Diesel, dieseltaks en dieselbonnen altijd bewaren!

Dieselbonnen bewaren tip

België is een land van dieselauto’s. De gewone man of vrouw rijdt met een diesel. Het merendeel is echter bedrijfswagens. En niet vergeten: alle vrachtwagens. Samen vormen deze groep de kilometervreters op de weg in dienst van de baas. Gevolg: er wordt te veel gedieseld in ons land. Dat is niet goed voor het milieu. Dus de dieselrijder moet gaan betalen.
 

Is diesel nog interessant?

In november 2011 is de prijs van een liter diesel bijna gelijk aan die van gewone benzine. Een tiental jaren terug was het verschil tot 50 procent ten opzichte van benzine. Niemand weet hoe lang deze dure literprijs voor diesel nog aanhoudt. De vraag is of een dieselwagen kopen nog een goede keuze is als er in de komende maanden ook nog een dieseltaks bovenop komt!

Invoering van een dieseltaks

Deze dieselbelasting is een Europees voorstel. Met andere woorden: de kans dat deze extra belasting er komt, is vrij groot. Het gaat immers om het milieu. Tegen 2013 zou de dieseltaks een feit moeten zijn. Dan wordt diesel tussen de 8 en 15 procent duurder dan benzine. Op jaarbasis betekent dat een dikke 600 euro meerkost. Vanaf nu tot en met 2012 moeten we ons dus ernstig gaan afvragen of we nog een dieselauto moeten kopen …

Dure dieselprijs omzeilen

Er wordt geprobeerd om de wet te omzeilen. En dit door in de tank van gewone personenauto’s geen gewone diesel maar stookolie te gooien. Technisch kan en mag dat. Alleen de kleur is verschillend. Stookolie wordt ‘rode diesel’ genoemd. En de prijs: stookolie kost maar 1,03 euro/liter in november 2011 en diesel 1,50 euro/liter. Tegenstanders van deze (illegale) praktijk beweren dat rijden met rode diesel wel schade aan de motor veroorzaakt. Dat vertaalt zich dan weer in hogere onderhoudskosten. Plus loop je kans dat je door de douane bij een controle wordt gesnapt. Want met rode diesel rijden in een personenauto mag niet!

Tip 1: dieselbonnen ALTIJD bewaren!

De volgende ervaring uit het dagelijks leven maakte ik een dikke 10 jaar geleden mee. Ik ga tanken in een Nederlands tankstation. Omdat ik daar elke dag passeerde, was ik daar minstens één keer in de week vaste klant. Beroepshalve gebruikte ik een tankpasje van de zaak. Na elke tankbeurt ging ik het station binnen om te tekenen voor ontvangst en kreeg ik mijn tankbon mee. So far, so good, niks aan de hand. Wat schetst mijn verbazing? Op een dag krijg ik een brief van de politie (in dit geval de Nederlandse politie) dat ik getankt had zonder te betalen. Dat had de verborgen camera bewezen. Of ik even naar het bureau wilde komen? Ik viel zowat plat achterover van deze beschuldiging! Waarom zou ik met een tankpasje van de zaak niet betalen? Daar had ik zelf toch geen enkel belang bij??? Gelukkig had ik mijn tankbonnetje nog van die bewuste dag. Want dag en uur van mijn zogenaamd misdrijf stond in het proces-verbaal keurig vermeld. Dat ik dat tankbonnetje nog had, was een wereldwonder. Normaal gooi ik die dingen bij het verlaten van het tankstation in de prullenbak wegens ‘onnodige rommel’ in mijn portemonnee toch? Maar deze keer was ik maar al te blij dat ik mijn kassabon van mijn beruchte tankbeurt nog bewaard had. Dus ik naar het bewuste tankstation en mijn geval uitgelegd. Gelukkig heb ik er nooit meer iets van gehoord. Mijn geluk was toen dat ik, dank zij mijn tankbon, kon bewijzen dat ik wel degelijk had betaald. Maar wat als ik dat onnozele vodje papier niet toevallig goed bewaard had? Les van dit verhaal: bewaar ALTIJD je tankbonnen gedurende een half jaar. Je weet maar nooit welke beschuldigende brief er in de bus valt. Dat is mijn eigen persoonlijk ervaring!

Tip 2: dieselbonnen ALTIJD bewaren!

Uit douanecontroles blijkt dat 1,5% met rode stookolie rondrijdt. Het kan jou ook overkomen… Ik ben uit eigen ervaring weer eens wijs geworden: controle langs de weg toen ik van mijn werk kwam. Ik werd aan de kant gezet en wat bleek? Sporen van rode diesel in mijn tank! Hoe kan dat? Omdat sommige tankstations zelf frauderen. Op grote schaal zelfs: het zou (in België althans) gaan om bijna 10 procent van de stations. Zonder dat je het weet, tank je dan rode diesel in plaats van de normale, witte diesel of een combinatie daarvan. Dat kun je alleen maar bewijzen als je je tankticket nog hebt. Maar wie bewaart zijn tankbonnen? Nochtans: de boete kan oplopen tot 5000 euro! Ik bewaarde mijn tankbonnetjes al sedert het vorige verhaal. Nu heb ik nog een tweede reden om het te doen. Kleine moeite, veel miserie voorkomen…

Nieuw: de Dieselvervanger?

Een dieselvariant met patent is CyclOx. Doel: fors minder uitstoot (tot 50 procent) van roet. Hoe? Door het moment van ontbranding later (in tijd) te laten plaatsvinden. Lucht en diesel kunnen op deze manier beter met elkaar mengen omdat beide elementen meer tijd ter beschikking hebben. Dit verbeterde mengsel zorgt voor een schonere verbranding. Dit kan door CyclOx aan gewone dieselbrandstof toe te voegen tijdens het tanken. Dit is een project van TU/e Eindhoven. Zij produceren CyclOx uit het houtafval van de universiteit. Wanneer verkrijgbaar aan de pomp is nog niet bekend.

Benzine of diesel rijden?