Dave Grohl

Wie is Dave Grohl

Dave Eric Grohl is geboren op 14 januari 1969 te Warren, Ohio en is een Amerikaanse muzikant die vooral bekend is van de band Nirvana en van de Foo Fighters. Dave Grohl werd vooral bekend als drummer van Nirvana echter is hij een veelzijdig muzikant en is nu ook bekend als zanger en gitarist.

Op 16 jarige leeftijd deed Dave Grohl auditie bij de punkrockband Scream. er was net een lid uit de band gestapt en zo kreeg Dave Grohl een plek in de band. Toen hij begon bij deze band zat Dave nog op school. Hier is hij niet lang na het toetreden in de band mee gestopt, zodat hij fulltime kon gaan drummen. Hij maakte met de band diverse albums en hij zong op het nummer "Gods Look Down".

Dave Grohl was fan van de band "The Melvins" en tijdens het spelen bij Scream raakte bevriend met de band. Tijdens een tour in 1990 bracht Buzz Osborne, lid van The Melvins, Kurt Cobain en Krist Novoselic van de band Nirvana, mee om de band te zien. Enige tijd na de ontmoeting met Kurt Cobain en Krist Novoselic, stopte de bassist van Scream ermee. Hierdoor viel de complete band uit elkaar en belde Dave Grohl, Buzz Osborn voor advies over een eventuele andere band.

Nirvana

Nirvana had destijds Dale Crover als drummer maar deze stapte op. Buzz Osborne gaf Dave Grohl het telefoonnummer van Krist Novoselic. Later deed Grohl auditie voor Kurt en Krist, en hij werd aangenomen.

Voor zijn overstap naar Nirvana verhuisde Dave Grohl naar Seattle, waar hij van 1990 tot 1994 de drummer van was. In 1990 werkte Grohl mee aan het album Nevermind, dat met de single Smells Like Teen Spirit een groot succes is geworden. De band had een eigen stijl in het nieuwe muziekgenre grunge. De band is uiteindelijk uitgegroeid tot een ongekend succes en maakte nog een aantal albums. Ze maakten ook een live album welke opgenomen werd bij het televisie programma "MTV's Unplugged".

Foo Fighters

Na de zelfmoord van zanger en frontman Kurt Cobain in 1994 kwam er een eind aan de band Nirvana. Later dit jaar werkte Dave Grohl, volledig zelfstandig (alle instrumenten en zang) aan een eigen album welke is uitgekomen onder de naam Foo Fighters . Enkele maanden later wordt de gelijknamige band gevormd. Tot op heden bestaat de band nog steeds. Het laatste album is uitgekomen in 2009, een "Greatest Hits" album met twee nieuwe nummers, "Wheels" en "Word Forward".

Overige muzikale projecten

Naast frontman van de Foo Fighters heeft Dave Grohl aan meerdere projecten meegewerkt. Zo was hij te horen als drummer op het album "Songs For The Deaf" van de "Queens of the Stone Age", Als drummer voor de punkband Killing Joke, hij verscheen op het album van Tenacious D, hij drumt voor Garbage en Nine Inch Nails. Ook werkte Dave Grohl aan het project "Probot". Verder heeft hij ook wat kleine acteer rolletjes gedaan waaronder een gastrol in de televisieserie The X-Files. Them Crookes Vultures is het laatste project waar Dave Grohl momenteel mee bezig is. Hij is hierbij verantwoordelijk voor de drums.