Hoe vers zijn 'verse' groenten en fruit

Hoe vers is 'vers' eigenlijk?

Veel mensen gaan naar de supermarkt of naar de markt voor verse groenten en/of fruit.Maar weet je dat die 'vers'producten soms helemaal niet meer zo 'vers' zijn? Soms kan het daarom goed zijn om een te kijken waar die producten nu vandaan komen. Komen ze uit het buitenland of uit de streek waar je woont? Alweer een reden om je groenten en fruit bij de plaatselijke boer te gaan kopen. of, uit de diepvries. Want diepvriesgroenten worden zo snel mogelijk na de oogst ingevroren en behouden dus op die manier veel meer van hun voedingstoffen dan 'verse' groenten.

Van oogst naar groentevak.

De tijd die zit tussen oogst en het groentenvak in de supermarkt bijvoorbeeld, kan wel eens oplopen tot 2 weken. Afhankelijk ook waar de groenten vandaan moeten komen, want er zit natuurlijk meer tijd tussen wanneer het om buitenlandse producten gaat. Het nadeel hiervan is dat de voedingsstoffen en vitamines in de producten af gaat nemen direct na de oogst. Je ziet dat niet, maar het is wel zo. Hoe langer het duurt tot consumptie hoe groter de afname van vitamines en voedingsstoffen. Tel daarbij dan ook nog eens op dat veel mensen 1 of 2 keer per week hun inkopen doen, dan liggen de producten dus ook nog vaak een dag of 5 in de koelkast. Het gevolg van afname van voedingsstoffen bij bijvoorbeeld groene boontjes is dan al 45%. En dat is toch nogal wat. Dus terwijl jij denkt 'verse' groenten of fruit gekocht te hebben is die kans een stuk kleiner dan je denkt.

Diepvriesgroenten.

Diepvriesgroenten worden zo snel mogelijk na de oogst diepgevroren en hét grote voordeel daarvan is dan ook dat de voedingstoffen beter behouden blijven. Daarom zou het de overweging waard zijn of bij producten die uit het buitenland komen, voor de diepvriesversie te kiezen.

'De boer op'.

Het meest ideale is natuurlijk om uw groenten en fruit bij een boer te kopen waar de producten zo van het land komen. Je weet dan in ieder geval dat je het over zo vers mogelijke producten hebt. Koop niet gelijk voor de hele week uw groenten maar hooguit voor 1 of 2 dagen. Misschien is het ook een idee bij reclames om gelijk een groter aantal te nemen en dit thuis dan in te vriezen. Zo heb je wel even werk, maar later weer veel gemak én je weet dat alle voedingsstoffen behouden zijn.

Terugloop van voedingsstoffen in groenten:

  • Bladgroenten: 1 á 2 dagen
  • Bonen en wortelen: 3/5 dagen
  • Broccoli 3/5 dagen
  • Courgette 5/7 dagen
  • Paprika 5/7 dagen
  • Aubergine 5/7 dagen
  • Wortels 5/7 dagen
  • Witlof, bloemkool 7/10 dagen
  • Tomaten 1 tot 2 weken
  • Komkommer 1 tot 2 weken
  • Verpakte groenten tot de vervaldatum
  • Gesneden groenten max.1 dag

Tot slot:

Bedenk hierbij dus, dat wanneer u deze houdbaarheidstabel aanhoudt als de tijd van bewaring in de koelkast, dat deze tabel dan niet klopt, want u moet ook met de tijd rekening houden die de producten hebben afgelegd vóórdat ze in het groentenvak terecht kwamen. En zoals gezegd, kan die tijd wel tot 2 weken oplopen.

Eetsmakelijk!