanschrijft), maar ook bijvoorbeeld via blogs door het schrijven van artikelen, daarin te verwijzen naar hun eigen sales-page of door te reageren op de artikelen in het blog en in de reactie dan weer een eigen link te plaatsen.

Social Media zoals facebook en twitter maken het echter veel makkelijker om snel heel veel mensen te benaderen. Neem nu bijvoorbeeld twitter. Voor je het weet heb je een paar honderd volgers ( followers) in je lijst zitten. Is het dan niet heel handig om met eenvoudige tekstjes al die mensen in één keer te benaderen? De gevestigde internet marketeers voorspellen voor het jaar 2010 een gigantische toename van het gebruik van Social Media zoals twitter en dientengevolge focussen zij zich dan ook op wat men noemt: Social Media Marketing.

Tools voor Social Media

Zoals gezegd kan je in korte tijd een groot aantal leden krijgen in je groep. Zo groot dat je de behoefte krijgt om allerlei taken te automatiseren. Met name voor twitter kan dat heel erg welkom zijn. Zulke tools bestaan ook inderdaad. Het gaat dan om programma's die bijvoorbeeld het zoeken naar mensen met dezelfde interesse gemakkelijker maken. Die mensen kunnen dan geautomatiseerd worden toegevoegd en je kan ook het sturen van berichten volledig automatiseren. Op mijn blog ( zie link beneden) omschrijf ik een tweetal van die programma's. Wordt je Social Media Netwerk heel groot, dan kan het absoluut een aanrader zijn om zulke programma's te gaan gebruiken.

De valkuilen

Die zijn er. Om te beginnen wil ik graag toch ook waarschuwen voor het gebruik van geautomatiseerde tools. Ik wil hiermee niet zegggen dat je ze niet zou moeten gebruiken. Dan zou mijn volledige vorige alinea nergens op slaan. Juist wel, maar wat heel belangrijk is, is dat je weet wat je wel moet doen en wat je vooral niet moet doen.

Als je via een tool mensen autmatisch gaat volgen in twitter, zorg er dan voor dat, welke handeling je ook verricht via dat programma, het een natuurlijk proces blijft. Voorbeeld: in één van de programma's kan je voor twitter het aantal mensen instellen die je in één keer wil volgen. Een stuk of 50 is normaal. Ikzelf had echter zo'n 700 mensen met mijn interesse gevonden en stelde dus in dat het programma in één sessie alle 700 moest toevoegen. Binnen 10 minuten ging dat al mis want twitter blokkeerde mijn account wegens verdachte activiteiten. Weg account. Hierdoor leerde ik uiteraard wel heel snel van deze valkuil. Je kan de standaard waarden veranderen en iets te gretig zijn, maar dat wordt onherroepelijk afgestraft.

Wat je ook niet moet doen via een programma ( en zelfs niet zonder ) is om continu directe berichten naar je volgers te sturen met een commerciele boodschap. Daar zijn die mensen niet van gediend en het kan je een klacht opleveren met hetzelfde resultaat als hierboven: blokkering van je account.

Social Media en Marketing liggen heel gevoelig. Als ik voor commerciele doeleinden zou moeten kiezen tussen facebook en twitter zou het waarschijnlijk twitter worden maar wel op een heel specifieke wijze.

Tips

Wil je internet marketing of affiliate marketing toepassen op Social Media, houd je dan aan een aantal regels:

Weet dat je met een sociaal netwerk bezig bent en respecteer het karakter daarvan. Wees informatief in al je posts. Wees behulpzaam en geinteresseerd. Reageer op berichten van anderen zonder telkens een link te plaatsen. Schrijf zelf geregeld berichten. Reageer op vragen Win het vertrouwen van je mensen in je groep. Vertrouwen is de basis tot succes. Plaats af en toe een bericht met een (affiliate)link. Zolang je hierin niet overdrijft zal niemand je iets kwalijk nemen. Onderken de kracht van Social Media en gebruik je kennis en ervaring

Tot slot

Social Media op de goede wijze gebruiken kan jouw online business een enorme duw in de rug geven. Daartegenover staat, dat bij verkeerd gebruik, dit krachtige wapen zich ook tegen je kan keren.

Meer Informatie:

[Mijn blog: Plezier in Affiliate Marketing