7 tips om beter te leren zingen

Inleiding

Zingen. Het is een kwaliteit die veel mensen erg graag zouden willen bezitten. Het is echter niet makkelijk om te zingen, als je niet een natuurtalent bent. Sommige mensen worden met een geweldige stem geboren, andere mensen moeten er hard voor werken. In dit artikel komen een paar tips voor beginnende zangers/zangeressen.

1. Vind een goede leraar

Als je problemen ondervindt met je stem, en je denkt dat je beter kunt zingen, maar dat je niet goed weet hoe je het moet uiten, is het altijd slim om een zangleraar/lerares te vinden. Wat wel erg belangrijk is, net als met elk ander instrument overigens, dat je een leraar vindt waarmee je klikt. Een goede leraar vinden kan erg moeilijk zijn, maar als je echt iets wilt met je stem, is dat wel een goede keuze. Je moet met hem/haar op één lijn zitten, en duidelijk hebben wat voor mogelijkheden je hebt. Vraag je leraar/lerares dus altijd om eerlijk te zijn.

2. Oefen toonladders

Dit is de meest simpele en oudste truc die er is, maar het helpt echt. Zonder oefening zul je niet een groot zangbereik hebben, maar als je toonladders oefent, op de piano of gitaar, zul je merken dat als je dit regelmatig doet, je hogere en lagere noten makkelijker pakt. Als je geen gitaar of piano speelt, kun je altijd op youtube zoeken naar toonladders, typ "scales" in op youtube, en je kunt gelijk meezingen. Probeer verschillende geluiden. Je zult zien dat sommige geluiden moeilijker zijn dan anderen. Probeer "Do, Re, Mi, Fa, So, La, Ti, Do", probeer "La, La , La", probeer van alles. Als je elke dag 10 minuten toonladders oefent, zul je na een paar weken al een duidelijk verschil zien.

3. Werk aan je postuur

Probeer altijd rechtop en stevig te staan. Vaak zie je dat als mensen hoge noten raken, ze hun hoofd naar boven doen. Wat ook helpt is als je bij hoge noten een beetje door je knieën gaat, je zult zien dat je die hoge toon dan nét iets makkelijker krijgt, en je hoeft je hoofd niet gelijk helemaal naar boven te draaien.

4. Adem goed

Dit is erg moeilijk, maar je moet proberen zoveel mogelijk uit je buik te zingen, i.p.v. je keel. Als je langere tijd vanuit je keel zingt, kan je je stembanden beschadigen. Het is moeilijk om echt goed uit je buik te zingen en als je een zangleraar/lerares krijgt, zal die je het ook goed leren. Als je geen leraar hebt, denk er dan constant aan, diep ademhalen, zo heb je ook meer kracht in je stem.

5. Doe altijd een Warm-Up

Het is echt belangrijk om voordat je gaat zingen een warm-up te doen. Dit kan je doen door toonladders te oefenen, maar ook door heel uitgebreid te gapen, dit is ook erg goed voor je stembanden. Ook kan je nep gaan lachen, of baby geluidjes maken. Al deze oefeningen zijn een geschikte work out en zo warm je je stem goed op.

6. Drink veel water

Als je je keel droog houdt, dan komt je stem ook beter uit. Bovendien zingen met een droge keel kan erg pijn doen en dan verlies je zeker de controle over de hoge noten. Het is dus altijd aan te raden om een flesje water bij je te hebben als je gaat zingen.

7. Extra tip voor instrumenten bespelers

Deze tip heb ik een keer gekregen en die heeft mij erg geholpen: Ik speel gitaar en dat doe ik al vrij lang. Ik merkte dat als ik hoog ging zingen, ik liever zacht zong dan hard, omdat ik dan gewoon vaak net niet de toon kon halen. Als je zacht zingt merk je ook dat je veel hoger kan zingen dan wanneer je hard zingt, dan lijkt het veel moeilijker en is het minder haalbaar. Vervolgens heb ik de tip gekregen om als ik gitaar speel de hoge C te spelen, (deze noot was voor mij moeilijk te zingen) en dan terwijl je de C speelt, zacht in te zetten met je stem en steeds harder te gaan zingen. Je zult voelen dat er een overgang is van zacht naar hard. Als je deze oefening vaak doet, zul je merken dat je hoge noten uiteindelijk snel zult pakken, zonder moeite. Deze oefening werpt echt zijn vruchten af en als je dus een instrument speelt, zou ik dit zeker vaak doen.

Succes!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden