Architectuur

Architectuur wat is dat eigenlijk ?

Het kortste gezegd is het de kunst van het ontwikkelen van een omgeving.

Basisprincipes in de architectuur

Deze kubus is ontworpen vanuit een minimalistisch denken. De bruikbaarheid is groot, als tafel, als kastdeel, maar alleen de basis is aanwezig meer niet

Architectuur heeft een paar basisprincipes, waaraan een ontwerp moet voldoen. Even uitgaande van een architect voor een gebouw. Is het van belang dat er rekening wordt gehouden met de stevigheid, iets ontwerpen wat uit elkaar valt is tenslotte niemand blij mee. Er moet tevens rekening gehouden worden met de bruikbaarheid. Het zou tenslotte raar zijn, als er een gebouw zou komen, waar geen ingangen in zouden zitten. Een laatste en de meeste creatieve factor is de schoonheid van het ontwerp. In deze laatste factor, speelt de smaak van de ontwerper en de omgeving die hem / haar beinvloed een grote rol.

Bij de architectuur wordt er wel het snelste uit gegaan van gebouwen, maar ook de ontwerpen van tuinen, meubels en ineterieurs zijn onderhevig aan architectuur. De architect is dus eigenlijk de ontwerper van een omgeving. Dit kan namelijk ook nog een stuk landschap zijn, waar een architect zijn idee in doorvoert.

In de architectuur bij het bouwen gaat het om verschillende bouwstijlen. Eigenlijk kun je wel zeggen dat de manier van bouwen tot een soort kunst verheven is. Elke tijd heeft in deze kunst eigen eigenschappen. Ook elke ontwerper legt een stukje kunst in een ontwerp van een gebouw.

Er zijn inmiddels al vele stijlen

Deze rococo stijl die hier getoond is te vinden in de kerk in Wieskirche in Duitsland in Oberbayern

In de architectuur zijn er in de loop van de jaren die verstreken zijn veel stijlen ontwikkeld. Sommige komen zo veelvuldig voor dat er een benaming voor de stijl is gekomen. Als we het bijvoorbeeld hebben over het minimalisme, dan is er in een gebouw naar gestreefd om alleen de hoogstnoodzakelijke elementen te gebruiken. De ramen en de deuren komen er dus in, maar een beeld boven de deur zul je in deze stijl niet tegen komen. Zetten we dit tegenover de stijl van het zeventiende eeuwse rococo, dan komen hierin weer alle tierelantijntjes en overdadige versieringen ons weer tegemoet. De goudranden en weldadige schilderijen, duidelijk is dat in deze stijl rijk zijn best gezien mag worden.

Ontwikkelingen hebben invloed op de architectuur

Ook hebben ontwikkelingen op technisch gebied invloed op de architectuur, het feit dat er namelijk tegenwoordig een gebouw van kunstlicht voorzien kan worden, maakt dat er binnenruimten zonder ramen kunnen komen, zonder enig bezwaar. Wat nog van meer invloed is, is de mogelijkheden die in de bouw wat materialen betreft zijn toegenomen. Een gebouw dat helemaal omgeven is met donkerkleurige ramen, zouden we tenslotte in de tijd van de oude egyptenaren niet tegen komen.

Cultuur heeft invloed op de architectuur

In de architectuur is de invloed van de cultuur van een gebied ook van belang, zeker in de vroegere geschiedenis, waarin de cultuurverschillen per continent groter waren dan we nu gewend zijn. Hoewel het soms verbazend is hoe de stijl van de egyptische pyrimides in Zuid-Amerika ook is aangetroffen.

Verschillende Architectuurstijlen

 • Art Deco
 • Barok
 • Bossche school
 • Classisisme
 • Gotiek
 • Expressionisme
 • Jugendstil
 • Neoclassisisme
 • Neogotiek
 • Renaisance
 • Romaans
 • Romeins
 • Rococo