Vakantie in Cappadocië

Inleiding

In de meeste brochures van vakanties in Turkije is deze bijzondere plek wel te vinden: Cappadocië. Dat is niet gek, want het is een van de populairste attracties in Turkije en trekt ieder jaar duizenden bezoekers. Het is zelfs zo mooi dat het op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Toch weten veel mensen niet wat Cappadocië precies is, ze kennen het alleen van naam. Wat is Cappadocië precies? En wat valt er allemaal te beleven? 

Het gebied

Cappadocië is ontstaan na een vulkaanuitbarsting, waarvan de sporen nog goed zichtbaar zijn. Het landschap bestaat uit tufsteen, wat vulkanisch gesteente is. Ook bestaat het landschap gedeeltelijk uit kalksteen, dit zorgt voor het mooie witte uiterlijk van Cappadocië. Het gebied is bijzonder, omdat het ontstaan is na drie vulkaanuitbarstingen. De laag gesteente die daardoor ontstond is door de jaren heen uitgesleten door rivieren en de wind tot hetgene wat we nu onder Cappadocië verstaan. Al sinds dat er mensen leven worden de grotten en kloven die ontstaan door erosie uitgehakt door de mens om er woningen van te maken. Tot 1950 woonden er zelfs mensen in dit gebied. De uitgehakte huizen zijn heden ten dage nog te bewonderen. Het is fascinerend om te zien hoe er honderden jaren lang mensen hebben gewoond in een dergelijk robuust gebied.

Urgup

Urgup is een van de grote toeristenoorden in het gebied van Cappadocië. In de buurt van dit plaatsje vind je nog een aantal groepen met grotwoningen. Sommige van de grotwoningen zijn nog bewoond door de lokale bevolking. In Urgup zijn hotels en restaurants te vinden, om de toeristen te voorzien van de nodige luxe. Ook deze restaurants en hotels zijn echter uit steen gehakt en laten zien dat het leven in een grot nog best comfortabel kan zijn. In de kleine winkeltjes die hier te vinden zijn kun je lokale producten kopen, waaronder tapijten.

Het openluchtmuseum

Een van de belangrijkste toeristenattracties in Cappadocië. Dit openluchtmuseum is te vinden op anderhalve kilometer afstand van het kleine dorpje Goreme.  Rond het jaar 1000 na Christus is in dit gebied een groot kloostercomplex uit het gesteente gehakt. In het openluchtmuseum zijn een tal van kleine kerkjes te vinden, een van de eerste kerkjes die je op je rondtocht in het museum tegenkomt is Elmall Kilise. In deze kerk zijn nog wat goed bewaarde muurschilderingen, zogenaamde fresco’s, te vinden. Het grappige is dat bijna alle kerken die je op de tocht in het museum tegenkomt, gebruik maken van een zuilengalerij, terwijl dat helemaal niet nodig is voor de steun.

Algemene informatie over Turkije

Taal

De taal die ze in Turkije spreken is Turks. Deze taal wordt door ongeveer negentig procent van de bevolking gesproken en wordt met het Latijnse alfabet geschreven, hoewel er veel woorden uit het Arabisch en Perzisch overgenomen zijn. Het Engels in Turkije heeft niet een hoge standaard, maar je kunt jezelf ermee verstaanbaar maken.

Prijzen

De prijzen in Turkije zijn iets lager dan in Nederland, maar niet veel lager. Wel heb je de Turkse munteenheid, de lira, nodig om te betalen. In Turkije kan niet met de euro betaald worden. 

Visum

Om te reizen naar en in Turkije heb je een Nederlands paspoort of een Nederlandse ID-kaart nodig die nog minstens 3 maanden geldig is wanneer je aankomt. Wil je in Turkije een auto huren om rond te trekken? Dan heb je verplicht een paspoort nodig. 

Conclusie

Cappadocië is een beroemde toeristenattractie in Turkije. Het landschap bestaat uit tufgesteente en kalkgesteente en is ontstaan uit het uitbarsten van drie vulkanen. Tot 1950 was het gebied bewoond, de mensen woonden in zelf uitgehakte grotten. Een van de grootste toeristenoorden is Urgup. Hier zijn restaurants, winkeltjes en hotels te vinden. Een van de grootste toeristenattracties is het openluchtmuseum, een tocht door een uitgehouwen kloostercomplex langs allerlei kleine kerkjes. In Turkije wordt Turks gesproken. De prijzen zijn iets lager dan in Nederland en je hebt niet per se een visum nodig om vanuit Nederland naar Turkije te reizen. 

Bron afbeelding: Wikimedia Commons, CillanXC, Beetjedwars