Andre Rieu in Amsterdam

Algemeen

Klassieke muziek heeft altijd een oubollig imago. Alleen oude mensen luisteren naar deze muziek. Dit was niet helemaal waar, maar André Rieu met zijn Johann Strauss orkest heeft ervoor gezorgd dat jong en oud waardering heeft gekregen voor zijn levende klassieke muziek.

Al jaren treedt hij in de hele wereld, en op 15 december 2007 startte zijn “World Stadium Tour, a romantic night in Vienna” in Toronto. Op 27 en 28 juni 2008 speelde hij voor zijn eigen publiek in de Arena in Amsterdam. Hij speelde in een speciaal door hem op ware grote nagebouwd Slot Schönbrunn.

Stappen

Het decor

Waar normaal gesproken het eerste elftal van Ajax voetbald, stond nu van doel tot doel de replica van het Weense slot. Een waar kunstwerk dat door zijn zoon Pierre was gerealiseerd. Het paleis was 125 meter breed, 30 meter diep en 34 meter hoog.

Het decor

In het midden van het slot was de gouden balzaal met twee enorme kroonluchters, direct daaronder zat André en zijn orkest. Aan weerszijden van het orkest waren kunstijsbanen aangelegd, en voor het paleis lagen twee geweldige fonteinen. Het geheel werd verlicht door ongeveer 800 lampen. Het concert was te volgen op 4 enorme LCD schermen die aan de gevel van het paleis waren bevestigd.

Speciaal voor deze avond ontwikkelt hij samen met de Arena een systeem om de akoestiek deze avond naar een hoger niveau te tillen. “Ik zal niet rusten voordat de akoestiek hier is zoals die nog nooit geweest is”, sprak André Rieu en inderdaad, deze was geweldig. Voor zover het woord perfect bestaat, mag in ieder geval 28 juni gesproken worden over perfect geluid in de Arena.

Het concert op 28 juni 2008

Stipt om 20.00 begint André met een muziekstuk van Johann Strauss, waarna hij het publiek toespreekt over “Amsterdam, het leukste publiek ter wereld”, en “Muziek, het mooiste wat je hebt”. Daarna vertelt hij over het idee om slot Schönbrunn na te bouwen, dat dit 1,5 jaar heeft geduurd en is gebouwd door zoon Pierre. Vijf dagen á 24 uur continu werken is nodig geweest om dit paleis neer te zetten. Het paleis is zo groot dat het in de lengte van het voetbalveld staat. In het midden van het paleis ligt een open danszaal, met twee schitterende grote kroonluchters. Direct daaronder André en zijn orkest, links en rechts daarvan schaatsbanen, en daarvoor (werkende) fonteinen.

Het overzicht

De andere helft van de arena is stampvol met publiek. Na een intro van muziek van Johann Strauss en een praatje van Andre over “Muziek, het mooiste wat je hebt”, start een spetterende, wervelende show. Met artiesten als:

 • The Platinum tenors,
 • Het 13 jarige “trompetwonder” Melissa Venema, geboren 12 april 1995 (al sinds haar 10e jaar op het conservatorium) met een trompetsolo gekleed in prachtig blauwe baljapon
 • Carmen Monarca, mezzo sopraan en zong in het Italiaans “Mijn lieve vadertje”.
 • Het paar wereldkampioen (Göteborg, maart 2008) paarrijden Aljona Savchenko en Robin Szolkowy en hun leraren Tatiana Volosozhar en Stanislav Morozov (4e bij de laatste EK) in een simultaan schaatsdansnummer.
 • Natuurlijk was er ook Sissi (Suzanne Weerts) in de gouden koets, voortgetrokken door 6 witte paarden, omgeven door lakeien. Zij zong een Engelstalig nummer uit de musical Sissi.

De avond lijkt geen einde te kennen en na ruim 3 uur is het voorbij en stroomt jong en oud weer naar buiten, neuriënd “Adieu mein Kleine Kardenoffizier”. Wederom is André erin geslaagd saai klassiek om te toveren tot een pure vreugde.

Het orkest

Laatste nieuws

Naar aanleiding van de bosbranden die in het begin van 2009 woedde in Australië heeft André een benefiet cd opgenomen “Yours Forever”, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de slachtoffers van deze brand.

Vanwege het populair maken van klassieke muziek in de gehele wereld is op 5 maart 2009 André Rieu onderscheiden door de Franse Ambassadeur (Jean-francois Blarel) met de “Chevalier des Arts et des Lettres”, oftewel Ridder in de Orde van Kunst en Letteren. Het bestaat uit een dubbelgepunte achtarmige ster met medaillon aan een lint. Dit mag gedragen worden op de linkerborst.

Dezelfde dag ontving hij ook nog de Buma Exportprijs vanwege de verkoop van meer dan 700.000 toegangskaarten.

Andre Rieu, Schonbrunn anno 2009

In verband met zijn 30 jarig jubileum in 2009 speelt Andre samen met zijn JSO weer  in de Arena in Amsterdam, waar dit schitterende decor nog eenmaal wordt opgebouwd. Gasten deze keer zijn naast de tenoren en de sopraan vanuit de toer van vorig jaar, was ook Andre van Duin als meneer Wijdbeens, dhr de Bok en als serieuze zanger.

Leuk om te weten

Het decor is zo groot dat het in de Arena over de gehele lengte van het voetbalveld wordt opgebouwd. Wist u dat:

 • Het decor een afmeting heeft van 125 meter lang, 30 meter diep en 34 meter hoog
 • Het geheel wordt vervoerd in ongeveer 80 containers
 • Er 100 podiumbouwers zijn die vijf dagen lang 24 uur per dag bouwen om het slot Schönbrunn op ware grote op te bouwen.
 • Er een gouden balzaal is van 21 x 15 meter met echte kroonluchters
 • Twee ijsbanen worden aangelegd die in totaal 600 m² schaatsoppervlak hebben
 • Er 6 (witte)paarden worden gestald
 • Er 2 kranen van 160 ton nodig zijn voor de opbouw van het slot
 • Er 800 lampen worden verwerkt
 • Er honderden kilometers kabel nodig zijn
 • Er 150 m² LED televisieschermen worden bevestigd.