Nelly Bly, 's werelds eerste journaliste

Journalistiek in 1880

Rond 1880 waren de meeste vrouwen thuis, ze trouwden en kregen kinderen, maar verder reikte hun horizon niet. Nu kun je op alle mogelijke manieren de wereld ontdekken en er over schrijven. Maar in 1880 was een vrouwelijk journalist ondenkbaar. Behalve voor Nelly Bly, zij wilde niet alleen graag schrijven, ze deed het ook.

De eerste stappen

Nelly Bly werd in 1867 geboren als Elisabeth Cochrane, in Pennsylvania. Als tiener verliet ze deze plaats en vertrok naar Pittsburg. Ze had de aandacht getrokken van de redactie van de plaatselijke krant, door een commentaar te schrijven over een onderwerp. De redacteuren waren erg onder de indruk van haar schrijven en boden haar een baan als verslaggeefster. Zo begon haar carrière. De eerste opdracht voor Elisabeth was een aantal stukken te schrijven over echtscheiding. De redactie betwijfelden wel of zo’n jong iemand wel kon schrijven over dit delicate en controversiële onderwerp, maar ze deed het buitengewoon goed. In het pension waar ze woonde, was ze bevriend geraakt met twee vrouwen, die gescheiden waren van hun man en gebruikte hun persoonlijke verhalen. Ze schreef de verhalen onder een pseudoniem, Nelly Bly. De oplage van de krant ging door haar stukken omhoog.

New York

Nelly besloot meer persoonlijke verhalen te gaan schrijven en kwam daardoor in Pittburgs sloppenwijken, gevangenissen en plaatsen waar mensen in slechte omstandigheden woonden en werkten. Er waren enkele hoogstaande mensen, die niet zo blij waren met de aandacht voor deze onderwerpen en de krant suggereerde, dat Nelly Bly misschien beter een poos Pittsburg zou verlaten. Ze vertrok naar New York en maakte daar een serie artikelen voor Joseph Pulitzer, hoofdredacteur van de grootste krant van NewYork. Ze schreef een aantal artikelen over de verschrikkelijke omstandigheden in een psychiatrische kliniek. Ze had zich 10 dagen laten opnemen in deze kliniek. Zo kon ze schrijven over de wreedheden van het personeel, de slechte maaltijden en de smerige leefomstandigheden. De krant bewaarde haar echte naam goed en zo werd er gedacht, dat de naam Nelly Bly een groep mannelijke journalisten was, die onder die naam schreef. Maar de werkelijkheid was, dat ze een jonge vrouw was van nog geen 22 jaar oud.

In 80 dagen de wereld rond

Door de enorme populariteit van het boek Around the World in 80 days van Jules Vernes, kwam Nelly Bly op het idee om in 80 dagen de wereld rond te gaan en daarover artikelen te schrijven. Ze vroeg het aan de hoofdredacteur Pullitzer en hoewel hij liever een man had voor dit werk, liet hij haar toch gaan. Op 14 november 1889 vertyrok ze naar Europa en kwam in Parijs aan. Daarna naar India, Singapore, Japan en terug naar New York. De lezers van de krant waren bijzonder enthousiast over haar artiekelen. Toen ze 25 januari 1890 terug was, werd ze begroet met een feest en een parade op Broadway. Ze had haar doel in 73 dagen bereikt.

Huwelijk en laatste jaren

Op 28 jarige leeftijd trouwt ze met een oudere man, een rijke fabrikant. Na zijn dood neemt ze de laiding over van het bedrijf. Maar ze ging door met schrijven en ze was in Europa , tijdens het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Haar verhalen over deze oorlog waren altijd goed voor voorpaginanieuws. Na de oorlog ging ze schrijven voor aan andere New Yorkse krant, maar al snel vond men haar emotionele en sentimentele stijl van schrijven, wat eerst zo populair was, verouderd. In 1922 sterft Nelly Bly op 55 jarige leeftijd aan een longontsteking. Hoewel haar naam altijd goed was geweest voor de voorpagina, verscheen het bericht, dat ze was overleden , ergens midden in de krant. Als pionier op het gebied van journalistiek en zeker voor vrouwen, was ze een voorbeeld, omdat ze onderzocht en schreef over de levens van andere mensen, om hun levensomstandigheden te verbeteren.


Tips

Handige Links

Meer bijzondere vrouwen:

http://www.leerwiki.nl/Dorothea_Dix%2C_strijdster_voor_een_betere_wereld

http://www.leerwiki.nl/Irena_Sendler%2C_een_moedige_vrouw

http://mens-en-samenleving.infonu.nl/internationaal/29686-helen-suzman-strijdster-tegen-apartheid.html

http://www.artikeltjes.com/artikeltjes/255/1/Catherine-Booth-eerste-vrouw-in-het-Leger-des-Heils/Page1.html