Wie is Rick Astley

Algemeen

Met het nummer “Never Gonna Give You Up” werd deze Britse zanger beroemd, waarna nog een aantal hits volgde. Zeven jaar later werd het heel stil op muziekgebied rond Rick, met af en toe toch wat onverwachte optredens. Op 30 juni 2009 gonst het van de geruchten dat hij niet meer in leven zou zijn. Echter het lijkt op een hele flauwe grap.

Rick Astley

Richard Paul Astley is geboren op 6 februari 1966 in het noorden van Engeland als de jongste van 4 kinderen. Hij volgde de voetstappen van zijn moeder op het gebied van muziek, zong in het lokale kerkkoor. Toch ging zijn voorkeur uit naar drummen, wat hij in zijn tienerjaren in lokale bandjes deed.

Toen hij 16 jaar was ging hij van school en ging werken bij het tuincentrum van zijn ouders, hij werd bezorger.

Carrière

In het begin van de jaren ’80 van de vorige eeuw zong hij in de Engelse soulbandjes “Give Way” en “FBI”. In de laatste genoemde band speelde 5 bandleden, Rick en een paar schoolvrienden.

Al spelende in de groep FBI werd hij ontdekt. Het was Pete Waterman de producer van het producerstrio Stock / Aitken en Waterman. Astley kreeg een baan als tape operator in zijn studio. Niet al te lange tijd daarna verruilde Astley zijn plaats van drummer met die van zanger van de band. De eerste singel die hij opnam was “Learning to Live (Without Your Love)”, een nummer dat niet aansloeg.

Op 1 januari 1987 nam Astley het nummer “Never Gonna Give You Up” op, geschreven door het welbekende producerstrio. Pas in augustus van dat jaar kwam het nummer op de markt en was binnen korte tijd een enorme hit, en bereikte in 17 landen een nummer 1 positie (in zowel Europa, Japan, Australië als Amerika). De ster Rick Astley was geboren.

Na deze eerste hit kwamen de onderstaande singles die allen een hit werden:

  • Whenever You Need Somebody
  • Together Forever
  • My Arms Keep Missing You

Zijn debuutalbum “Whenever You Need Somebody”, dat in 1987 uitkwam werd in Groot Brittanië een grote nummer 1 hit, er werden wereldwijd meer dan 150.000.000 exemplaren van verkocht.

Zijn tweede album “Hold Me In Your Arms”, dat in 1988 uitkwam was minder populair. Alleen het titelnummer werd een klein hitje.

In de jaren ´90 kwam hij in 1991 met zijn soul en R&B sound album “Free”. Van dit album was het nummer “Cry for Help” een grote hit, en heeft Elton John op twee nummers het pianowerk voor zijn rekening genomen.

Twee jaar later, in 1993, verscheen het album “Body & Soul”, waarvan niet één uitgebrachte single de hitparade haalde. Sterker nog, zijn hele album werd afgebrand.

Astley en de nieuwe eeuw

Na het floppen van zijn album in 1993 trok hij zich terug uit de muziekwereld, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. In 2000 verandert hij van platenmaatschappij; Polydor. De eerste single die hij bij deze maatschappij uitbrengt is het uit 2001 daterende “Sleeping”.

Dan volgt er in 2004 een tournee, en in 2005 brengt hij weer een nieuw album op de markt “Portrait” met veel evergreens als “Vincent”, “Close To You”. Een jaar later zou hij een optreden verzorgen in de televisieserie “Just the Two of Us”, van de BBC. De reden hiertoe zou zijn dat zijn vriendin (Lene Bausager) een Oscarnominatie had gekregen. Dit zou zijn voor haar film “Cashback”, in de categorie Best Live Action Short Film.

Rickroll en Never gonna give you up

Een nieuw internetfenomeen vanuit 2007. De videoclip “Never gonna give you up” op de meest onverwachte momenten opduiken. Op deze wijze is het filmpje meer dan 15.000.000 keer door surfers bekeken. In januari 2008 bereikte deze Rickroll zijn hoogtepunt.

Het nummer dat nooit eerder enige nominatie, in welke categorie dan ook, mocht ontvangen werd op 1 oktober 2008 genomineerd voor de “Best Act Ever”, en deze werd ook gewonnen met 95% van de stemmen. De internetfans stemde op de site van de MTV Europe Music Awards.

Geruchten mogelijke dood

Op 30 juni 2009 was het de nieuwszender CNN (en andere media) die bekend maakten dat Rick Astley mogelijk was overleden. Volgens de media zou zijn lichaam zijn gevonden in een Berlijns hotel nadat er een noodoproep via 112 zou zijn geweest.

Echter volgens zijn eigen website is hij nog springlevend. Hij blijft optreden, stond zelfs op 3 juli 2009 in de Tivoli Gardens in Kopenhagen. Er staan nog optredens gepland tot en met november 2009.

Ten slotte

Een citaat van Pete Waterman over de zanger: “Rick walked away at the heigt. People lookt at other artists lik Simpley Red an say they were big, but he ou-sold them two to one”.