Wat is zonneallergie en hoe ontstaat het

Inleiding

We kennen het in Nederland allemaal> bij de eerste zonnestralen liggen we allemaal buiten in de zon, want je weet nooit hoe lang de zon zal schijnen. We weten al jaren dat een te intense (lange), onbeschermde blootstelling aan de zon niet goed is voor onze huid, maar de warmte op onze huid is zo lekker. Ook besef je niet altijd dat de straling al meteen zo gevaarlijk is; je hebt maar even een uurtje in de voorjaarszon gezeten. Toch kan deze blootstelling direct gevolgen hebben voor je huid en een allergische reactie oproepen, zoals rode bultjes of blaasjes en een rode, warme opgezette huid.

Wat is zonneallergie

Zonneallergie is een abnormale reactie van de huid op de ultraviolette straling (vooral het UVA) in het zonlicht. De huid reageert heftig op het zonlicht waardoor de structuur in de huid verandert. Het auto-immuunsysteem herkent de huid niet meer als "eigen" en "valt" deze aan omdat het denkt dat de huid een bedreiging is.

Hoe ontstaat zonne alergie

Zonneallergie komt door een overgevoeligheid voor UV-licht. Dit licht kan je onderverdelen in UVB en UVA en staat voor ultraviolette straling. Deze zorgt ervoor dat iemands huid donkerder kleurt bij wanneer je in de zon zit of wanneer je onder de zonnebank ligt. UVA wordt gekenmerkt door het feit dat het je ook kan bereiken op beschutte plekken waar je niet bij stil staat zoals:

  • in de schaduw
  • achter glas
  • andere vormen van indirect licht (bewolking)

Als dit allemaal niet het geval is wordt het toegekend aan UVB.

Zonneallergie onstaat meestal door een overdaad aan zonlicht.

Wat kunnen de klachten/ symptomen zijn bij zonneallergie?

Zonneallergie kan zich op verschillende manieren uiten en kan bij een ieder ontstaan. Het ontstaat wel vaker bij mensen met een lichte huidskleur en meestal op een jong volwassen leeftijd. Het is niet helemaal duidelijk waarom bepaalde mensen het wel krijgen en andere niet. Sommigen zijn nu eenmaal gevoeliger voor zonlicht dan anderen (net als dat sommige mensen allergisch zijn voor noten oid).

Wat zijn de symptomen van zonneallergie:

  • Jeukende uitslag
  • Kleine rode/ gele bultjes,
  • Vochtblaasjes,
  • Rode huid en soms ook een erg droge huid (schilfering).

Een zonneallergie is anders dan zonnebrand; dan is de huid namelijk beschadigd. De oorzaak van zonnebrand ligt meer in de blootstelling aan UVb stralen. Maar smeer je in ieder geval te allen tijde in als je in de zon gaat liggen!

Sommige medicatie (of cosmetica) kunnen ervoor zorgen dat klachten verergeren.

Wanneer de klachten niet weg gaan wordt een bezoek aan de huisarts aanbevolen.

Zonneallergie beperken

  • Ben je bewust van het feit dat je in de zon zit> bescherm je zelf met kleding (petje, lange mouwen, ga onder een parasol zitten oid)
  • Smeer je altijd goed met een hoge factor (UVB)
  • Vertrouw niet alleen op het bezit bent van goede genen of een eerste bruin laagje
  • Denk om de signalen die je mogelijk niet herkent door bijvoorbeeld koude wind of water,waardoor je minder merkt hoe sterk de kracht van de zon is en je dus sneller verbrandt

Probeer de bultjes zo min mogelijk open te krabben; de jeuk gaat er niet mee weg en je kan er uiteindelijk littekens aan overhouden.