Wie Hip Hop denkt zegt Akon

Algemeen

Nog geen 5 jaar geleden was hij totaal onbekend, heeft zelfs gevangen gezeten. Inmiddels is hij uitgegroeid tot de Hip Hop artiest van deze tijd. Begonnen met het succesalbum Trouble, heel toepasselijk gezien het verleden van Akon.

Akon

In april in 1973 wordt in Dakar (Senegal) een jongetje geboren dat de volgende namen krijgt: Aliaune Damal Bouga Time Puru Nacka Lu Lu Lu Badara Akon Thiam. Sinds het begin van de 21e eeuw is zijn artiestennaam Akon, zijn verkorte naam is Aliaune Thiam. Zelf doet hij heel geheimzinnig als het op zijn leeftijd aan komt, zelfs zijn geboortejaar is niet duidelijk. Hij heeft aangegeven zijn naam Akon zelf te hebben verzonnen, maar de A is ook een pseudoniem voor “a convict” (een gevangene).

Hij groeide op in Senegal tot hij met zijn familie naar New Jersey in Amerika emigreerde. Zijn vader was jazz percussionist Momar Thiam. Er gingen geruchten dat hij drie vrouwen zou hebben, maar zelf heeft hij niet zo lang geleden verklaard maar één vrouw te hebben. Wel zou hij, volgens eigen zeggen, vijf kinderen hebben bij drie verschillende vrouwen.

In Amerika belandde Akon vanwege bewezen wapenbezit in 1998 voor drie jaar in de cel, wat wordt betwijfeld of hij werkelijk drie jaar heeft gezeten. Tijdens zijn detentie ontwikkelde hij zijn muzikale talenten.

Het begin van zijn muzikale carrière

Toen hij de gevangenis verlaten had ging hij nummers schrijven. Deze werden opgenomen in een thuisstudio. SRC/Universal kwam in bezit van deze opnamen welk in juni 2004 resulteerden in het eerste album van Akon, “Trouble”. Dit was niet zijn eerste muzikale werk, toen hij net in New Jersey was heeft hij op 15 jarige leeftijd het nummer “Operations of Nature” opgenomen. Dit nummer is terug te vinden op Youtube.

Op het album “Trouble” staat het nummer “Keep on Calling” wat zijn eerste grote hit werd in Amerika. Pas na zijn single “Smack That” is hij in Nederland ook bekend. Toch kwam zijn grote doorbraak pas in 2005 toen het nummer “Lonely” (van Bobby Vinton) een hit werd, met een nummer 1 notering in Australië.

Veel hits volgden, zowel op eigen naam als met andere artiesten. Hij heeft onder andere gewerkt met:

 • Gwen Stefani
 • R Kelly
 • Eminem
 • Snoop Dogg
 • T-Pain
 • Ali B, waarmee hij een speciale remix maakte van “Ghetto”

Akon als artiest

Helaas voor Akon kwam hij in 2007 tot tweemaal toe negatief in de publiciteit:

 1. In de eerste helft van het jaar doordat hij met de (toen) 15 jarige Deena (of Danah) Alleyne al dansend vrijbewegingen maakte op het podium. Deze dochter van een priester kwam hierbij met haar hoofd op de grond. Het nummer “Sorry, Blame It On Me” is als excuus aan Alleyne geschreven.
 2. Later dat jaar gooide hij een fan van het podium.

In november 2006 kwam het album “Konvicted” uit, goed voor een Grammy Award nominatie voor het nummer “Smack That”. December 2008 werd het album “Freedom” gelanceerd. Hiervan werden de nummers “Right Now”, “I’m so paid” en “Beautiful” hits. De tweede hit gaat over een stukgelopen relatie die Akon wil herstellen. Het nummer “Beautiful” stond in maart 2009 in de Nederlandse hitlijst.

Voor Triller 25, de heruitgave van Thriller van Michael Jackson, remixte Akon het nummer “wanna be starting something”.

Akon en goede doelen

Akon die van het niets naar de top is gekomen laat (aan jongeren) zien dat de “American Dream” wel te realiseren is. Hij is wel gewoon gebleven, zet zich in voor voornamelijk Afrika; de kansarme kinderen. Hiervoor heeft hij de Confidence Foundation opgericht. Confidence staat voor het geloof in de toekomst van Afrika. Het belangrijkste is om geld in te zamelen waarmee hij wil proberen Afrikaanse kinderen betere scholing te kunnen bieden. Hiervoor bouwt hij scholen en ook ziekenhuizen, zodat de gezondheidszorg in dit continent aanzienlijk kan verbeteren.

Tevens is hij de oprichter van Konvict Muzik en Kon Live Distribution. Hij heeft een kledinglijn met de naam Konvict Clothing.

De muzikant Akon anno 2009

 • Akon heeft inmiddels meer dan 7 miljoen platen verkocht.
 • Tijdens de internationale herdenking van slavernijslachtoffers zal hij op 1 april 2009 het nummer “Blood into gold” voor het eerst ten gehore brengen. Dit zal hij doen in het gebouw van de Verenigde Naties dat in New York is gevestigd. Uiteraard gaat de opbrengst van dit nummer (wederom) naar een goed doel: Een organisatie die mensenhandel wereldwijd kenbaar maakt.
 • Op 12 april wordt door hem een concert verzorgt in het MECC van Maastricht en een dag later staat hij in de Amsterdamse Heineken Music Hall.
 • Er gaan geruchten, die door de rapper Nelly bevestigd zijn, dat Akon, Pharrell en T-Pain in gesprek zijn om een superrapgroep te gaan formeren in 2009.
 • Een nieuw lied, samen met Play-N-Skillz, is uitgelekt op het internet. Het is een instrumentaal nummer dat oorspronkelijk van Kim Carnes is; “Bette Davis Eyes”.
 • Akon zal een gastoptreden verzorgen voor het nieuwe album “Fantasy Ride” van Ciara. Dit album moet begin 2009 op de markt komen.

Tenslotte

Een couplet uit het protestnummer “Blood into gold”:

I see the sun

Kind reminds me of the gold that brightens our day

I see the rain

And also see all the blood that is washes away

Vertaling

Ik zie de zon

Het herinnert me aan het goud dat onze dagen helder maakt

Ik zie de regen

En zie al het bloed dat weggespoeld is