Paddestoelen

Inleiding Paddestoelen

Een fascinerend stukje natuur is dat wat mysterieus overkomt. Dat wat alleen een stukje van zichzelf laat zien, maar het hoofdonderdeel voor de mens als ondoorgrondelijk achter zich laat.

Verbeelding van de volkeren en de nuchterheid van nu

Zo heeft de Paddestoel bij velen tot de verbeelding gespeeld. Alleen in het vochtige najaar, terwijl de bladresten beginnen met rotten, laten deze organismen zich voor de mens van dichtbij zien. En een groep aan soorten verschijnt in het voorjaar, bij het opkomen van de natuur.

Er zijn of waren vele rituelen rondom dit mysterieuze verschijnsel. De heksen zouden bij volle maan om de Paddestoelen heen dansen, als deze in een kring op het veld waren uitgegroeid. Deze kringen zien we soms in ons grasveld groeien. En noemen wij nog steeds heksenkringen. Weer volgens anderen zouden dit de voetstappen van de feeen zijn geweest. Dat klinkt al wel weer wat liever, maar ook de helderzienden zouden met de hallicunerende werking van sommige soorten, beter de toekomst kunnen voorspellen. En werden sommige soorten beschouwd als magische soorten. Waardoor je toch weer terug komt op de hekserij.

Tegenwoordig kijken we heel anders tegen de hallicunerende werking aan, en is er een lijst gekomen van verboden soorten. Die niet gekweekt mogen worden. Er zijn zelfs soorten die dezelfde werking blijken te hebben als LSD. Geen wonder dat ze er vroeger dingen mee zagen die er niet zijn. Op het moment dat ze van deze Paddestoelen aten.

Schimmel en de vrucht

De paddestoel is eigenlijk alleen maar het zichtbare vruchtje van een veel groter geheel dat onder de grond leeft. Het is eigenlijk een netwerk van schimmeldraden. Deze schimmeldraden zorgen voor vertering van de humuslagen ( resten van blad en afgestorven planten) onder de grond. Het organisme op zich is dus soms heel groot, maar voor ons niet te zien. De al eerder genoemde heksenkringen geven daar een voorbeeld van. Deze paddestoelen zitten allemaal vast aan hetzelfde organisme onder de grond. Dat als een netwerk van draden zich ertussen bevind.

Net zoals bij planten zorgt de vrucht voor de voortplanting en zitten daar ook de zaden in, bij de Paddestoel sporen genoemd. Deze zitten dan tussen een soort van lamellen aan de onderkant van de Paddestoel. Dat is het meest voorkomend. Sommigen hebben ook kleine buisjes waar de sporen zich in bevinden.

De Paddestoel kan binnen een dag opkomen en soms zelfs ook weer gaan. De snelheid van verschijnen en verdwijnen geeft mede het mystieke gevoel erbij.

Soorten Paddestoelen

Er zijn ontelbaar veel soorten van Paddestoelen. Waarvan de vliegenzwam, die bij ons in nederland veel voorkomt toch wel de bekendste is. Prachtige kleur, maar o zo giftig. Ook zijn er eetbare soorten, bij ons meest bekend uiteraard de champignon. Maar ook andere soorten zijn in de winkels steeds geliefder. Omdat het er zoveel soorten zijn, is het opnoemen van soorten nogal nutteloos. Dus verwijs ik de echte liefhebbers liever even naar een leuke site met veel soorten en foto's. [1] De soortenbank.

Echt een aanrader, als je ervan houdt om foto's van soorten te bekijken. Ook complete omschrijving per soort is er in opgenomen.

Lees de uitgebreide informatie over Kruiden op LeerWiki en ook de kruiden per soort in de catagory Tuin ( onder lifestyle)


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden