Wat is longembolie

Inleiding

Van een longembolie is sprake wanneer er een afsluiting plaatsvindt van een slagader in de longen. Doordat dit gebeurt, kan een long niet of slechts ten dele van bloed worden voorzien. Dit heeft dus gevolgen voor de opname van zuurstof in de longen. Mocht de afsluiting zeer groot zijn dan kan dit ook gevolgen hebben voor het hart. Bij een longembolie is direct ingrijpen vereist omdat een longembolie levensbedreigend kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Belgische wielrenner Frank VandenBroucke die op 12 oktober 2009 op 34-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van een longembolie.

Oorzaak van longembolie

Longembolie en trombose zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bij trombose is er sprake van stolsels in het bloed. Eén van de oorzaken van bloedstolsels is dat er een beschadiging optreedt aan een ader. Een andere oorzaak kan dat er sprake is van een langzame stroming van het bloed of dat er sprake is van een verhoogde stollingsgraad van het bloed. Trombose komt het meeste voor in dieper gelegen aderen of elkaar verbindende aderen. Dit wordt in medische termen DVT genoemd. DVT is de afkorting voor diep veneuze trombose. Deze veneuze trombose komt het meeste voor in de benen. De meeste mensen hebben waarschijnlijk wel eens gehoord van een trombosebeen.

Wat hebben longembolie en trombose nu met elkaar te maken?

Indien men dus last heeft van trombose kan een deel van die bloedstolsels loslaten. Deze bloedstolsels gaan in het bloed mee naar andere delen in het lichaam. In andere delen van het lichaam kunnen deze bloedstolsels vast komen te zitten. Mocht een bloedstolsel dus uiteindelijk vastlopen in een bloedvat van de longen dan spreken we over een longembolie. Indien de afsluiting langere tijd duurt, is de toevoer van zuurstof naar het longweefsel dus onvoldoende en sterft dit longweefsel af.

Hierboven hebben we gesproken over een trombosebeen. Mocht het nu zo zijn dat een bloedstolsel uit de benen naar de bloedvaten van de longen gaat en daar vastloopt dan spreekt met dus van een longembolie. Per jaar komen alleen al in Nederland ongeveer tussen de 20.000 en 30.000 mensen in aanraking met trombose of een longembolie.

Waaraan is longembolie te herkennen?

Een longembolie is moeilijk te herkennen. Er zijn wel een aantal gevallen waarbij er een verhoogd risico is. Dit betreft dan met name de gevallen waarbij er een langdurige bedrust noodzakelijk is en waardoor er dus een grotere kans op het ontstaan van trombose is. Andere voorbeelden zijn bij hartfalen of hartritmestoornissen, fracturen van been en/of heup en zwangerschap. Al met al is de diagnose longembolie moeilijk te stellen. Er kunnen allerlei verschillende klachten zijn zoals benauwdheid, overmatig transpireren, een versnelde ademhaling, pijn op de borst of en verhoogde hartslag.

Behandeling bij een longembolie

Bij een longembolie is een behandeling in het ziekenhuis door een longarts noodzakelijk. De behandeling richt zich met name erop om stolsels in het bloed te voorkomen, bijvoorbeeld door het geven van stollingremmers. Er zal worden geprobeerd uit te zoeken waardoor de stolsels ontstaan. Bij een acute levensbedreigende longembolie kan via een grote operatie worden getracht het stolsel te verwijderen. In alle andere gevallen zal men deze riskante operatie niet uitvoeren.

Links

Een pagina waar veel over longziekten valt te lezen is http://longen.startpagina.nl./