Kinderen willen Kapla

Algemeen

Auto Kapla.jpg
Anno 2011 zijn gewone houten plankjes een gigantisch speelgoedsucces! Willen uw kids iets anders dan de playstation of x-box, dan is dit de hit: van simpelweg plankjes stapelen tot ingewikkelde, metershoge constructies of modellen van bouwwerken. Met het constructiespeelgoed Kapla kan het allemaal, en het is niet verboden voor volwassenen

Tom van der Bruggen, de bedenker

Van der Bruggen.jpg
De bedenker van de Kapla plankjes is Tom van der Bruggen. In de beginjaren 80 verhuisde Tom, toen 25 jaar oud en afgestudeerd kunsthistoricus, naar Zuid Frankrijk. Hij liet zijn antiekwinkel in Nederland achter om zijn kinderdroom te gaan verwezenlijken, namelijk het bouwen van een kasteel.

Voor het bouwen van dit kasteel wilde hij eerst een maquette maken en bedacht hij dat de klassieke houten blokken te zwaar zijn om iets mee te bouwen, je hebt houten plankjes nodig. Hij bedacht de ideale plankafmeting, gebaseerd op de verhouding 1:3:5. Tom zag dit als een compromis tussen constructieve en expressieve kwaliteit. Zouden de planken korten zijn, dan zou het ontwerp zijn ideale constructie verliezen, lagere planken zouden de expressieve kwaliteit te kort doen.

Hoe is Kapla ontstaan

Originele plankjes Kapla.jpg
Tom is verder gaan denken over zijn idee over de ideale plank en kwam tot de conclusie dat hij maar 1 formaat plankje nodig had. Dit, aldus Tom, zodat hiermee de verstandelijke creativiteit het bouwen met deze plankjes het meest tot uiting zou komen. Ook stelde Van der Bruggen dat het mogelijk zou kunnen zijn dat het gedeelte van onze hersenen dat gewijd is aan de taalontwikkeling, van kinderen en mensen met taalproblemen, goed zou kunnen helpen.

Zoals eerder gesteld is de ideale verhouding 1:3:5, de plankjes die inmiddels behoren tot het beroemde Kapla “speelgoed” hebben de afmeting van 0,8 x 2,4 x 11,2 (HxBxL), waarmee vrijwel gelijk is aan de volgens Ton ideale verhouding. Alle plankjes van het merk Kapla zijn van precies dezelfde afmeting. Dit maakt het namelijk mogelijk om zowel kleine als grotere of hele grote bouwwerken te maken.

De naam Kapla is ontstaan uit Ka(bouter) pla(nkjes). De latjes worden gemaakt van zacht, glad en niet splinterend grenenhout. De plankjes zijn van origine onbewerkt, maar inmiddels zijn er ook gekleurde plankjes verkrijgbaar.

Wat te maken met Kapla

Brede toren Kapla.jpg
Net als het al lang bestaande duplo, lego of K’ nex is ook Kapla gemaakt om mee te bouwen. Dit kan volgens een bouwtekening, maar ook vanuit de fantasie. De bouwwerken kunnen heel eenvoudig zijn, bijvoorbeeld een gestapelde toren van enkele meters hoog, tot heel ingewikkelde bouwwerken. Ook zijn er veel bouwvormen mogelijk, zoals bijvoorbeeld wokkelvormen, symmetrisch of asymmetrisch. Torens, gebouwen, auto’s en dieren, alles is mogelijk met deze plankjes, oftewel alles kan. Zelfs de Eiffeltoren van Parijs, de Londense Tower Bridge zijn al nagebouwd.

Waarom Kapla

Fantasietoren Kapla.jpg
Kapla is inmiddels zo’n succes, dat het reeds in Frankrijk, Italië, Duitsland, België en Japan verkrijgbaar is. Jaarlijks worden er in het Marokkaanse Tanger ongeveer 70.000.000 plankjes gezaagd door ongeveer 140 mensen.

Om dit succes te kunnen begrijpen moet men deze plankjes eigenlijk zelf gezien hebben, en ook de mogelijkheden hiervan. De plankjes kunnen zowel liggend als staand gebruikt worden, zowel op de lange als op de korte kant. Het mooie van dit constructiespeelgoed is dat het droog gebruikt kan worden, dus er komt geen lijm, spijker of schroef aan te pas. Met deze blokjes stapelt men, en is het een kwestie van passen en uitproberen.

Er zijn diverse voorbeeldboekjes, met bouwtekeningen, te koop. De Kapla plankjes zijn verkrijgbaar in de dozen van 100, 200 en 280 plankjes of een vierkante houten kist met 1.000 plankjes. Daarnaast is inmiddels een doos van 40 blokjes in 7 kleuren verkrijgbaar.

Tenslotte

Het constructiespeelgoed is zo succesvol dat zelfs het Louvre’s Museum of Decorative Arts in Parijs hier een tentoonstelling aan heeft gewijd. In het seizoen 1996-1997 was de “la Ville en Joulet” tentoonstelling waar een complete stad en kasteel werd gebouwd.

Ook op Youtube zijn prachtige plaatjes van Kapla bouwwerken terug te vinden.