Belastingvoordeel en Netwerk Marketing

Inleiding

Fantastisch nieuws voor de meer dan een miljoen mensen die zich in Nederland bezig houden met Netwerk Marketing - of MLM - zoals het ook wel genoemd wordt. Een deel van hun inkomsten zijn namelijk niet belastbaar als inkomsten.

Achtergrond

Op 24 December 2004 kwam het Hof in een zaak tegen een zelfstandige WIN distributeur, tot de conclusie dat zijn WIN business geen piramide spel is EN dat de inkomsten die hij krijgt over de omzet die gegenereerd wordt door de mensen in zijn organisatie onvoorspelbaar zijn. Deze conclusie werd op 16 Oktober 2009 bevestigd door de Hoge Raad.

Conclusie van het Hof

Als deelnemer aan een Netwerk Marketing of MLM systeem is het al dan niet verwerven van royalty inkomsten (of commissie) op de verdiensten van de organisatie zozeer afhankelijk van onvoorspelbare factoren, die bovendien niet te beinvloeden zijn door de persoon in kwestie, dat men een gunstig resultaat bij deelname aan dit systeem als speculatief ziet. De conclusie van het Hof is dat dit derhalve geen bron van inkomsten is.

Implicaties voor de inkomstenbelasting

Resultaten uit speculaties - of ze nu positief of negatief zijn - zijn onbelast. Of je dus winst of verlies maakt met je Netwerk marketing business maakt de Belastingdienst dus niet uit. Let wel: Voor inkomsten ontvangen uit de verkoop van je producten geldt dit niet, je betaalt nog steeds gewoon BTW en belastingen.

Opmerking

Let wel, het belastingvoordeel is enkel van toepassing op bedrijven die met een netwerk structuur werken zoals: Amway, herbalife, foreverlivingproducts of Jeuness. Direct Marketing bedrijven halen hun omzet uit directe verkoop, dus door middel van o.a. thuisparties. Voorbeelden van Direct Sales of Direct Marketing bedrijven zijn: Tupperware, Mylene, Rivella, Hara, ...

Conclusie

Heel veel mensen zitten in Netwerk Marketing omdat ze zelf de producten zo graag gebruiken of omdat ze de producten in hun eigen omgeving en vriendenkring willen verkopen. Met het Netwerk gedeelte houden ze zich niet zo bezig. Dit ondanks het feit dat het residueel inkomen dat opgebouwd kan worden middels een Netwerk Marketing bedrijf toch wel heel prettig en interessant is. (zie hiervoor: Wat is Residueel Inkomen? )

Nu blijkt dat het ook fiscaal interessant is om deze geldstroom richting je huishouden te sturen zou deze marketing vorm wel eens een hoge vlucht kunnen nemen.

Ook voor mensen die reeds in Netwerk Marketing zitten maar woonachtig zijn in het buitenland, zou het wel eens interessant kunnen zijn om een fiscalist onder de arm te nemen en te checken of het runnen van hun Netwerk niet veel beter vanuit Nederland zou kunnen gebeuren? Voor een aantal van de top verdieners in deze branche zou de kost van de verhuis van bijvoorbeeld Amerika naar hier wel eens in het niet kunnen vallen tegen de immense bedragen die ze nu aan de fiscus dienen af te dragen.

Nederland als belasting paradijs, wie had dat ooit gedacht. U2 en de Rolling Stones hadden het al ontdekt in verband met hun Royalties, maar nu kunnen ook jij en ik hiervan profiteren.

Interessante links

Meer algemene achtergrond informatie over Belasting in Nederland